Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    Společné kořeny / Koncert s Ukrajinou

    Čtveřice benefičních večerů nazvaných Společné kořeny začne tento čtvrtek 24. března v Městském divadle Brno, odkud jej budou vysílat Česká televize i rozhlas. Následovat budou koncert 25. března v pražském Divadle Archa, 31. března ve Východočeském divadle Pardubice a 1. dubna na Náměstí Míru ve Veselí nad Moravou. Všechny koncerty moderují režisér Břetislav Rychlík a herečka s ukrajinskými kořeny Marjana Kozaková. 

    Hlavní hvězdou prvních dvou koncertů bude ukrajinská zpěvačka, herečka a skladatelka Mariana Sadovská. Při zpěvu se doprovází na indické harmonium obdobně jako kdysi zpěvačka Nico z The Velvet Underground. Jako sběratelka lidových písní se inspiruje tradiční lidovou kulturou Ukrajiny, Polska a Slovenska. Její koncertní spolupráce se světoznámým Kronos Quartetem se uváděly vedle Kyjeva v západní Evropě a v New Yorku (více zde). V obou koncertech spolu s ní vystoupí výrazné osobnosti naší world-music, folku i tradičního moravského folkloru.

    Městském divadle Brno ve čtvrtek 24. března dále vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Javory Beat sourozenců Ulrychových, Hrubá hudba (Horňácká muzika Petra Mičky a Lesní zvěř), vokální skupina Milánosz, Jura Petrů s dcerou Bohdanou z Kyjova, Ivana Vaňková. (Více zde.)

    V Divadle Archa další den – v pátek 25. března – v Praze písničkářky Zuzana Homolová a Lucie Redlová, Hudecká muzika Libora Supa z Horňácka, folk-rockové Huménečko a další, dosud nespecifikovaní. (Více zde.)

    Další koncerty se konají přespříští čtvrtek 31. března ve Východočeském divadle Pardubice. Během večera spolu s herci VČD vystoupí hvězda ukrajinské folklorní scény Uliana Horbachevska s kapelou Lemkovyna-lem, ukrajinský národní umělec, skladatel Ostap Havrysh s dcerou, zpěvačkou MariAnnou, ukrajinská zpěvačka a herečka Viktoriia Vasalatii, česká world music skupina Milánosz zpívající a cappella ukrajinský folklór, cimbálová muzika Strážničan, folkový hudebník Jaroslav Hutka a kapely PonorkaKosteam. Koncert, který bude živě přenášen i na YouTube, budou moderovat herečka s ukrajinskými kořeny Maryana Kozak a režisér Břetislav Rychlík, jenž hostoval v Ukrajinském národním divadle. (Více zde.)

    A 1. dubna na Náměstí Míru ve Veselí nad Moravou, kde se představí herečka a zpěvačka Viktorija Vasalatijová, skladatel Ostap Havryš a již zmíněná hvězda ukrajinské folklorní scény Uljana Horbačevská.

    Výtěžek ze vstupného pořadatelé odkážou spolku Ukrajinská iniciativa jižní Moravy.

    • Autor:
    • Publikováno: 22. března 2022

    Komentáře k článku: Společné kořeny / Koncert s Ukrajinou

    1. Břetislav Rychlík

      Avatar

      Srdečně všechny čtenáře Divadelních novin zvu!
      Bude to určitě krásné, působivé a smysluplné setkávání. Celá série čtyř koncertů se zrodila díky nesmírné obětavosti skupinky lidí a velkorysosti vedení pořádajících divadel. Lístky (třeba v Brně) ještě jsou!!! Pro studenty za 180 korun českých. Zakoupením vstupenky, nebo přímo poukázáním peněz na konto, podporujeme umělce a jejich rodiny, které zůstávají žít zde. Jako po komunistickém puči, či okupaci v roce 1968 západní demokracie podporovaly naši exilovou kulturu.
      Ďákuju a sláva Ukrajině.
      S úctou – Břetislav Rychlík

      23.03.2022 (16.35), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Břetislav Rychlík

      Avatar

      Vynikající a fundovaný
      text Petra Dorůžky k osobnosti ukrajinské herečky a zpěvačky Mariany Sadovské z webu Aktuálně:
      https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/kronika-ukrajinske-svobody-mariana-sadovska-koncert/r~ebb05dc4a9c211ecabca0cc47ab5f122/

      23.03.2022 (16.38), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,