ASZ ČR jednala s grémiem generálních vikářů

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek
ASZ ČR jednala s grémiem generálních vikářů

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) byla na začátku března pozvána na jednání Grémia generálních vikářů České biskupské konference. Církev je vlastníkem mnoha desítek tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy, kterou z velké části pronajímá dalším subjektům. ASZ ČR v zastoupení předsedou Jaroslavem Šebkem a členem Předsednictva Pavlem Dudou představila hospodářským zástupcům církve aktuální činnosti největší selské organizace a nastínila diskusi o další možné spolupráci, například při podpoře novely lesního a mysliveckého zákona či v oblasti pachtu církevní zemědělské půdy soukromým zemědělcům.

Selský stav společně s církví tvořily po staletí základ venkovského života. V minulém století jim však byl oběma způsoben nespočet křivd spáchaných komunistickým režimem. S nástupem socialistického režimu v Československu byla postupně likvidována rodinná hospodářství, a stejně tak byl církvi znárodňován majetek a byl oslabován její vliv. Majetkové křivdy církve byly v restitucích nakonec po dlouhých tahanicích sice částečně napraveny, což ASZ ČR také jednoznačně podpořila, nicméně se ale již nepodařilo plně napravit rozvrat venkova a tradiční venkovské pospolitosti. I přes nepříznivou historii jsou sedláci z ASZ ČR v současnosti nejenom schopní podnikatelé, ale zároveň se odpovědně starají o kvalitu půdy, krajinu a jsou důležitou součástí aktivního venkovského života. Vzhledem ke společné minulosti je nasnadě, aby církev nabízela k pachtu zemědělskou půdu právě rodinným hospodářstvím. Vikáři byli k tomuto návrhu vstřícní, nicméně doporučují soukromým zemědělcům, aby sami v tomto ohledu oslovovali příslušné diecéze či farnosti. Česká biskupská konference nemá samostatný zemědělský odbor a je pro ni složité tuto otázku řešit centrálně. I proto jsme ČBK nabídli odborné konzultace, které Asociace může v řadě zemědělských otázek poskytnout.

Vikářům jsme také představili zamýšlený koncept podpory rodinných farem jakožto smysluplného modelu, který má za cíl podpořit sedláky, jež jsou dlouhá léta politicky i společensky neprávem ve stínu korporátního agropodnikání. Legislativním definováním rodinných farem se navíc mezi širší veřejností zviditelní jejich přidaná hodnota – udržitelné hospodaření v krajině, lokální produkce potravin a rozvoj venkova. Jelikož je církev také vlastníkem značného procenta lesních pozemků, považujeme za důležité zahrnout ČBK do pracovních skupin a diskusí týkajících se novel mysliveckého a lesního zákona. Další debata proběhla nad možnostmi vzájemné výměny informací a užšího kontaktu v rámci jednotlivých diecézí.

Členové ASZ ČR jsou pravidelně zváni do TV Noe, která specializuje své vysílání na křesťanské diváky. Minulý týden se zástupci dvou farem a zároveň úspěšní finalisté soutěže Farma roku 2020 Radek Cihlář a v Pestré krajině za rok 2018 Jiří Kunc společně s předsedou ASZ ČR Jaroslavem Šebkem účastnili živého vysílání v pořadu Kulatý stůl, který se zaměřil právě na rodinné farmy. Celý záznam můžete zhlédnout na tomto odkazu: https://www.asz.cz/clanek/8929/farmari-z-asociace-v-poradu-o-rodinnych-farmach-na-tv-noe/.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

 

Přečteno: 756x
Katalog farem