Bez Schicka a s dalšími bolístkami. Lze se jen pomodlit, říká k nouzi před baráží Vízek

Jaroslav Šilhavý se ocitl před doposud nejtěžším úkolem své trenérské štace u fotbalové reprezentace. Tu po dlouhých 17 letech čeká baráž o mistrovství světa a kouč pro ni musí umíchat sestavu i přes krutý počet absencí. Zejména nemožnost postavit útočníka Patrika Schicka je bolestivá a zásadně snižuje šance postoupit přes Švédsko do druhého kola. Na tom se pro CNN Prima NEWS shodli Ladislav Vízek s Martinem Haškem.

Před více než měsícem si Schick poranil v bundesligovém duelu s Mohučí lýtko. Zdravotní komplikace se ozvala v nesmírně špatné chvíli. Zaprvé byl útočník Bayeru Leverkusen v životní formě – v tabulce střelců německé soutěže je s 20 góly na druhém místě za Robertem Lewandowskim. A za druhé to bylo jen pár týdnů před extrémně důležitou reprezentační akcí.

Mistrovství světa si český národní tým zahrál v samostatné historii republiky pouze jednou, a to v roce 2006. Účasti na „mundialu“ se od té doby nepřiblížil, jinými slovy v kvalifikaci selhal a nehrál ani baráž, která je vedle přímého postupu druhou možností, jak si zajistit místenku na největší fotbalovou akci.

Teď se reprezentaci naskytla možnost si šampionát v Kataru zajistit v dvoukolovém play-off. První překážku představuje Švédsko. Pokud by se povedla malá senzace, závěrečnou zábranou v cestě na MS bude Polsko.

Malou senzací by bylo proniknutí do další fáze nejen kvůli chybějícímu Schickovi, nejlepšímu střelci loňského Eura, ale také kvůli rozprášené obraně. „Je to pech. My se snad na to mistrovství světa už nikdy nedostaneme,“ povzdechl si Ladislav Vízek, bývalý střelec československé reprezentace, se kterou vybojoval třetí místo na mistrovství Evropy a zlato na olympiádě v roce 1980.

Spíše doufání než víra

Chybí stopeři Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, pak také beci Vladimír Coufal s Janem Bořilem. Všichni čtyři byli v posledním období prakticky neodmyslitelnou součástí základní sestavy národního týmu. Další obránce Pavel Kadeřábek pak nedlouho před oznámením barážové nominace ukončil reprezentační kariéru.

„Vzhledem k aktuálním okolnostem – tomu, že nám chybí nejlepší útočník, celá obrana, čímž je 50 procent pryč – faktu, že hrajeme venku… Spíše doufám v postup, než že bych věřil,“ není přílišným optimistou ani Martin Hašek. „Nejde říct, jestli více bude znát rozbitá obrana, nebo nepřítomný Patrik Schick. Je to komplexní záležitost. Jednotlivé střípky skládají celkový obrázek. Nedá se to oddělit a obojí je problém,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

„Neříkal bych případnému postupu vyloženě zázrak, protože Švédi by nám mohli sedět. Ale favorité určitě nejsme. A to, že soupeř hraje doma, je pro něj opravdu zásadní,“ doplňuje Vízek. „K Schickovi pomalu celý národ vzhlížel, doufali jsme, že nás zachrání. Ale nedá se nic dělat. Ukázat se musejí jiní, myslím si, že nemáme úplně špatné mužstvo,“ povzbuzuje.

Otazník v útoku a neprověřená obrana

Aby se národní mančaft přiblížil mistrovství světa, musí kouč Šilhavý předvést improvizační um. Všechny varianty základní jedenáctky jsou neozkoušené, nelze předpovídat, jak to týmu bude v ostré akci klapat. Především zůstává otázkou, kdo bude náhradou na hrotu za Schicka. Nejpravděpodobněji se jeví využití Jana Kuchty, který před nedávnem přestoupil ze Slavie Praha do Lokomotivu Moskva. Ale alternativou může být rovněž „sešívaný“ Ondřej Lingr. Přestože nastupuje především na křídle, už má v aktuální sezoně na kontě 13 gólů.

„Formu mají oba dva. Ale na druhou stranu ani jeden z nich nemá pořádnou zkušenost s reprezentačními zápasy, Lingr pak vůbec. Není úplně jednoduché naskočit do národního týmu, navíc rovnou do baráže o mistrovství světa. Ale zase jsou otřískaní evropskými poháry, což je lepší, než kdyby tam byl třeba někdo z Karviné. Tím nechci tento klub urazit, ale je ve spodku tabulky a nemá zkušenosti z Evropy,“ říká Hašek, který v reprezentaci nasbíral 14 startů.

„Kuchta měl o víkendu gól i asistenci, Ondřej Lingr je momentálně také gólový,“ připojuje Vízek. „Nevím… Asi bych se přikláněl ke Kuchtovi. Za ním by měl hrát Adam Hložek, více vzadu pak Ladislav Krejčí, vedle něj Tomáš Souček. Opravdu ten tým špatný není, ale jak to bude fungovat, to je otázka,“ podotýká 67letý Vízek.

Sám je velmi zvědavý zejména na to, jak si poradí defenziva. Možností vzhledem k nedostatku personálu příliš není. „Budou spolu hrát poprvé v životě. Úplně noví hráči. A bojím se, že to může být rozhodující, protože ozkoušená obrana se nám rozpadla úplně. Musíme doufat, že gólman Tomáš Vaclík bude mít dobrý den,“ vykládá.

„Složení bude neprověřené a nesehrané. To neznamená, že to nemůže vyjít. Z hlediska úrovně připravenosti je ale samozřejmě lepší, když se hráči znají a rozumí si,“ doplňuje Hašek.

Sečteno, podtrženo, vyhlídky na čtvrteční duel nejsou moc optimistické. A šampionát v Kataru v tuto chvíli vypadá velmi vzdáleně. „Je to protivné. Už bychom si zasloužili být na mistrovství světa. Ještě horší je, že když Švédy zvládneme, půjdeme na nepříjemné a silné Poláky – navíc u nich doma. Budeme asi muset jít do kostela a pomodlit se. Nevím, co bychom museli udělat, aby to vyšlo,“ usmál se na závěr Vízek.

Tagy: