Hokejistky vynulovaly Maďarsko a jsou ve finále olympijského festivalu

Foto: Timo Mustonen, eyof2022.fi

Také druhý krok na Evropském olympijském festivalu mládeže ve Finsku zvládly české hokejistky do 18 let vítězně. Proti Maďarkám potvrdily roli favoritek a zvítězily 4:0, čisté konto vychytala brankářka Barbora Dalecká. V pátek si tak zahrají o zlato se Švédskem.

Podle původních plánů by Češky ve středu nastoupily proti Ruskám, po vyloučení sborné ze všech myslitelných akcí však dostaly soupeřky, které při standardním výkonu musely porazit. Tomu nasvědčovala už první třetina, během níž si národní tým vypracoval rozhodující vedení.

Jasnou kontrolu nad hrou přetavil ve tři branky. Skóre otevřela Adéla Šapovalivová a v závěru periody se prosadily dvě obránkyně – Eliška Hotová z přesilovky a Klaudie Slavíčková. Druhá jmenovaná se tedy radovala i podruhé na turnaji.

Parádní střeleckou náladu obránkyň navíc potvrdila hned po přestávce Anna Vaníčková. Tři ze čtyř českých branek tak obstarala druhá formace.

Střelecký poměr po dvou třetinách mluvil jasně – 25:5 pro Česko!

Ale možná i to byl důvod, proč závěrečnou část už svěřenkyně Dušana Andrašovského nezvládly s takovou bravurou. Maďarky je dokonce mírně přestřílely (9:6) a brankářka Barbora Dalecká si čisté konto musela zasloužit.

Bylo pro ní prvním v osmnáctce a druhým reprezentačním, následně si vyzvedla cenu pro nejlepší českou hráčku zápasu.

Česká děvčata tak v papírově slabší skupině A potvrdila roli favoritek a z prvního místa postupují přímo do finále olympijského festivalu. To sehrají v pátek od 12 hodin českého času proti Švédkám.

Mladé hokejistky čeká zdaleka nejtěžší souboj na turnaji. Ale také s největší motivací a odměnou za případný úspěch...

Andrašovský: Chyby musíme odstranit

Jak jste spokojení s druhou výhrou?
I když jsme neměli úplně ideální první střídání, potom jsme se zvedli a dali relativně brzo gól. Tím z nás spadlo určité napětí a byli jsme dvě třetiny jasně lepší, z čehož jsme vytěžili i góly. Ve třetí třetině to ale rozhodně nebylo ideální. Tam nás podržela gólmanka Bára Dalecká, která udržela čisté konto díky skvělým zákrokům. Dělali jsme chyby, které musíme odstranit, pokud chceme uspět ve finále.

Přičítáte to jasnému vedení 4:0? Měly ho hráčky v hlavách?
Trošku jsme opustili naše principy a systém hry a závěr zápasu jsme lehce podcenili. Možná je to trošičku dané i v naší mentalitě, že když se zdá něco jasné, nepřistoupíme k tomu tak, jak máme.

V pátek si zahrajete o zlato. Co to pro vás znamená?
Povedlo se nám to, co jsme si doteď přáli a s čím jsme sem jeli. Nechtěli jsme hrát o třetí místo, postup z prvního místa byl naším cílem. Tím ale samozřejmě nechceme skončit.

Uvědomují si hráčky, že druhá skupina byla o kus silnější a že to budete mít proti Švédsku mnohem těžší?
Samozřejmě víme, že to tak je. Podmínky, které má ženský hokej v těchto zemích, jsou oproti našim úplně odskočené. Vůbec se s nimi nedají porovnávat. Musíme se na to dívat tak, že na naše podmínky jsme na tom ještě relativně dobře, a to myslím i áčko a další výsledky ženského hokeje. Kdybychom se srovnali s jejich podmínkami, pak věřím, že bychom mohli dosahovat ještě na jiné výsledky.

Na severské derby se podíváte?
Určitě. I když se snažíme holkám říkat, že se nebudeme koukat, jak hraje soupeř, ale vždycky se budeme snažit hrát naši hru a vštěpovat ji soupeři, aby se musel přizpůsobovat nám.

Jak strávíte volný den?
Přijeli jsme sem kvůli hokeji, takže den přizpůsobíme tomu, kdy nám direktoriát turnaje přidělí trénink. Nebudeme úplně organizovat společnou aktivitu, maximálně kromě nějaké procházky. Nejdůležitější bude dnešní spánek, pak trénink, odpoledne odpočinek a půjdeme do finále.

Stihnete se podívat i na nějaké jiné sporty?
Bohužel jsme zatím ještě neměli příležitost se podívat na nějaký jiný sport. Budeme hledat podle programu, ale určitě do toho nebudeme holky nutit a najdeme takový program, aby vyhovoval každému.

Výsledek skupiny A:

MAĎARSKO – ČESKO 0:4 (0:3, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Šapovalivová (Malicka, Slavíčková), 17. Hotová (Narovcová, Plosová), 18. Slavíčková (Šapovalivová, Vaníčková), 22. Vaníčková (Šapovalivová).
Rozhodčí: Lusiová – Sirviövá, Halmeová.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 14:31 (3:14, 2:11, 9:6).
Nejlepší hráčky: Greta Gerda Milibaková – Barbora Dalecká.
Maďarsko: Reveszová – Gaborová, Chlepková, Galová, Veghelyiová, Tolnaiová, Balogová – Metzlerová, Milibaková, Imetsová – Torontaliová, Simonová, Szucsová – Tothová, Karpatiová, Horvathová – Kolozsvariová, Cserjesiová, Kovacsová. Trenér: Bedö.
Česko: Dalecká – Narovcová, Hotová, Slavíčková, Vaníčková, Velinská, Vališová, Wojnarová – Juříčková, Pištěková, Plosová – Šapovalivová, Brichová, Malicka – Příhodová, Z. Mazancová, Čabelová – Vrhelová, Matějová. Trenér: Andrašovský.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 2 2 0 0 0 8:1 6
2. Švýcarsko 2 1 0 0 1 6:4 3
3. Maďarsko 2 0 0 0 2 0:9 0

Výsledek skupiny B:

Finsko – Švédsko 3:4 po prodloužení (1:1, 0:0, 2:2 – 0:1)

Další program dívčího turnaje EYOF

Čtvrtek 24. března:
14:00 Slovensko – Maďarsko (zápas o 5. místo)
17:30 Švýcarsko – Finsko (zápas o 3. místo)

Pátek 25. března:
12:00 finále Česko – Švédsko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz