Růžových kol v Českých Budějovicích jezdí 250, na sezonu přibudou další

  15:36
Růžová Rekola fungují v Českých Budějovicích už od září roku 2015. Za tu dobu bikesharing, tedy sdílení kol, v krajském městě zdomácněl a těší se velké oblibě. Do nové sezony, která každoročně startuje s teplejším počasím, chystají provozovatelé řadu novinek.

Bikesharing využívá v Českých Budějovicích například i Kristýna Matlachová. | foto: Pavlína Kozáková

Doprava je dlouhodobě problémem jihočeského krajského města. Cyklisté přeplněným křižovatkám pomáhají. „Jen za minulý rok byla naše kola využitá k 65 tisícům jízd,“ upozornil koordinátor českobudějovického provozu Rekol Daniel Kreslin.

S teplejším počasím naplno začne další sezona a v té přibudou v nabídce další služby. Už v minulém roce se i díky podpoře ministerstva životního prostředí povedlo po městě zřídit 400 nových parkovacích míst pro bicykly, jejichž celkový počet nyní přesahuje 500 a měl by se nadále navyšovat.

Jednodušší systém zamykání

V souvislosti s tím se také rozšiřuje oblast působení, kterou služba zahrnuje. Zatímco minulý rok byla Rekola dostupná mimo České Budějovice jen na území Roudného, tento rok ji mohou plně využívat i obyvatelé žijící na nedaleké Včelné.

Poslední novinkou, kterou si služba před oficiálním zahájením sezony připravila, je modernizace systému uzamčení kol. Do nedávné doby je museli uživatelé odemykat za pomoci číselného kódu, který obdrželi prostřednictvím SMS. 

Nyní však stačí načíst QR kód daného kola a elektronický zámek se odemkne automaticky, což tak dělá výpůjčku přístupnější pro nové i stávající klienty.

Počet kol na území Českých Budějovic se pohybuje okolo 250 kusů a je v plánu jejich počet postupně navyšovat. Pro nové zákazníky Rekola nabízejí tarif Cool, který umožní si službu vyzkoušet na první měsíc zdarma s možností předplatné kdykoliv zrušit. 

Standardní cena služby je pak 20 korun za půl hodiny jízdy, tedy stejně jako například hodinová jízdenka do MHD.

V současné době také s městem jednají zástupci Rekol a elektrických koloběžek Bolt. Cílem je zřízení nových parkovacích míst. Namísto robustních stojanů by to měly být barevně vyznačené plochy na chodnících.

Autor: