Velký obrat! Češky slaví na olympijském festivalu první výhru

Foto: eyof.tv

Výborně! Hokejistky české reprezentace do 18 let vstoupily vítězně do turnaje Evropského olympijského festivalu mládeže ve finském Kajaani. Švýcarsko porazily 4:1 díky povedenému obratu ve třetí třetině.

Na turnaji, který je určen hokejistkám ročníků 2005 a 2006, dostala česká reprezentace díky vyřazení Ruska slabší skupinu. Proto si nemohla dát jiný dílčí cíl než postup z první příčky, a tedy do finále.

Jenže... Proti Švýcarkám se dlouho trápila. Zdaleka ne poprvé, protože podobně vypadá v posledních letech většina zápasů našich dívčích výběrů s tímto soupeřem. Ten poslední bolestivý se hrál před dvěma lety v Lausanne, kde Češky vinou porážky v nájezdech nepostoupily do medailových bojů na Olympijských hrách mládeže.

Dlužno říct, že probíhající turnaj na evropské přehlídce naštěstí čítá zápasy hrané na třikrát dvacet minut, ne na velmi pofidérních patnáct. O to víc času měly české mladice, aby nepříznivý osud zvrátily.

Proč nepříznivý? Od 23. minuty totiž prohrávaly, když inkasovaly gól ve svém druhém oslabení od švýcarské kapitánky Eleny Gaberellové. Postupně ale hrozily víc a víc. Svěřenkyně Dušana Andrašovského měly pár brejků, při tlaku nicméně většinou narážely na soupeřův val.

Až ve třetí třetině ho ale rozlouskly. Výraznou dominanci přetavily ve čtyři branky a velký obrat!

Nejdůležitějším gólem byl hned ten první. A postarala se o něj hráčka, od které se to možná nejméně čekalo. Do brány si totiž našla cestu střela obránkyně Klaudie Slavíčkové, jež dosud odehrála pouze tři zápasy za šestnáctku a teď slavila první reprezentační trefu. Však jí taky kapitánka Natálie Brichová zajela pro kotouč na památku.

Za minutu a půl už Češky vedly. Po střele Dominiky Malické dorazila puk do brány Tereza Pištěková, byť velmi důrazně – rozhodčí musely českou radost potvrdit na videu.

Definitivní pojistky přidal národní výběr čtyři minuty před koncem. V rozmezí pouhých 22 sekund mířily přesně Zikmunda Mazancová a Barbora Juříčková.

Česko tak na krátkém turnaji slaví velmi důležité první vítězství. Ve středu od 14 hodin českého času vyzve dodatečně nasazené Maďarsko, které v úvodním duelu nestačilo na Švýcarsko v poměru 0:5.

Z dvojice tříčlenných skupin rovnou postupují první týmy do finále, druhé do souboje o bronz a třetí do utkání o konečnou pátou příčku. Zápasy můžete sledovat v přímých přenosech na webu eyof.tv.

Andrašovský: Holky si udělaly dusno samy

Jaký máte dojem z vítězného vstupu do turnaje?
Celkový dojem je pozitivní díky výsledku a ohromné vůli a chuti zvrátit to, že se nám nedařilo. Byl to pro nás těžký zápas po hodně dlouhé době, kdy jsme neměli ani žádný kemp, a Švýcarky nehrály vůbec špatně. Zasáhla do toho nervozita, odskakovaly nám puky, nedařilo se, nehráli jsme tak, jak bychom chtěli a umíme. Ale tou vůlí a důvěrou v sama sebe jsme to zvládli. Myslím, že jsme si jednoznačně zasloužili vyhrát, akorát cesta k tomu byla těžká.

Cítil jste za nepříznivého stavu, že ta vůle mezi hráčkami byla automatická? Nebo jste ji i „přiživoval“?
Nejdřív jsme si s kolegou Martinem Pouskou řekli, že v kabině uděláme trošku větší dusno, ale slyšeli jsme, že to holky vzaly na sebe a ty lídryně to udělaly za nás. Bylo tam pořádné dusno, hodně velké motivování a hecování, takže my jsme už měli o to lehčí práci. Holky cítily, že věříme, že to můžeme zvládnout, i když to nešlo podle našich představ. Věřily ve vlastní schopnosti.

Turnaj je krátký, na čem se dá ještě zapracovat?
Dá se ještě pracovat na sebevědomí a na určitých věcech, které už mají holky naučené, akorát je spíš musíme donutit si na ně vzpomenout. Vidíme tam nějaké mezery, to je ovlivněno i malou herní praxí. Neměli jsme moc času na přípravu, musíme se poprat s podmínkami, jaké jsou. Snažíme se z toho vytěžit maximum a akci bereme i jako přípravu na mistrovství světa v červnu. Turnaj nám otevírá charaktery holek.

Ve středu vás čekají Maďarky. Sledovali jste jejich první zápas proti Švýcarkám?
Viděli jsme je hrát a myslím si, že to nebude úplně jednoduchý soupeř, ale mají určité mezery. Pokud bychom hráli to, co od našeho týmu očekáváme, měl by to pro nás být zápas, který bychom měli zvládnout. Musíme k němu přistoupit správně a dělat věci, které máme naučené. Věřím, že si zahrajeme pěkný zápas a připravíme se na další boje, které budou snad o medaili.

Probíhá na místě z organizační stránky všechno podle plánu?
Když to řekneme za hokej, všechno je v pořádku. Menší problémy máme jen se stravou, ale i na základě stížností od více výprav je slíbené, že dojde ke změně. Vesnice je krásná, ubytování olympijské, takže holky jsou po čtyřech a realizační tým taky. Nemáme si ale na co stěžovat. V rámci možností na akci s takovým počtem lidí je festival hezky udělaný. Finové mají obrovskou snahu a klobouk dolů před nimi, jak se akce ujali.

Výsledky skupiny A:

ČESKO – ŠVÝCARSKO 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 45. Slavíčková (Brichová), 46. Pištěková (Malicka, Příhodová), 56. Z. Mazancová, 57. Juříčková (Plosová) – 23. Gaberellová (Baechlerová).
Rozhodčí: Palolaová – Raitalaová, Leppänenová.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:15 (4:4, 12:5, 14:6).
Nejlepší hráčky: Adéla Šapovalivová – Chiara Eggliová.
Česko: Hesová – Narovcová, Hotová, Slavíčková, Vaníčková, Wojnarová, Vališová – Juříčková, Pištěková, Plosová – Šapovalivová, Brichová, Malicka – Příhodová, Z. Mazancová, Matějová – Velinská, Vrhelová, Čabelová. Trenér: Andrašovský.
Švýcarsko: Favreová – Baechlerová, Buchiová, Aymonová, Bargo Cunsová, Mächlerová, Peterová, Anthamattenová – Eggliová, Weyová, Romeriová – Kunzová, Rosselová, Balzerová – Balzarolová, Gaberellová, Lovecchiová. Trenérka: Dienerová.

Švýcarsko – Maďarsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 1 1 0 0 0 4:1 3
2. Švýcarsko 2 1 0 0 1 6:4 3
3. Maďarsko 1 0 0 0 1 0:5 0

Výsledky skupiny B:

Slovensko – Finsko 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Švédsko – Slovensko 3:1 (3:0, 0:1, 0:0)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 1 1 0 0 0 3:1 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 3:2 3
3. Slovensko 2 0 0 0 2 3:6 0

Další program dívčího turnaje EYOF

Středa 23. března:
14:00 Maďarsko – Česko (sk. A)
17:30 Finsko – Švédsko (sk. B)

Čtvrtek 24. března:
14:00 zápas o 5. místo
17:30 zápas o 3. místo

Pátek 25. března:
13:00 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz