Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střílí i do vlastních lidí: Rusové při ostřelování Kyjeva zabili ruskou novinářku

Autor: ČTK - 
23. března 2022
21:59

V Kyjevě při ruském ostřelování přišla o život novinářka pracující pro ruský server The Insider. Oznámil to sám portál, který se v Rusku z rozhodnutí úřadů musí označovat hanlivou nálepkou zahraničního agenta.

Oxana Baulinová podle serveru právě fotila trosky po ostřelování Podilské čtvrti ukrajinského hlavního města ruskými vojsky, když se místo stalo terčem nového raketového ostřelování. „Spolu s ní zahynul ještě jeden civilista. Dva lidé, kteří ji doprovázeli, byli raněni a hospitalizováni,“ napsal The Insider.

Dodal, že Baulinová dříve pracovala pro protikorupční fond uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Baulinová podle ruských médií také působila jako šéfredaktorka či producentka kanálu Navalny Live na serveru YouTube. Po zákazu Navalného organizací musela odjet z Ruska. Na Ukrajinu přijela jako zpravodajka a poslala několik reportáží z Kyjeva a Lvova.

„Budeme dále informovat o válce na Ukrajině, jakož i o válečných zločinech Ruska, jakými jsou nevybíravé ostřelování obytných čtvrtí, kde umírají civilisté a novináři,“ přislíbil The Insider.

Zemřelo už několik reportérů

Nejde o první smrt novináře během ruské války proti Ukrajině, která dnes pokračuje 28. dnem. Americká televize Fox News 15. března v interním prohlášení informovala zaměstnance o smrti dlouholetého kameramana Pierrea Zakrzewského, který se ocitl pod palbou severozápadně od Kyjeva společně s reportérem Benjaminem Hallem. Podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka při stejném incidentu zahynula i jejich místní spolupracovnice Oleksanda Kuvšynová. Hall podle komuniké šéfky Fox News Suzanne Scottové zůstává hospitalizován.

Ještě dříve na Ukrajině přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle ukrajinských úřadů jej zabila ruská palba. Zranění při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ještě před zprávami o úmrtích Zakrzewského a Kuvšynové sdělila, že Rusko za necelé tři týdny války proti Ukrajině zabilo již tři novináře a zranilo více než tři desítky žurnalistů. Kromě Renauda jmenovala reportéra Viktora Dudara a kameramana Jevhena Sakuna.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa