24.03.2022 10:58

V pražské RockOpeře se 29. března uskuteční premiéra rockové opery Maria Madonna

V pražské RockOpeře se 29. března uskuteční premiéra rockové opery Maria Madonna. Tvůrci příběh Ježíše Krista nabídnou z pohledu jeho matky. Titulní role se ujme spoluzakladatelka divadla Pavla Forest, jako Ježíš vystoupí Jan Tláskal. Jedním z vrcholů večera pak bude vystoupení Evy Urbanové, která ztvární božský hlas. Jako její protipól se představí Jan Toužimský ze skupiny Arakain v roli ďábla. ČTK o tom za RockOperu informovala Zdena Selingerová.

„Premiéru Marii Madonny věnujeme našemu zesnulému kamarádovi Martinu Nejedlému, který předsedal Společnosti Richarda Wagnera Praha a naše divadlo přirovnával k Bayreuthu. Líbilo se mu, jak při představeních kombinujeme různé umělecké disciplíny. Oceňoval také multifunkčnost RockOpery Praha. Provozujeme tu totiž také nahrávací studio, galerii nebo školu zpěvu," uvedla výkonná ředitelka, zpěvačka a libretistka Forest.

Dále se diváci mohou těšit na Jiřího Zonygu, Viktora Dyka, Danielu Langrovou nebo na tanečnici Janu Ricci, která v roli Salomé předvede tanec s živým hadem. „Velkým překvapením je návrat zpěváka a básníka Ravena, kterého diváci viděli naposledy v antické trilogii. Raven v Marii Madonně ztvární Jana Křtitele," uvedla Forest.

Vedle rocku a metalu umělecký ředitel, skladatel, klávesista a producent Milan Steigerwald do opery zakomponoval také gregoriánský chorál.

RockOpera posledními představeními podpořila válkou sužovanou Ukrajinu. Na duben připravuje další charitativní akci, na které se ve prospěch Ukrajiny představí hvězdy divadla se svými sólovými projekty. „Je až děsivé, jak moc patrná je paralela s válečnými dramaty, které adaptujeme, a současným politickým děním na východě," sdělila Forest.

Pražské divadlo RockOpera, které sídlí v areálu holešovické tržnice, uvádí autorské inscenace, v nichž klasická témata zasazuje do nových prostředí nebo kombinuje klasiku s rockem a metalem. Před časem například uvedlo rockovou operu Anna Karenina. Příběh z prostředí carského Ruska autoři přesunuli do světa motorkářů. RockOpera vznikla na místě předchozího muzikálového divadla. Má hlediště s 800 místy. Premiéra rockové opery Oidipus Tyranus se zde uskutečnila v dubnu 2010 v divadle Milénium, které se později přejmenovalo na Metropolitní divadlo a pak na RockOperu Praha.

https://www.rockopera.cz/

Autor článku: ČTK: jir, snm