Cyklisté obkrouží centrum Pardubic. Kritérium částečně vystěhuje auta

24. březen 2022

Jezdil se v týdnu a dráždil nervy některých řidičů. Teď už podruhé ale bude o víkendu. Cyklistický závod Pardubické kritérium je v plánu na sobotu 26. března. Start i cíl má mít na třídě Míru.

„Rozhodli jsme se tak ve spolupráci s magistrátem a dotčenými úřady kvůli složité dopravní situaci v centru města. Tím jsme taky dostali daleko větší prostor pro účast více kategorií. Patříme mezi pět závodů, kde se jede Kriterijní liga mládeže a žen,“ říká ředitel akce Josef Říha.

Kudy pojedou?

Okruh vede z třídy Míru přes náměstí Republiky, po Sukově třídě a Masarykově náměstí zpátky na třídu Míru. Ta bude od sobotního dopoledne kompletně uzavřená pro veškerý provoz. Do ulic Na Hrádku, Sladkovského a Pernerova bude omezený přístup. Na Masarykovo náměstí se dostanou jenom vozy MHD a integrovaného záchranného systému.

Protože se podle Říhy pořádající klub CK Pardubice soustředí na rozvoj mládeže, začne dění v 9:50 náborovým závodem. Pokračovat budou mládežnické kategorie a ve 13 hodin přijdou na řadu závody Hobby rozdělené podle věku a pohlaví. „Řada hobby cyklistů kritérium nerada jezdí. Přitom na úvod sezóny je tím nejlepším, co může být. Kde jinde může člověk na bezpečné trati potrénovat nějaký interval. Povrch si v Pardubicích chválí i eliťáci.“

Právě závod mužů kategorie Elite odstartuje v 17 hodin. „Dostat sem tuhle kategorii o víkendu je velmi náročné. Většinou jezdí velké etapové závody. Kritérium představuje spíš takovou přípravu na opravdové vrcholy sezóny. U nás ale má více než čtyřicetiletou tradici. Je to podle mě jeden z nejstarších závodů konaných v Pardubicích.“

V neděli do Slatiňan

Hned v neděli 27. března pokračují závody pro mládež a ženy ve Slatiňanech. Začátek bude u výletní restaurace Monaco. Cyklisté a cyklistky vyrazí přes Licibořice, Smrkový Týnec, Rabštejnskou Lhotu a výjezdem se vrátí k Monacu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související