Šlachta: Pomáhat je nutné všem. Češi musí vnímat, že kvůli uprchlíkům nejsou znevýhodněni

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Co Čech, to politik! (322)

Češi musí vnímat, že se pomáhá naprosto všem a nebudou Ukrajinci znevýhodňováni. V pořadu Co Čech, to politik! to řekl šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Bohužel nic nejde udržet dlouhodobě. Přijdou i věci, které vůči českým občanům budou nepopulární,“ doplnil ho bývalý příslušník Vojenské policie Miroslav Lidinský. O válce na Ukrajině s nimi ve vysílání na CNN Prima NEWS diskutoval i ekonom Pavel Kohout.

Kvůli ruské invazi uteklo z Ukrajiny přes 3,5 milionu lidí, z toho 300 tisíc do České republiky. „Válka v Evropě je to nejhorší, co může být. Tím neříkám, že válka kdekoliv jinde je dobře, ale tahle je za našimi hranicemi,“ řekl Lidinský. „V žádném případě to není speciální operace. Něco takového si v 21. století nikdo neuměl představit,“ dodal Šlachta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých projevů opět vyzdvihl cestu premiéra Petra Fialy (ODS) do Kyjeva, který na Ukrajinu jel společně s předsedy vlády Polska a Slovinska.

„Bezpečnostní situace není stabilní. Druhá věc je, co cesta přinesla. EU by měla táhnout za jeden provaz. Pokud tam představitelé těchto tři zemí jeli, očekával bych, že se připojí i někdo z větších států, například z Německa. Jsem rád, že naše vláda zareagovala tak, jak zareagovala,“ uvedl Šlachta.

Když se NATO zapojí, jsme ve třetí světové válce

Některé české elity vyzývají k vojenskému zásahu na Ukrajině nebo k vyhlášení bezletové zóny. Je mezi nimi například podnikatel Dalibor Dědek nebo šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Byl bych velmi obezřetný, protože nikdo neví, jak bude Putin reagovat. Když se NATO zapojí, jsme ve třetí světové válce,“ varoval Šlachta.

Solidarita české společnosti vůči Ukrajincům je obdivuhodná. Řada odborníků ale varuje předtím, že euforie z pomoci brzy pomine. „Nepochybně to nastane. Bohužel nic nejde udržet dlouhodobě. Přijdou i věci, které vůči českým občanům budou nepopulární. To může empatii otočit naopak,“ uvedl Lidinský.

„Lidé musí vnímat, že se pomáhá naprosto všem a občané České republiky nebudou znevýhodněni občany Ukrajiny. Musí to jít ruku v ruce. Podle mě ze strany vlády chybí jasná komunikace,“ sdělil Šlachta.

„Jsem pro charitu a pomoc a soucítím s uprchlíky, ale neměli bychom je naučit žít na dávkách. Bylo by to škodlivé jak pro ekonomiku, tak i pro samotné příjemce dávek,“ doplnil ekonom Kohout.

Tagy: