Žít svobodně v krásné přírodě. Fotograf ukazuje příběhy lidí, kteří to dokážou

Žít svobodně v krásné přírodě. Fotograf ukazuje příběhy lidí, kteří to dokážou
Láďa vyrůstal v rodině, kde se odjakživa hospodařilo. Už jako malý kluk měl blízko ke koním a svoji mámu nutil, aby s ním za nimi chodila. Koním obětoval všechno a podřídil jim celý svůj život.
Ale bylo tam krásně.
Kaco a Ivanka mají dvě dcery a autistického syna. Jejich syn byl jednou z motivací, proč roky hledali prostor mimo město, kde chtěli žít v souladu s přírodou, až jej konečně našli.
Roman asi před patnácti lety odešel z města do přírody a říká, že je to ta nejlepší věc, kterou kdy udělal. Živí se jako včelař. Na svém pozemku vysadil přes 2000 druhů rostlin, pěstuje cedry a říká, že s pozemkem, na kterém žije, je doslova propojený.
Foto: Janek Sedlář
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
23. 3. 2022 6:00
Fotograf Janek Sedlář odešel z panelákového bytu, koupil si obytné auto a společně s rodinou začal putovat po republice, aby zaznamenával a vyprávěl příběhy lidí, kteří odešli žít svobodně a v souladu s přírodou. Nakonec i on našel svůj vysněný pozemek a usadil se na Valašsku. Na webu Žít lehce zaznamenal sedmnáct nejrůznějších osudů a teď se s pomocí kampaně na HitHitu rozhodl přidat další.

Roman před patnácti lety odešel z města a říká, že je to ta nejlepší věc, kterou kdy udělal. Živí se jako včelař. Kaco a Ivanka mají dvě dcery a autistického syna. I kvůli němu se rozhodli žít co nejjednodušším životem v přírodě. Podobných příběhů jsou v Čechách a na Moravě desítky. Fotograf a kameraman Janek Sedlář se je rozhodl zaznamenávat, protože jsou inspirací pro ostatní. Natočil jich už sedmnáct a rád by v tom pokračoval. "Zrovna běží kampaň na HitHitu, s jejíž pomocí bych to chtěl zvládnout," vysvětluje.

I on sám může vyprávět podobný příběh jako lidé, o kterých natáčí dokumenty. Před pár lety žil s rodinou nedaleko Kyjova v domku. V roce 2016 vyhořeli a náhradní ubytování našli v paneláku. "Zjistili jsme, že něco takového opravdu nechceme," vypráví.

Obytné auto, ve kterém rodina fotografa Janka Sedláře vyrazila putovat po republice.
Obytné auto, ve kterém rodina fotografa Janka Sedláře vyrazila putovat po republice. | Foto: Janek Sedlář

O tři roky později z panelákového bytu odešli, koupili si obytné auto a začali putovat po republice. "Zbavili jsme se pomyslných jistot a vyrazili jsme vstříc našemu snu, kterým bylo najít náš vysněný prostor pro život," říká. "Šli jsme do neznáma, ale s jasným záměrem. Inspirovat sebe a ostatní pomocí příběhů lidí, kteří už mají svůj pozemek a hospodaří v souladu s přírodou," dodává.

Společně s manželkou Lucií, která je psycholožka, začali příběhy sdílet na webu Žít lehce. "Chceme rozbít mýtus, že je složité a komplikované nasměrovat svůj život tímto směrem," vysvětluje Sedlář.

Během cest se jeho rodině zalíbilo na Valašsku a rozhodli se, že právě tam chtějí zůstat. "Cítíme, že sem patříme. Usadili jsme se v podnájmu ve Velké Lhotě a začali jsme hledat v okolí náš vysněný pozemek. Prodali jsme karavan a na podzim roku 2020 jsme koupili nádherné místo v obci Růďka," vypráví fotograf. Právě tam si svépomocí postavili tiny house. "Téměř na každém kopci v okolí je někdo s podobným pohledem na svět," říká Sedlář.

"Svůj vysněný prostor pro život jsme našli, ale v natáčení příběhů chceme pokračovat," vysvětluje. K dosavadním sedmnácti dílům a ke knize Žít lehce, která vyšla loni, hodlá s pomocí kampaně na HitHitu přidat ještě dalších patnáct inspirativních osudů. Minulý rok začali natáčet příběhy lidí, kteří se vyléčili nebo léčí z nějaké nemoci. Kromě toho chtějí sledovat další vývoj příběhů, které už popsali, a přinést také úplně nové. 

Snímky lidí, kteří jsou hrdiny jednotlivých příběhů, si můžete prohlédnout ve fotogalerii u tohoto článku.

 

Právě se děje

Další zprávy