Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadná smrt českého spisovatele v koncentráku: Čapkovo tělo dodnes nenašli!

Autor: mc - 
24. března 2022
16:30

S jeho veselými příběhy o pejskovi a kočičce vyrůstalo mnoho dětí, málokdo ale ví, jak pochmurný osud autora pohádky stihnul. Spisovatel Josef Čapek (†58) nešetřil kritikou na adresu nacistů a ti se mu za to také krutě pomstili. Jeho smrt je ale dodnes opředena záhadou, tělo se totiž nikdy nenašlo.

Josef Čapek se narodil 23. března 1887 v Hronově na Náchodsku do rodiny venkovského lékaře a sběratelky lidového folklóru. Už od dětství raději kreslil, než se učil, a výtvarné umění později ještě zdokonalil při studiu Uměleckoprůmyslové školy v Praze a Colarossiho akademii v Paříži. Ve Francii však z plánovaných tří let vydržel jen tři čtvrtě roku, než se vrátil do Čech za svou velkou láskou.

Video  Josef Čapek: Slavný umělec, který za své názory zemřel v koncentračním táboře  - Videohub
Video se připravuje ...

Právě Jamila Pospíšilová, dcera význačného pražského advokáta, mu také porodila jedinou dceru Alenu. A díky ní zase spatřila světlo světa knížka Povídání o pejskovi a kočičce, kterou sepsal pro svou malou holčičku. Mezi jeho vrcholná díla patří i Stín kapradiny či Kulhavý poutník, které napsal krátce před nástupem nacistů k moci. Druhá světová válka však další plány zhatila.  

Bratři Čapkové proti nacistům a Adolfu Hitlerovi vystupovali a ocitli se kvůli tomu na mušce nemilosrdného gestapa. Karel Čapek zemřel krátce před okupací, takže ho zatknout nestihli, jeho bratr Josef však nacistům neunikl. Gestapo ho odvleklo na Pankrác a následně celou válku, tedy šest let, strávil po koncentračních táborech Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen. Z toho posledního se už se však domů nevrátil.

Do Bergen-Belsenu byl převezen jen asi měsíc a půl před jeho osvobozením, v táboře však vypukla tyfová epidemie a jeho tělo vysílené tak dlouhým strádáním vážnou nemoc nedokázalo porazit. Podle některých svědectví měl být ještě dva dny před osvobozením naživu, poté však záhadně zmizel a nenašlo se ani jeho tělo, které patrně skončilo v neoznačeném masovém hrobu. Jeho manželka ale ještě dlouhá léta doufala, že hrůzný tábor nějakým způsobem přežil a jednou se vrátí domů…

Zobrazit celou diskusi