Mistři Evropy Italové budou na MS chybět, doma podlehli Severní Makedonii

foto Italský fotbalista Alessandro Bastoni (uprostřed) a Boban Nikolov (vpravo) a Milan Ristovski v semifinále play off o postup na MS.

Praha - Fotbalisté Severní Makedonie senzačně zvítězili v Palermu 1:0 nad úřadujícími mistry Evropy Italy a postoupili na úkor favorita do finále play off o mistrovství světa. Jedinou trefou rozhodl ve druhé minutě nastavení útočník Aleksandar Trajkovski. Italové budou chybět na druhém světovém šampionátu za sebou.

Fotogalerie

Severní Makedonie vyzve v úterý v boji o postup Portugalsko, které si doma poradilo 3:1 s Tureckem. Ve finále je také Wales po výhře 2:1 nad Rakouskem, dvěma trefami se blýskl hvězdný Gareth Bale.

Italové v předchozích dvou kvalifikačních zápasech jen remizovali a nedokázali se prosadit ani proti velkému outsiderovi. Čtyřnásobní mistři světa soupeře přestříleli 32:4 a na rohy zvítězili 16:0, přesto v závěru vypálil z dvaceti metrů Trajkovski a poslal míč přesně k tyči.

Trenér mistrů Evropy Roberto Mancini nechal po debaklu svůj osud u týmu otevřený. "Uvidíme. Zklamání je teď příliš velké na to, abychom mluvili o budoucnosti. Je těžké přemýšlet o takových věcech a ani příští dny nebudou snadné," řekl kouč, jenž má smlouvu ještě na další čtyřletý cyklus do roku 2026. Podporu vedení svazu zatím má. "Přál bych si, aby Mancini zůstal. Máme společný projekt," uvedl šéf svazu Gabriele Gravina.

Makedonci výhrou nad Italy navázali na šokující vítězství v kvalifikační skupině v Německu a přiblížili se své první účasti na světovém šampionátu. K postupu do Kataru musí uspět v Portugalsku, které po gólech Otávia a Joty směřovalo k jasnému triumfu nad Tureckem.

V 65. minutě ale snížil Yilmaz a útočník Lille mohl dokonce v 83. minutě srovnat, z pokutového kopu ale neuspěl. V závěru tak přidal pojistku Nunez a Portugalci porazili Turky i v šestém vzájemném souboji v řadě.

Wales přiblížil první účasti na mistrovství světa od roku 1958 kapitán a největší hvězda týmu Bale. Dvaatřicetiletý útočník Realu Madrid nastoupil k prvnímu zápasu od 15. února, přesto byl znovu klíčovým hráčem. V 25. minutě se trefil výstavní ranou z přímého kopu a po změně stran přidal křižnou střelou druhý zásah. Rakousko snížilo po vlastní brance Daviese, na vítězství "Draků" už se ale nic nezměnilo.

Wales neprohrál doma 17 zápasů. Na soupeře a termín finále play off si musí ještě počkat, semifinále Skotska s Ukrajinou je totiž kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu přeložené na červen.

Fotbalisté Japonska a Saúdské Arábie se kvalifikovali na MS

Dalšími jistými účastníky MS v Kataru jsou fotbalisté Japonska a Saúdské Arábie. Rozhodla o tom výhra japonského týmu nad Austrálií 2:0 v Sydney. Z asijské části kvalifikace již dříve postoupily Írán a Jižní Korea. Dnes odstartuje čtyřmi semifinálovými duely i play off evropské kvalifikace. Vedle utkání Švédska s Českem přivítá Itálie Severní Makedonii, Portugalsko hostí Turecko a Wales se doma střetne s Rakouskem.

Japonci si zahrají na sedmém mistrovství světa v řadě. Postupové vítězství jim vystřílel dvěma góly v závěru utkání střídající Kaoru Mitoma. Záložník vedoucího týmu belgické ligy Saint-Gilloise přišel na hřiště v 84. minutě a za pět minut skóroval. Další branku přidal ve čtvrté minutě nastavení. Čtyřiadvacetiletý hráč nastoupil za národní tým teprve podruhé a připsal si první dvě reprezentační trefy.

Austrálii se povedlo japonským fotbalistům porazit po 24 letech a pomohli tím k postupu i Saúdské Arábii, která dnes hraje až později s Čínou. Saúdové si zopakují účast z minulého šampionátu v roce 2018 v Rusku a mezi elitou se představí celkově pošesté.

Australané a třetí tým ze skupiny A, kterým jsou momentálně Spojené arabské emiráty, ještě budou mít šanci se na letošní šampionát probojovat. Ve čtvrté fázi kvalifikace je čeká vzájemný duel. Jeho vítěz nastoupí v interkontinentálním play off proti pátému celku jihoamerické kvalifikace.

Aktuálně je známo 17 účastníků mistrovství světa, které se bude hrát netypicky v podzimním termínu od 21. listopadu do 18. prosince.

Výsledky semifinále play off o postup na MS ve fotbale:

Skupina A:

Cardiff: Wales - Rakousko 2:1 (1:0)

Branky: 25. a 51. Bale - 65. vlastní Davies.

Skupina C:

Palermo: Itálie - Severní Makedonie 0:1 (0:0)

Branka: 90.+2 Trajkovski.

Porto: Portugalsko - Turecko 3:1 (2:0)

Branky: 15. Otávio, 42. Jota, 90.+4 Nunez - 65. Yilmaz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď