Vzhledem k vývoji počasí to vypadá, že nejlepší čas chytnout první vlnu kačenek je podle Jana Hodače právě teď. „V teplejších místech se objevují kačenky, které ale díky velkému suchu rostou z posledních sil a nečeká je asi dobrý osud. Druhá vlna by teoreticky mohla nastat začátkem dubna, kdy se očekává ochlazení a sněžení,“ naznačuje další vývoj Hodač, který se zabývá i výzkumem této nevšední houby.

„Sezóna bohužel hledání nových míst opravdu nepřeje. Kačenky se alespoň na mých lokalitách krčí v hrabance a mechu jak jen mohou, musím klečet, abych je viděl,“ přiznává Hodač, který si i tak v koši přinesl krásné úlovky.

Kde kačenky hledat?

Podle Jana Hodače je větší šance ke konci jejich sezóny, kdy už jsou na delší nožičce a jsou v křovinách vidět. „Nyní je nachází především ti, co už mají svůj „flek“. Ojevit novou lokalitu je vždy velký svátek, protože se většinou schovávají někde v mechu a hrabance v šípkových keřích a křovinách,“ vysvětluje odborník.

Kačenky mají obecně rády vápenitá, zásaditá, vlhká místa, různé strže, dolíky, prostor kolem potoků. Ze stromů se jím líbí kolem topolů osik, třešní, trnek, hlohů a růžových keřů. Vyskytují se nepravidelně po celém Česku, méně jen v horských oblastech a na velmi suchých místech.

„Obecně platí, že čím ošklivější místo a méně prostupné, tím si v tom více libují, takže až potkáte někoho na jaře zaseknutého v houští uprostřed šípkového keře, bude to hledač kačenek,“ dodává Jan Hodač s úsměvem.

Tip: Topinka s kačenkami

„Kačenka česká je lahůdka a existuje mnoho jednoduchých receptů. Jedním z mých oblíbených jsou topinky s kačenkami. Je to lahůdka, která nezabere více než 15-20 minut," radí Hodač.

Postup: Kačenky umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme, na jednu pánev dáme klidně starší chléb potřený stroužkem česneku a vykoupaný ve vajíčku s pepřem a solí a smažíme na topinku.

Mezitím v druhé pánvi orestujeme na másle cibuli najemno, opět přidáme jen sůl, pepř, majoránku a přihodíme 2 hrsti kačenek. Po deseti minutách přidáme nakrájený stroužek česneku, co nám zbyl, a na závěr zalijeme 30% smetanou, lehce zredukujeme pro lepší konzistenci a dáme na topinky. Dozdobíme čerstvým pórkem. Hodí se jak k pivu, tak bílému vínu.

Pozor na alergie

Mykolog Jaroslav Malý ovšem už dříve pro Blesk.cz varoval, že na kačenku mohou být někteří lidé alergičtí. Kačenka je zrádná i v tom, že pokud jste na ni alergičtí, s každou další konzumací se její účinky násobí. Je tedy potřeba být při konzumaci obezřetný.

„První rok jsem kačenky snědl, bylo mi těžko, ale nedal jsem si to do souvislostí. Za rok jsem je měl znovu a bylo mi ještě hůř, ale pořád mě nenapadlo, že by to mohlo mít nějakou souvislost. A když jsem to jedl potom třetí rok, tak to už mi bylo opravdu hodně špatně,“ popsal mykolog Malý.

Inspirujte se...Hovězí maso na houbách

Video
Video se připravuje ...

Hovězí maso na houbách Videohub/recepty

Fotogalerie
8 fotografií