GASK otevřela nové výstavy a nabídla setkání s Adélou Matasovou, Luďkem Filipským, Milanem Guštarem i Richardem Loskotem

Galerie Středočeského kraje ve svém sídle v jezuitské koleji v Kutné Hoře zahájila v sobotu 19. března hned několik projektů.

Prvním z nich je výstava multimediální výtvarnice Adély Matasové s názvem Metasystémy. Rozsáhlá výstava mapuje autorčinu tvorbu z posledních dvou desetiletí, ale i starší práce z období 60. až 90. let minulého století. Expozice je strukturována do tematických celků – metasystémů, které spolu navzájem komunikují. Pomyslným počátkem výstavního projektu je odhalení sochařské realizace Dešťová stěna IV., které se uskutečnilo na podzim loňského roku v zahradách jezuitské koleje v rámci projektu GASK pod širým nebem. Kurátory výstavy jsou Michal Koleček a Veronika Marešová.

Výstava malíře Luďka Filipského, který žije a pracuje v Kutné Hoře, nese název Intimní nezměrnost. Kurátorem výstavy je Richard Drury. Luděk Filipský od samého počátku své tvorby soustavně zkoumá strukturální podstatu jevů hmatatelných i jen tušených. Výstava v GASK je koncipována v úzkém sepětí s kutnohorským chrámem sv. Barbory, jehož vznešená klenutá stavba a vitrážemi prozářený interiér autorovi skýtají trvalý inspirační zdroj i jistou paralelu k jeho vlastnímu tvůrčímu přemítání. Filipský je od roku 2014 zastoupen ve stálé expozici Stavy mysli / Za obrazem (v okruhu Meditace) dílem Obraz z r. 2012.

Svou audiovizuální instalaci představil zvukový experimentátor Milan Guštar. Instalace Ascensus et descensus je součástí rozsáhlého cyklu studií, kompozic, grafických partitur, videí, zvukových a audiovizuálních instalací a performancí s názvem Flex, jejž autor vytváří od roku 1999. Kurátorkou je Adriana Primusová.

Celé akci předcházelo setkání s jedním z autorů výstavy Pohled do prázdnoty Richardem Loskotem. Společně s kurátorkou Veronikou Marešovou představili originální výstavní projekt umístěný v Experimentálním prostoru galerie. Ten zve na dualitní, iluzionistickou cestu za poznáním formou jemného znejistění, při němž si divák uvědomí, jak snadno může být jeho zrak ošálen.

tz, red

 

Zavřít menu