Poznávat a tvořit na Azorských ostrovech

Residenční program pro umělce

V březnu mají tvůrčí duše jedinečnou příležitost přihlásit se k účasti na netradičním projektu. Studio Freesam připravilo residenční program, který nabízí měsíční tvůrčí pobyty pro umělce z celého světa na malebném ostrově Pico uprostřed Atlantického oceánu. Program je určený pro vizuální umělce a hudebníky bez věkového omezení. Registrace začala 21. března 2022.

Společnost Freesam se již od roku 2007 zaměřuje kromě filmové produkce také na pořádání kulturních akcí a vytváření nových příležitosti pro umělce. Její mezinárodní rezidenční program NU’VEM je kapacitně omezenou příležitostí pro umělecký pobyt v inspirativním prostředí uprostřed Atlantického oceánu. „Program má především za cíl přitáhnout pozornost k jedinečné, dramatické a zachovalé přírodě Azorských ostrovů a umožnit umělcům napříč žánry ovlivnit jejich tvorbu specifickou atmosférou ostrova Pico,“ dodává zakladatel Freesam kameraman, režisér a producent Saša Dlouhý.

Program NU’VEM je určený pro vizuální umělce a hudebníky bez věkového omezení, kteří mají minimálně tři roky od absolvování umělecké školy a mají za sebou alespoň dvě samostatné výstavy nebo prezentace. Rezidence spočívá v měsíčním pobytu na ostrově Pico, během kterého vznikne umělecké dílo reflektující česko-portugalské vztahy, Azorské ostrovy a jejich význam v mezinárodním kontextu nebo svým obsahem podpoří ochranu přírody Azorských ostrovů. V rámci pobytu mají vybraní umělci plně hrazenou zpáteční letenku a ubytování ve zrekonstruovaných historických mlýnech, měsíční příspěvek ve výší 1000 až 1500 EUR a produkční náklady na vznikající dílo. Rezident výsledné dílo nechává společnosti Freesam, která jej použije pro prezentaci programu ve veřejném prostoru na ostrově Pico.

Studio Freesam je společnost, která letos nasbírala nominaci na Českého lva, ocenění Trilobit, Cenu Asociace Českých kameramanů a cenu Revolver Revue za snímek Lidi krve (r. Miroslav Bambušek). Koprodukovaný film Kdyby radši hořelo měl světovou premiéru na prestižním festivalu Berlinale 2022 v sekci Panorama. V současné době společnost vedená Sašou Dlouhým a Sofií Sousa natáčí a aktivně podporuje charitativní projekt v Africe. Po prvním zkušebním roce navíc otevírá rezidenční program NU’VEM pro umělce z celého světa, který probíhá na ostrově Pico na Azorských ostrovech. Registrace na pobyty v kalendářním roce 2022 byla zahájena 21. března 2022 v 10.00 CET na webových stránkách společnosti.

Foto: Profimedia

Podcast