Ženy všude zažívají stejné věci, i když se kulturně lišíme, říká nakladatelka Barbora Baronová

23. březen 2022
Záložka

V Záložce se tentokrát přesuneme na opačnou stranu Země. Naší průvodkyní bude Barbora Baronová, dokumentaristka a nakladatelka, které nedávno vyšla kniha Hlasy žen: Austrálie. „Je důležité snažit se čerpat rozmanité lidské zkušenosti, nasávat do sebe různé perspektivy. Na knížce jsou cenné myšlenky, které ženy sdílejí prostřednictvím vlastních projektů. Čtení a získávání perspektiv jiných lidí z nás může dělat lepší bytosti. A to je důvod, proč dělám dokumentární literaturu.“

Jedním z témat, kterým se Barbora Baronová ve svých rozhovorech zabývá, je zaměstnávání žen po padesátce. Poukazuje na to, že dnes je výhodnější být začínající filmařka nebo spisovatelka než žena s mnohaletými zkušenostmi. „Jedna z dokumentaristek v knize dokonce neuvedla rok svého narození, protože kdyby producenti znali její reálný věk, tak by ji nedali finance na nový film,“ přibližuje Baronová.

Čtěte také

Součástí knihy jsou i portréty fotografky Dity Pepe. „Dita se v každém projektu snaží posouvat svou práci dál. Když děláme na projektech v Česku, máme kolikrát prostor na nich pracovat dlouho a opakovaně se k lidem vracet. A tento projekt vznikl za jeden měsíc. Často jsme na rozhovor i focení měly jen jeden, maximálně dva pokusy.“

Barbora Baronová zároveň zve na oslavu deseti let svého nakladatelství wo-men, která proběhne v květnu a na které se – kvůli nedostatku času nakladatelky i dvouleté pandemii – bude křtít až pět knih. „Vtipné je, že dvě z těch knížek už jsou vyprodané,“ doplňuje.

Pusťte si celý díl Záložky, abyste se dozvěděli nejen o knize plné dokumentárních rozhovorů, ale taky něco málo o situaci malých nakladatelů v Česku i zahraničí.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.