Souhrn kvalifikace o MS 2022 - semifinále baráže

24.03.2022, 23:21
Aktuality
Aleksandar Trajkovski (© AFP)
Senzace se zrodila v Palermu, Itálie byla proti Severní Makedonii lepší, jenomže neproměnila žádnou šanci a nakonec prohrála 0:1. Portugalsko přehrálo Turecko, Wales vyzrál na Rakousko a klíčovou postavou byl Gareth Bale...

Wales - Rakousko 2:1

24.03.2022 20:45

Góly: 25. Gareth Bale, 51. Gareth Bale - 65. Ben Davies (vl.)

Šance Garetha Balea na to, že se poprvé po dlouhé době dostane Wales na mistrovství světa a Bale tak překročí stín někdejších velikánů velšského fotbalu, stále žije. A postaral se o ni právě hráč Realu Madrid, který dal Rakušanům obě branky své země.

Na Garetha Balea domácí hodně spoléhali. Je to taky jejich největší hvězda. Navíc pár dní před zápasem otevřeně mluvil o tom, že tahle baráž je pro něj a mnoho dalších hráčů poslední šancí na nesmrtelnost. Wales vyprodukoval mnoho skvělých fotbalistů, ale na MS se podíval málokterý. Dnes se po bok Balea postavil James s Ramseym, hosté vsadili na zkušenost Arnautoviće.

První velkou šanci si ale připravili hosté. Po pěkné kombinaci běžel sám na brankáře Christoph Baumgartner, který ale pálil v obrovské šanci jen do břevna! Od něj se míč už odrazil mimo nebezpečí. A Wales trestal. Gareth Bale se blýskl něčím, co od něj chtěli vídat fandové Realu Madrid častěji. Perfektně zahraným volným kopem. Brankář Lindner se po jeho ráně z přímého kopu jen ohlédl a musel uznale pokývat hlavou.

Pak se dlouho nic nedělo. Wales hledal postupnou cestu k další brance, zatímco Rakušané se nemohli pořádně dostat ani přes střed hrací plochy. Záloha Walesu fungovala skvěle a hostům trvalo, než ji dokázali obelstít. Baumgartnerův pokus nebyl špatný, ale na konci první půle mířil i s přispěním lehké tyče mimo tři tyče.

Druhá půle se opět povedla spíš Walesu. A především pak její začátek. Protože už po šesti odehraných minutách se Velšané dostali do dvoubrankového vedení! Mladý záložník James našel centrem ve vápně zkušenou hvězdu Garetha Balea a ten si se zbytkem poradil. Pokryl si míč a krásnou ranou na vzdálenější tyč nedal brankáři Lindnerovi šanci zasáhnout - 2:0 pro Wales.

Po hodině hry Rakušané dokázali utkání přeci jen trochu zdramatizovat. Po ráně Marcela Sabitzera se do dráhy letu vložil obránce Ben Davies a smolně si tečoval míč do vlastní brány! Velšané málem reagoval okamžitě, protože Jamesovu ránu si brankář Lindner pohlídal jen s vypětím veškerých sil. Poslední velkou šanci si domácí nechali až na samý závěr utkání. Brennan Johnson střílel z pravé strany na vzdálenější tyč, kterou ale těsně minul. Dál tak jde spokojenější Wales.

Více informací k zápasu

Rusko - Polsko neh.

24.03.2022 20:45

zápas neodehrán

Více informací k zápasu

Švédsko - Česko 1:0e

24.03.2022 20:45

Góly: 110. Robin Quaison

Čeští reprezentanti třetí po sobě jdoucí baráží o účast na velké akci neprojdou. Ve švédské Solně sice dlouho drželi čisté konto, domácím však ve 20. minutě prodloužení stačila jedna pohledná akce na pár dotyků a sen party Jaroslava Šilhavého se v mžiku rozplynul. Švédy čeká v úterý zápas s Polskem o jednu ze zbývajících letenek do Kataru, Čechy už jen přátelský duel s Walesem...

Kouč Šilhavý s Jiřím Chytrým na klasické švédské 4-4-2 přichystali nezvyklé rozestavení 3-5-2, které se po většinu zápasu jevilo spíše jako 5-3-2 s poměrně zdrženlivým Jakubem Janktem na tradičním levém beku a skvělým Michalem Sadílkem ve středu. A tato sázka na neotřelou formaci skutečně vyšla: po prvotním zvykání si na nové role Češi dohrávali první poločas poměrně jisti v kramflecích a vaz jim zlomila až veskrze nucená střídání.

První šanci zápasu si přichystali Švédové, když po rohu zajímavě tečoval míč nad bránu Alexander Isak. Na to ovšem Češi reagovali prvním a vlastně posledním kontroverznějším okamžikem zápasu, když rozhodčí i přes poradu s videem neuznal gól Janu Kuchtovi kvůli tomu, že se předtím Jakub Brabec až příliš silně opřel do Victora Lindelöfa.

Největší příležitost úvodní části měli nakonec domácí, když se za českou obranou zničehonic zjevil Dejan Kulusevski, avšak i přes velkou herní pohodu v klubu si ve vyložené příležitosti nepočínal příliš sebevědomě a křiznou ranou minul zadní tyč. Češi mezitím brankáře Olsena otestovali skrze promptní ránu z otočky Adama Hložka, v jiné potenciální možnosti po rychle vhozeném autu z pravé strany už Hložkovi ukopl soupeř míč těsně před koncovkou.

Ve druhé půli už Čechům rychle začaly ubývat síly. Jednu nadějnou příležitost měl Tomáš Souček, který nedokázal usměrnit nadějný centr Jankta tak, jak by si sám přál - a jak jistě umí. Poněkud utopený a nevýrazný Antonín Barák potom měl v 62. minutě další možnost se zničehonic stát hrdinou, avšak odražený a dobře naskákaný míč netrefil ani zdaleka ideálně.

Šilhavého mužstvo si záhy vytvářelo méně a méně šancí a po 80 minutách jej musel vykoupit dobře postavený Tomáš Vaclík, který lapil hlavičku Mattiase Svanberga ze skvělé pozice. Přesto mohli zápas rozhodnout také Češi ještě v normální hrací době. Hned z protiútoku si totiž po velké šanci Svanberga mezi dvěma švédskými obránci našel balon Kuchta, ale levačkou netrefil vůbec dobře. To platilo i pro Havla úplným závěrem devadesátiminutovky, který z voleje nehlídaný na zadní tyči minul o několik metrů. Přesto by se asi mával ofsajd.

Rozhodujícím faktorem utkání se nakonec ukázala být střídání trenéra Šilhavého. S Tomášem Pekhartem na místě vyšťaveného Kuchty národnímu týmu na hrotu zmizel pohyb a s Alešem Matějů i Milanem Havlem na pozicích křídelních beků víceméně i ofenzivní nadstavba. Už zkraje prodloužení doručil první varování Robin Quaison, jenž naštěstí na zadní tyči zvládl už jen sklepávat a nikoliv sám zakončovat, ale podruhé už to vyšlo. Na krásnou narážečku s Isakem nedokázal reagovat žádný z mnoha českých bránících hráčů.

Více informací k zápasu

Itálie - Severní Makedonie 0:1

24.03.2022 20:45

Góly: 90+2. Aleksandar Trajkovski

Sedmnáct. Tolik branek dal za svého působení v Palermu útočník Aleksandar Trajkovski. Dnes si zde připsal gól číslo 18 a definitivně tím zlomil ducha Italů. Po jediném Trajkovskiho zásahu je jasné, že se Italové podruhé v řadě mistrovství světa nezúčastní.

Historie se opakuje. Baráž je pro Italy sprosté slovo, které místní fotbalové fanoušky dodnes budí ze spaní. A dnešní večer to ještě přiživil. Národ fotbalových fanatiků se totiž dočkal prodloužení noční můry, neboť se ani tentokrát Manciniho svěřenci nepodívají na mistrovství světa! Celkově se jim to nepovedlo třikrát, přičemž teď už podruhé v řadě.

Přitom sestava, kterou Mancini zvolil, rozhodně měla na víc. Insigne, Immobile, Verratti, Berardi nebo Barella, to všechno jsou hráči těch nejvyšších kvalit. A ostatně od prvních minut byli aktivnějším týmem. Často se hnali vpřed, jenže chvílemi chtěli míč zavézt přímo do kuchyně. A především si domácí dnes večer v Palermu netykali s koncovkou. Po třiceti minutách mohl Italy poslat do vedení Berardi, jenže míč přímo od brankáře Dimitrivskiho poslal jen slabě do jeho náručí.

Italům snahu nelze upřít, ale zakončení byla bída. Dalo by se říct, že pokračovali v mistrovské kocovině, kterou předváděli od té doby, co vyhráli mistrovství Evropy. Špatné zakončení, v ofenzivě vyloženě nezajímavý projev. Domenico Berardi neuspěl ani v další šanci, tentokrát v začátcích druhé půle. Jeho ránu v poslední možné chvíli odvrátila hostující obrana na roh.

Jen těsně nad bránu mířil o chvíli později střídající talent Raspadori. Italům pomalu docházely síly i naděje, zápas spěl k prodloužení. Toho se ale nedočkal. Stadion Renza Barbery, který po čtyři léta nazýval svým domovem, totiž v nastavení šokoval Aleksandar Trajkovski. Zkušený střelec dostal moře prostoru za vápnem Italů a nádhernou ranou přesně k tyči nedal Donnarummovi šanci zasáhnout! Sen Italů končí, dál jde outsider.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Turecko 3:1

24.03.2022 20:45

Góly: 15. Otávio, 42. Diogo Jota, 90+4. Matheus Nunes - 65. Burak Yilmaz

Portugalci dokázali využít domácího prostředí a poradili si s bojovnými Turky, i když měli chvílemi namále. Kdyby totiž Burak Yilmaz v závěru proměnil penaltu, vše mohlo být jinak. Jenže Santosův tým reagoval lépe a místo toho vstřelil v závěru pojišťující branku na 3:1.

Portugalcům těsně unikl postup přímo ze skupiny a museli do baráže. Což je hodně ošidná věc, jak by mohli vyprávět třeba v Itálii. Zvlášť, když se proti Portugalcům postavili Turci, velmi houževnatý a nebezpečný tým s několika skvělými hráči. Zkušený trenér Fernando Santos vykouzlil fanouškům na Estádio do Dragão úsměv na rtech, protože dopřál teprve první start v základní sestavě místnímu miláčkovi Otáviovi.

A dobře udělal, protože šikovný záložník se mu brzy odvděčil gólem. V úvodu se obě strany trochu oťukávali a Portugalci měli mírnou převahu. Stále si ale museli dávat pozor na nebezpečné kontry tureckého mužstva. Utkání ve svůj prospěch nalomili poprvé v 15. minutě. Cristiano Ronaldo rozehrál rychlou akci, ránu Bernarda Silvy vyrazil brankář Uğurcan Çakır jen před sebe a pohotový Otávio dorazil míč do sítě!

Postupem času měl stále více práce i domácí brankář Diogo Costa, který si musel dávat pozor zejména na rychlíka Ündera a Yilmaze. Jednalo se ale spíš o ojedinělé individuální akce, protože jinak mělo míč pod kontrolou Portugalsko. Tomu se zdárně dařilo kontrolovat hru a diktovat její tempo, které i díky množství krátkých přihrávek bylo poměrně vysoké.

Turkům se nedařila jedna věc - zakončení. Finální fáze jim dělala velké problémy a i když se občas osmělili, tak poslední důležitá přihrávka většinou končila nepřesností na kopačkách Portugalců. A těm se ještě v prvním dějství povedlo zvýšit. Další krásnou akci po nepovedeném útoku Turecka vedl Otávio, který lahůdkovým pasem našel Dioga Jotu. Portugalský křídelník hájící barvy Liverpoolu si ve vápně naskočil na centr a přesnou hlavičkou překonal brankáře Çakıra - 2:0.

Turci museli zabrat, jenže obrat Portugalce o míč se jim žalostně nedařilo. Çakır naopak musel krátce po příchodu na hřiště čelit nepříjemné střele agilního Bernarda Silvy. Jak čas plynul, tak na domácím týmu byla vidět mírná ztráta koncentrace. Vedení o dvě branky je ale velmi ošidné, o čemž se domácí brzy přesvědčili.

V 65. minutě totiž Turci sehráli krásnou akci na jeden dotyk. Burak Yilmaz nahrál před vápnem na Cengize Ündera a ten mu míč do uličky vrátil. S tím už si kanonýr Yilmazova formátu poradil podle očekávání a sám před Costou nezaváhal!

Turci najednou cítili naději a na jejich přístupu to bylo vidět. Hakan Çalhanoğlu se pokusil střelou z dálky překonat obranu v čele s brankářem Costou, Kutlu byl o moment později nachytán v ofsajdu. Rozhodující chvíle nastala 4 minuty před koncem. Po faulu Josého Fonteho ve vápně totiž sudí Siebert dal hostům obrovskou možnost vyrovnat. Jenže tentokrát Burak Yilmaz napálil míč z penalty vysoko nad bránu!

Portugalci přežili klinickou smrt a místo vyrovnání se hnali za výhrou. Tu si dokázali pojistit v nastaveném čase, kdy trenér Santos opět ukázal šťastnou ruku při výběru hráčů. V 88. minutě poslal na trávník mladíčka Sportingu Matheuse Nunese a v nastavení si mohl znovu gratulovat. Střídající tahoun AC Milán Rafael Leão vymyslel skvělý pas do vápna na nabíhajícího Nunese a ten střelou na zadní tyč překonal vybíhajícího Çakıra! Turci tak po zásluze končí a Portugalci se v úterý utkají s přemožitelem Italů, Severní Makedonií.

Více informací k zápasu
Zbývající zápasy
24.03. 20:45Skotsko - Ukrajina

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Mirek na tenisu

Itálie bude podruhé za sebou chybět na mundialu! Aby nedopadli jako Čekistán...na ME vždy, na MS jednou za 30 let.

Reagovat
Manik...

Aspoň to bude mít Portugalsko jednodušší

Reagovat
clinger

snad ty ubulený simulanty Makedonci též vyřadí

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě no, ty si na chleba namaže sám CR7

Reagovat
Seydou Doumbia

Čekám debos 4:0, tady už asi ne

Reagovat
adalbertus

Reagovat
ladyboy arsenal

takovej zázrak se dvakrát po sobě nestane, bohužel

Reagovat
eder

Přesně tak, právě se v Palermu potvrdilo, že zázrak z mistrovství Evropy se podruhé opakovat nebude.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Agent z Melmacu

IT'S COMING TO SKOPJE

Reagovat
fabec1222

Italove asi vecna karma za Materaziho ve finale 06,od te doby si na MS neskrtli

Reagovat
GjøvikFF

Je to drsný, ale od té doby vyhráli na MS snad 2 zápasy celkově...a buď se na MS vůbec nedostanou, nebo skončí hned ve skupině.

Reagovat
Radek Voltr

2 zápasy? kde by to vzali..

Reagovat
Shevchenko

1, proti Anglii nečekaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, neskutečný příběh

Reagovat
smazaný uživatel

Materazzi byl karma za vymyšlenou penaltu z téhož finále a především za Koreu 2002. Takže Ti to kulhá na obě na nohy.

Reagovat
cubinho

Reagovat
ttopi

Umí si někdo představit, co se dělo v Tureckých domácnostech po té penaltě?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, pár lidí zvedalo telefony a objednávalo si vraždu Yilmaze.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Seydou Doumbia

takhle dopadne brzy Yilmaz to si zatím jen testuje kvér

Reagovat
Puskas

Zavládlo zklamání.

Reagovat
ttopi

Jo. Vypli TV, vyčistili zuby a šli spát

Reagovat
Puskas

Ještě si dali dobrou noc.

Reagovat
Akinfeev
Reagovat
Dejwa

Za to, že Mancini v aktuální situaci nevzal Maria a Calabriu, jsem nic jinýho nečekal.. a tragickým jmenovcem v základu to vyšperkoval

Reagovat
Shevchenko

Jakého Maria?

Reagovat
Dejwa

Balotelli

Reagovat
smazaný uživatel

Čo im ešte chýbala červená karta k tomu výsledku?

Reagovat
r.mrazik

primak Balea se kopnout lepe nedal...neskutecna parada

Reagovat
Modroočko

Škoda, že doktori z Konga neudržali vedenie, ale možno je to aj dobre, lebo v Maroku nebudú kalkulovať s bezgólovým stavom. Neviete niekto, či v africkej baráži ešte platí pravidlo o góloch na súperovom ihrisku?

Reagovat
Seydou Doumbia

dobrá otázka, taky by mě zajímalo

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež by ma to zaujímalo o tých góloch na súperovom ihrisku

Mali Sissoko už nech nejde do Mali vlástny gól teraz ČK

Reagovat
Panini Calciatore

MS bez Talianska je ako porno v radiu

Reagovat
Seydou Doumbia

mohlo být bez Holandska, může být i bez Talošu

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Holandsko už je späť konečne xD

Reagovat
Inter Eterno Amore

to áno .. zažil som 2 MS bez Oranjes a teraz budú 2. bez ITA

Reagovat
Seydou Doumbia

ale zase je dobrý že ta evropa není tak nudně postaveně že postoupí všichni papíroví favorité at už mají jakoukoli formu...týmy z druhé vlny dokážou překvapit

Reagovat
KingMaster13

Tohle je třeba hrozná nuda v Asii

Reagovat
eder

Zato MS s Talianskem je jako porno v rádiu rovněž, navíc ztvárněné jako pantomimický balet...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebol offside Salah no VAR?

Reagovat
smazaný uživatel

Skurvenci Egypt svetielkuju hráčom Senegalu stále dúfam že vypadnú

Reagovat
Modroočko

Ghana podľa mňa jednoznačne lepšia, hádam zvládnu celý dvojzápas. Nigéria je na svoje individuality neskutočne nudné mužstvo a som presvedčený, že by v prípade postupu predvádzali rovnakú biedu ako na posledných troch MS.

Reagovat
John Obi Mikel

Na 2014 jsme sahali na postup do čtvrtfinále.

Reagovat
Modroočko

To je trošku optimistické, nemyslíš? Zápas s Iránom je dodnes najhorší, aký som na MS videl, s Bosnou mala Nigéria šťastie na neuznaný Džekov gól a sami dali gól po faule, zápas s Argentínou bol celkom ok. Na Francúzov napriek dlhému bezgólovému stavu jednoducho nemali. Naozaj kvalitný suverénny výkon som od Nigérie posledných 20 rokov nevidel.

Reagovat
John Obi Mikel

S Francií zase neuznaný gól Emenikeho

Reagovat
Shevchenko

Ten zápas s Bosnou byla největší krádež od MS 2002

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana hrala skvelo tie individuálne výkony Fatawu, Afena Gyan, Kudus by som si rád pozrel na Mundiali ale Nigéria mala tiež šance ale určite Ghana herne lepšia v odvete už bude hrať asi aj A. Ayew

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme som zabudol ešte na Kamaldeen Sulemana takže Ghana ma čo ponúknuť v útoku atraktívny futbal.. Keby ešte mali Jeremy Doku to by bol iný pretlak xD

Reagovat
Modroočko

treba len výrazne zlepšiť fázu vypracovania šancí, ale inak ten tím má potenciál. V odvetách budem čakať obrat Senegalu, zázraky DR Konga a Mali a alžírsky návrat na MS.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele