Protest proti Vladimiru Jevtušenkovovi v Londýně, 19. března 2022 | Profimedia

Miliardář Jevtušenkov i moskevská radnice. Zmapovali jsme luxusní hotely majitelů z Ruska

Praha / Karlovy Vary / Mariánské Lázně | Martin Štorkán a Jakub Mikel |

Čtěte celý článek

  • Investigativní tým Radiožurnálu zmapoval, jaké luxusní hotely v Česku vlastní vlivní Rusové spojovaní s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina.
  • Pětihvězdičkový karlovarský hotel Savoy Westend patří jednomu z nejbohatších Rusů Vladimiru Jevtušenkovovi.
  • Hotel Westend v Mariánských Lázních zase vlastní sankcionovaný vlivný Rus Alexander Pumpjanskij.
  • Jejich majetky zkoumá Finanční analytický úřad.

Praha/Karlovy Vary/Mariánské Lázně Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třiasedmdesátiletého ruského oligarchu Vladimira Jevtušenkova pozval v den zahájení invaze – 24. února – ruský prezident Vladimir Putin do Kremlu. Na setkání obhajoval před miliardáři útok na Ukrajinu s tím, že „neměl jinou možnost“. Část účastníků schůzky se již ocitla na evropských sankčních seznamech.

Jevtušenkovovo podnikání

Vladimir Jevtušenkov (73) je jeden z vlivných ruských oligarchů. Stojí v čele finanční a průmyslové skupiny AFK Sistěma. Ta byla založena v roce 1993 a aktuálně spravuje mimořádně široké portfolio aktiv. Kromě telekomunikačního byznysu, jehož páteří je mobilní operátor MTS, ovládá například ruský zdravotnický holding MEDSI. Angažuje se i v bankovnictví, železniční dopravě a obchodě spotřebním zbožím, řadu firem vlastní v mediální sféře.

V Česku je Jevtušenkov známý i kvůli prohlášení, že zvažuje převzetí telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic. Firmu nakonec koupila investiční skupina PPF.

Podle Karla Svobody z Institutu mezinárodních studií FSV UK je Jevtušenkov spojený s Putinovým režimem. „Je jeden z mnoha lidí, kteří jsou bohatí, ale nepatří do Putinova nejbližšího okolí. Pokud ale chcete v Rusku fungovat na této úrovni, tak musíte být vždy za dobře s režimem,“ poznamenal.

Samotného Jevtušenkova se sankce zatím nedotkly. Podle zjištění Radiožurnálu mají ale české úřady v hledáčku hotel Savoy Westend v Karlových Varech. Jeho koncovým vlastníkem je právě Jevtušenkov, který vlastní většinový podíl v konglomerátu AFK Sistěma a v žebříčku nejbohatších Rusů figuruje podle loňského vydání magazínu Forbes na 43. místě.

Jevtušenkovovy majetky jsou již v hledáčku cifršpionů z Finančního analytického úřadu (FAÚ).

„Můžeme potvrdit, že ve vámi dotazovaném případě jsme skutečně vnější podnět obdrželi a FAÚ s ním dále pracuje podle sankčního zákona,“ odpověděl na dotaz Radiožurnálu mluvčí Tomáš Weiss z ministerstva financí, tedy úřadu, který má v Česku sankce na starosti.

Podle něj je tedy možné, že se Jevtušenkov nakonec na sankční seznam ještě dostane.

„Pokud jde o rozšiřování sankčních seznamů EU proti Rusku, takový postup lze očekávat. Které konkrétní subjekty budou na seznamy zahrnuty, je nicméně diskutováno a rozhodováno na evropské úrovni při jednáních zástupců členských států,“ dodal Weiss.

Karlovarský hotel Savoy Westend | Foto: Dominik Hron | Zdroj: Český rozhlas
Karlovarský hotel Savoy Westend | Foto: Dominik Hron | Zdroj: Český rozhlas

‚Už sem nevolejte‘

Pětihvězdičkový hotel Savoy Westend patří mezi lázeňské dominanty Karlových Varů. Luxusní komplex pěti secesních vil pochází z roku 1897 a jezdil do něj relaxovat například první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Domácí vězení

V polovině září 2014 ruské úřady Vladimira Jevtušenkova obvinily z praní špinavých peněz a moskevský soud zabavil Sistěmě akcie ruské ropné společnosti Basněfť.

Jevtušenkova nakonec o čtyři měsíce později z domácího vězení propustili a byl zbaven všech obvinění. Akcie Basněfti mu už ale nevrátili. Svůj podíl pak Kreml v říjnu 2016 prodal státní firmě Rosněfť.

O čtyři roky později už se ale oligarcha podle zpravodajského serveru Moscow Times zúčastnil společně s ruským prezidentem slavnostního předávání cen Ruské geografické společnosti.

Jevtušenkovův případ tehdy média a podnikatelé připodobňovali k někdejšímu státnímu tažení proti soukromému ropnému koncernu Jukos, jehož majitel Michail Chodorkovskij, považovaný za odpůrce Kremlu, skončil na deset let za mřížemi. Jevtušenkov se na rozdíl od něj v ruské politice neangažoval, a tak se spekulovalo, zda někdo mocnější nedostal zálusk na jeho byznys.

Ředitele hotelu Aleksandra Belkina se Radiožurnál chtěl zeptat, jestli se obává mezinárodních sankcí vzhledem k tomu, kdo hotel vlastní. Belkin si však ani pořádně nevyslechl otázku. „Teď bohužel nemám čas. Mohli byste zavolat později?“ zeptal se.

Po upřesnění, že se dotazy budou týkat Vladimira Jevtušenkova, ale další telefonát vyloučil. „Já bohužel žádný komentář neposkytuji,“ řekl. „Prosím vás, už sem nevolejte. Děkuji za pochopení,“ opakoval a rozloučil se.

Úřady na hotel upozornila společnost Datlab, která pro česká ministerstva zpracovala seznam rizikových firem. „Savoy Westend hotel figuruje poměrně vysoko na seznamech rizikových firem, které jsme zpracovali pro ministerstva místního rozvoje, průmyslu a obchodu,“ potvrzuje Jiří Skuhrovec z analytické firmy Datlab. „Jedním z důvodů pro zařazení byl i údaj z roku 2015 o čtvrtinové majetkové účasti města Moskvy,“ doplnil.

Konkrétně měla Moskva podíl v ruské firmě VAO Intourist, která je mateřskou společností pro několik českých firem: Lunisoft, Sarlen a Savoy Westend Hotel. Všechny tři jsou spojeny právě s karlovarským hotelem. Podle účetní závěrky firmy Lunisoft z roku 2020 je mateřskou organizací celé skupiny právě Jevtušenkovova Sistěma.

Vladimir Jevtušenkov (vpravo) při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
Vladimir Jevtušenkov (vpravo) při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | Zdroj: Profimedia

Sankcionovaný byznysmen

Jevtušenkov ale není jediný, luxusní hotel v Česku má i Rus Alexandr Pumpjanskij. Ten přes firmu Ogrea vlastní čtyřhvězdičkový hotel Westend přímo v centru Mariánských Lázní. Jak již upozornily Hospodářské noviny, za Ogreu podle obchodního rejstříku jedná právě Pumpjanskij a podle veřejných zdrojů rovněž ovládá kyperskou společnost, která Ogreu vlastní.

Analytici z projektu Datlab upozorňují, že Pumpjanskij je jedním z těch, na které dopadají evropské či americké sankce. Vede totiž mimo jiné firmu, která vyrábí ocelová potrubí pro ropný a plynárenský průmysl.

Alexandr Dmitrijevič Pumpjanskij materiálně či finančně podporuje vládu Ruské federace odpovědnou za anexi Krymu a za destabilizaci Ukrajiny a má z vazby na tuto vládu prospěch, zdůvodnila Evropská unie, proč na něj uvalila sankce.

Zda už se nějakým způsobem hotelu dotkly, ale jeho ředitelka Marina Pavlenkovová nechtěla komentovat, „Zatím fungujeme, takže nemůžu komentovat tyhle věci. Mějte se hezky. Na shledanou,“ snažila se hovor ukončit.

Vyslechla si ale ještě další dotaz – zda už se vedení hotelu někdo ohledně sankcí ozval. Ani na ten však odpověď neposkytla. „Já jsem vám řekla ‚no comments‘. Děkuji za pochopení, mějte se hezky.“

Spící hotel města Moskvy

Další hotel, který stojí za pozornost, je i Moskevský dvůr, který patří společnosti Kurort, s. r. o. V ní drží 98procentní podíl moskevská radnice, a to už od poloviny 90. let.

Karlovy Vary v té době byly oblíbenou destinací dnes již zesnulého moskevského starosty Jurije Lužkova a dalších lidí z radnice. Lužkov byl svého času velmi mocnou figurou v čele hlavního města a jeho žena se později stala nejbohatší Ruskou. Mimochodem, Lužkov s Jevtušenkovem byli blízcí spojenci. Že byly Karlovy Vary pro tehdejší vedení radnice oblíbenou destinací, potvrzuje i lékař Ladislav Špišák, kterému patřila v Kurortu zbývající dvě procenta.

Cedule na dveřích hotelu Moskevský dvůr
Cedule na dveřích hotelu Moskevský dvůr | Foto: Martin Štorkán | Zdroj: Český rozhlas

„Jezdili do Karlových Varů na léčení a zalíbilo se jim tady. Našli si tu budovu a ani už nevím, od koho a za kolik ji koupili,“ popisuje Špišák s tím, že ho vedení Moskvy tehdy požádalo o pomoc s nastartováním lázeňského léčení. „Já jsem si za to řekl právě o ta dvě procenta podílu,“ vypráví. Dnes již podíl drží jeho žena, která později v hotelu dělala primářku. Sám Špišák nyní dělá lékařského ředitele v Jevtušenkovově hotelu Savoy Westend.

Podle Špišáka se klientela Moskevského dvora v průběhu let proměnila. „Z radnice už tam moc nejezdili, spíše Rusové z Německa,“ popsal. Hotel pak podle lékaře využívalo Rusko i pro částečně charitativní účely. Léčily se v něm například děti, které přežily teroristický útok na školu v Beslanu v roce 2004.

Zatím bez sankcí?

Hotel prozatím zavřela pandemie covidu, jak se na místě přesvědčili i reportéři Radiožurnálu. Podle ženy, kterou v budově zastihli, nefungují výtahy ani topení a bude potřeba vše opravit. Provoz hotelu byl podle Špišáka ale ztrátový už před vypuknutím pandemie.

Ukrajina uvedla, že drží v zajetí 562 ruských vojáků. Mohli by pomoc s obnovou země po válce

Číst článek

„Je tam jen 28 lůžek a takto malý hotel je velice těžko ziskový. Musí mít minimálně 80 až 100 lůžek,“ míní. Podle Špišáka tak Moskva chod zařízení dotovala, aby mohlo fungovat. On sám by se prý chtěl podílu, který jeho rodině patří, zbavit. „Už před covidem jsem psal na radnici, že to chci prodat, ale neodpověděli,“ říká.

Dosud také není jasné, zda na hotel nedopadnou kromě pandemie i protiruské sankce. Zatím se jim vyhýbal. Moskevská radnice ani její současný starosta a Putinův spojenec Sergej Sobjanin totiž nefigurují na sankčních seznamech.

„FAÚ není oprávněn činit jakékoli kroky ve vztahu k majetku ruských fyzických osob a subjektů, které na sankčních seznamech nefigurují,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.

Moskvou vlastněný hotel navíc nespadá ani pod působnost ministerstva zahraničí, na rozdíl od majetku psaného přímo na Ruskou federaci. „Jestliže je v Karlových Varech hotel, který vlastní nějaká ruská právní firma, tak je to soukromoprávní subjekt. To mě jako ministerského úředníka nemůže zajímat,“ vysvětlil Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Tomáš Kryl.

Kvůli sankcím nemusejí firmy s vazbami na Rusko plnit své závazky, varuje český kyberúřad

Číst článek

Právník Lukáš Kraus z projektu Rekonstrukce státu má ovšem za to, že by měly úřady majetek moskevské radnice minimálně prozkoumat. „Jakékoli vazby na ruské instituce by měly být varovným vykřičníkem pro české úřady. Měly by se zabývat tím, do jaké míry splňuje tato vazba bezpečnostní riziko pro stát,“ myslí si Kraus.

„Pokud v Česku existuje majetek spjatý s ruskou vládou nebo v tomto případě s ruskou samosprávou, tak bych to určitě považoval za okolnost, kterou by bylo záhodno se zabývat a případně zvážit nějaké sankce, jako je zmrazení majetku a podobně,“ dodal právník s tím, že společně s kolegy doporučují, aby Česko „zvážilo vlastní sankční seznam“.

Karlovy Vary ale nepřilákaly k investicím jen moskevskou radnici. Svůj hotel v lázeňském městě vlastní i ruská republika Tatarstán. Hotel Ulrika původně patřil přímo pod prezidentskou kancelář. Později se o něj staralo ministerstvo pozemkových a majetkových vztahů Tatarstánu. V roce 2016 média informovala o tom, že je Ulrika na prodej. Podle obchodního rejstříku ale pouze hotel přešel pod akciovou společnost SvjazInvestNěftěchim. Jejím jediným akcionářem je Republika Tatarstán.

Panelový dům po bojích v městečku Borodianka
Panelový dům po bojích v městečku Borodianka ležícího na západ od Kyjeva | Reuters, Maksim Levin