facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 1-2/2022

Vyzkoušeli jsme za vás profesionální 4K monitor AOC s chytrým připojením USB-C

-lg-


U32P2CASpolečnost AOC nabízí širokou škálu monitorů pro různé způso­by využití od malých přenosných monitorů, z nichž jsme vám jeden představili minule, až po velké profesionální monitory určené pro náročnější uživatele. Právě pro ně nabízí AOC monitor U32P2CA, který jsem měl možnost krátce testovat.


Než se dostanu k jeho primárním vlastnostem, tedy kvalitě zobrazení, musím jako podstatnou přednost testovaného monitoru zmínit konektivitu USB-C pro možnost připojení jediným kabelem k notebookům, tabletům a mobilním zařízením, kdy je současně přenášen video-signál nebo data na připojené externí disky. Monitor je totiž vybaven 4portovým rozbočovačem USB 3.2, a splní tak částečně i funkci dokovací stanice. S připojenými periferiemi (klávesnice a myš) prostřednictvím USB rozbočovače lze ovládat notebook připojený přes USB-C. Navíc jsou připojená zařízení současně napájena (až 65 W).

Proč tyto možnosti zdůrazňuji hned na prvním místě? Flexibilita připojení monitoru je dnes totiž důležitější než kdy dříve. Mnoho profesionálních uživatelů je nyní zvyklých používat své notebooky k práci téměř odkudkoli. Jakmile je to ale možné, potřebují se rychle a snadno připojit k velkému monitoru. A právě to monitor U32P2CA nabízí – rychlé připojení a velkou pracovní plochu se špičkovou kvalitou obrazu. A monitor U32P2CA je opravdu velký. Jeho 32" VA panel s nativním rozlišením 4K (3840 x 2160) nabízí spoustu místa. Dokonce tolik, že jsem si na práci na tak velkém monitoru musel pár dnů zvykat. Velmi brzy jsem ale zjistil, jak velký displej s vysokým rozlišením přispívá ke zvýšení produktivity. Můžete totiž otevřít více oken a provádět více úkolů současně bez přepínání mezi aplikacemi na pozadí. Aby bylo možné co nejlépe využít velikost a rozlišení, monitor podporuje režim Picture-by-Picture (obraz vedle obrazu).

U32P2CA
Předností monitoru je i design s velmi úzkými rámečky po stranách, což kromě atraktivního vzhledu usnadňuje vytvoření konfigurace tvořené několika monitory.

Když už je zmínka o obrazu, pojďme si říct něco o jeho kvalitě. Jedním slovem je výborná. Monitor U32P2CA má vysoký kontrastní poměr 3000:1 a jas 350 nitů, díky čemuž je použitelný i v jasně osvětlených místnostech. Nabízí nadprůměrně široké pokrytí gamutu (119% sRGB, 97,3% AdobeRGB, 90,7% DCI-P3) a je dodáván ve zkalibrovaném továrním nastavení. Na přiloženém protokolu si tak můžete zkontrolovat průměrnou barevnou odchylku a výsledky testu uniformity podsvícení. Ve své cenové kategorii nabízí U32P2CA opravdu hodně. Kvalita zobrazení uspokojí i náročné uživatele a limitující je pouze 8bitová barevná hloubka. Minimální odezva 4 ms a obnovovací frekvence 60 Hz jsou pro tento typ monitoru standardem. Nejde navíc o zásadní parametry, protože na hry se mnohem lépe hodí jiné monitory, ať už z nabídky AOC, nebo jiných značek.

Kromě konektivity a kvalitního displeje je pro monitor důležitý i flexibilní stojan, který umožňuje přizpůsobení polohy displeje do optimální výšky a sklonu, což stojan monitoru U32P2CA dokonale splňuje (nastavení výšky o 150 mm, otočení o ‒180°/+180°, velkorysý rozsah naklonění a režim pivot). Snadno tak najdete nejpohodlnější a nejzdravější polohu. V rámci ochrany zdraví můžeme ještě zmínit funkce Flicker Free a Low Blue Light, které redukují únavu očí a přispívají tak k pohodlnější a produktivnější práci. Technologie AOC Flicker Free eliminuje blikání monitoru, což přispívá k menšímu zatížení zraku a menší únavě uživatele. Režim AOC Low Blue Light zase redukuje modrou složku vyzařovaného světla, což přispívá k většímu pohodlí uživatele při dlouhodobé práci nebo při použití monitoru v prostředí se slabým osvětlením nebo i ve tmě.

U32P2CAU32P2CA

V době testování stál monitor AOC U32P2CA přibližně 11 500 Kč včetně daně, což z něj dělá velmi atraktivní volbu vzhledem k jeho velikosti, funkcím, parametrům a kvalitě.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.