V duchu Ora et labora. Pod rukama Tomáše Blahy se probouzí k životu sad kláštera Porta coeli

23. březen 2022

Na pozemcích kláštera Porta coeli v Předklášteří pracuje Tomáš Blaha s týmem dobrovolníků na obnově starých sadů. Za své aktivity získal v roce 2021 titul Laskavec.

„Ocenění Laskavec jsem získal já a moc si toho vážím, ale ta práce stojí na týmu dalších lidí, kteří nejsou vidět. O propagaci se stará tišnovský spolek Hojnost, a pak je tam řada dobrovolníků, i zahraničních. Jsem z toho trochu v rozpacích, protože ta práce nestojí jen na mně,“ říká Tomáš Blaha skromně.

V rámci programu Evropská dobrovolná služba žil nějakou dobu na Slovensku v Banské Štiavnici. „Opravovali jsme barokní komplex kostelů a tam jsem si uvědomil, že vlastně pomáhám zachraňovat Kalváriu a kousek od mého rodného města je klášter, kterému by podobný program taky pomohl,“ popisuje, jak se k dostal k aktivitám spojeným s okolím kláštera v Předklášteří.

Za sebou má i stáž ve francouzské Bretani na ciderové farmě. „A tam se mi to všechno propojilo, k tomu téma ovoce a starých odrůd, kterému jsem se věnoval i ve škole,“ vypráví.

„V klášteře si člověk uvědomí pokoru před časem. To, co v klášteře děláme, je v duchu ‚Ora et labora‘, tedy modli se a pracuj, že to není jen o duchovním životě, ale i té práci. Dobrovolníci říkají, že si tam přišli vyčistit hlavu a udělat něco rukama. Chceme budovat komunitu, nechceme být závislí jen na vnějších zdrojích. Ceníme si finančních darů a podpory, které se nám dostává,“ uzavírá Tomáš Blaha.

O tradičním ovocnářství na Tišnovsku, dobrovolnictví i biouhlu si poslechněte v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou. 

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související