Hlavní obsah

Tyranskému manželovi odpustila kvůli válce na Ukrajině, soud neobměkčila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výlevech žárlivosti manžela skončila několikrát v nemocnici zbitá tak, že ji ani vlastní děti nepoznaly. Přesto šestatřicetiletá žena z ukrajinského Užhorodu v úterý u tachovského soudu prosila s nářkem o milost pro svého muže. Marně. Za zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí půjde 38letý Volodymyr Popadych na dva roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Cizinec dál zůstává ve vazbě, kde je od loňského podzimu po posledním útoku na manželku.

Volodymyr Popadych u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle spisu obžalovaný muž svoji životní partnerku tyranizoval od doby, kdy přijela před třemi lety do Čech za prací.

„Přes telefon ji neustále kontroloval, kde a s kým je. Když se hned neozvala, tak jí vyhrožoval, že už nikdy neuvidí děti, které v té době pobývaly u něj a jeho matky na Ukrajině. Jeho žárlivost a intenzita útoků vygradovaly v době, kdy za poškozenou přijel do České republiky,“ stojí v obžalobě.

Žena zemřela následkem leknutí z auta, které vjelo do penzionu. Žalobce chce pro řidiče osm let

Krimi

Státní zástupkyně poukázala především na poslední napadení loni v říjnu, kdy ženu několik hodin mlátil a vyhrožoval jí, že pokud mu neřekne, s kým souloží, tak ji uškrtí. „U ženy znalci zjistili jako následek týrání posttraumatickou stresovou poruchu, což je těžká újma na zdraví,“ upozornila žalobkyně.

Sama poškozená podle svých slov k manželovi už žádnou zášť necítí. „Byla jsem za ním ve věznici a všechno jsme si vyříkali. Omlouval se mi a oba jsme přitom brečeli. Už jsem mu odpustila. Nechci, aby byl zavřený ve vězení. Rodina ho nyní potřebuje,“ vzlykala žena v soudní síni.

Pražský soud řeší vydání bývalého dozorce a spolupracovníka Navalného do Ruska

Krimi

Druhým dechem dodala, že se s manželem usmířili hlavně kvůli válce na Ukrajině.

„Situace se změnila. Teď mám u sebe obě naše děti a minulý týden jsem přivezla z Ukrajiny svoje rodiče, kteří se o sebe sami nedokážou postarat. Matka je po amputaci ruky a otec má rakovinu prostaty a nosí pleny. Musím chodit do práce, těžce to zvládám, jsem na všechno sama. Potřebuji nějakou pomoc,“ vypovídala dále žena.

Zášť prý k němu necítí

Že by jí manžel znovu ublížil, se nebojí. „Zažil si chleba v cele a to ho vyléčilo. Dobře ví, že kdyby něco zkusil, tak tam skončí znovu. Z toho má strašný strach. Chci věřit tomu, že se polepšil. Strašně se mu také stýská po dětech,“ dodala Ukrajinka, která pracuje jako recepční hotelu na Tachovsku.

I když soud podle předsedkyně senátu Michaely Řezníčkové na chvilku zauvažoval i o podmíněném trestu právě s ohledem na emotivní výpověď poškozené, nakonec se rozhodl násilníka poslat za mříže.

Agresivní žena napadla záchranáře na Náchodsku. Ve vězení může strávit pět let

Krimi

Soud je přesvědčený, že poškozená situaci i bez manžela zvládne.

„Působí jako silná osobnost, která rychle překonala důsledky posttraumatické stresové poruchy. Ta současná situace pro ni nebude tak psychicky náročná jako soužití s obžalovaným po dobu páchání trestné činnosti. Navíc pomoc nabídla i matka obžalovaného, která se za jednání syna omluvila,“ uzavřela Řezníčková.

Proti výši trestu se na místě odvolala státní zástupkyně, která požadovala čtyři roky vězení. Zdůraznila, že k fyzickému napadání poškozené ze strany manžela docházelo v minulosti i na Ukrajině.

Žil s manželkou a družkou. Tu znásilňoval a týral, o děti se nestaral, dostal sedm let

Krimi

„Po jednom z útoků musela být na tři týdny hospitalizovaná a po propuštění ještě další dva měsíce mohla přijímat jen tekutou stravu brčkem,“ uvedla žalobkyně. Připomněla také, že obžalovaný byl potrestán v Polsku tříletým zákazem pobytu v Schengenském prostoru za porušení protiepidemických opatření v souvislosti s pandemií covidu.

„Aby zákaz obešel, nechal si změnit jméno,“ dodala státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám