Hlavní obsah

Zelenskyj ostře na Orbána: Běž se podívat na památník bot v Budapešti a rozhodni se, za kým stojíš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Kyjev
Aktualizováno

Ve čtvrtek večer promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k Evropské radě. Poděkoval státům ve střední Evropě a v Pobaltí za podporu, jednomu po druhém jmenovitě, u Maďarska se ale zastavil. Poslouchej, Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? ptal se Zelenskyj napřímo maďarského premiéra Orbána, který se netají tím, že si nechce pochroumat dobré vztahy s Moskvou.

Zelenskyj hovoří k OrbánoviVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

„Litva stojí za námi. Lotyšsko stojí za námi. Estonsko stojí za námi. Polsko stojí za námi. Francie... Emmanueli, opravdu věřím, že se za nás postavíš. Slovinsko stojí za námi. Slovensko stojí za námi. Česká republika stojí za námi,” vyjmenovával Zelenskyj jednotlivé členské státy, které jsou v podpoře Kyjeva aktivní.

Poslouchej, Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Prosím tě, jestli můžeš, zajdi na vaše nábřeží. Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se v dnešním světě může masové zabíjení opakovat.
Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

Po několika dalších, u nichž buď poděkoval, nebo si posteskl, že s podporou váhají, se dostal k Maďarsku.

„Maďarsko... Tady se chci zastavit a být upřímný. Jednou provždy se musíte rozhodnout, na čí straně stojíte. Jste suverénním státem. Byl jsem v Budapešti. Zbožňuji vaše město. Byl jsem tam mnohokrát – velmi krásné, velmi pohostinné město. A lidé také,” promlouval k maďarskému premiérovi Orbánovi.

Válka Orbánovi neublížila. Právě naopak

Evropa

„Ve svém životě jste zažili tragické chvíle. Navštívil jsem vaše nábřeží. Viděl jsem ten památník... Boty na břehu Dunaje. Masové vraždy. Byl jsem tam se svou rodinou,” připomněl ukrajinský prezident, sám židovského původu, památník připomínající masakr Židů za druhé světové války.

V Mariupolu jsou opuštěné boty jako v Budapešti

„Poslouchej, Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Prosím tě, jestli můžeš, zajdi na vaše nábřeží. Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se v dnešním světě může masové zabíjení opakovat,” pokračoval Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Boty u Dunaje připomínají obyvatelům Budapešti válečný masakr Židů

„Protože to je to, co Rusko dělá. V Mariupolu jsou dnes také takové boty a lidé. Dospělí, děti, vnoučata. Tisíce a tisíce jich už odešly. A vy stále váháte, zda mají být sankce zavedeny? A váháte, zda povolit přepravu zbraní přes vaši zemi? A váháte, zda obchodovat s Ruskem, nebo ne? Na váhání není čas. Nastal čas, abyste se rozhodli. Věříme ve vás! Potřebujeme vaši pomoc! Věříme ve vaše lidi! Věříme v Evropskou unii a věříme, že v rozhodující chvíli bude s námi i Německo,” apeloval na Orbána.

Maďarsko-ruské vztahy zažívají boom

Zahraniční

Nepomůžeme, zopakovalo Maďarsko

Orbánův mluvčí Bertalan Havasi potvrdil, že předseda maďarské vlády požadavky Zelenského odmítl, protože jsou v rozporu se zájmy Maďarska. „Maďarsko se nechce zapojit do této války, proto nepustí transporty zbraní přes své území a nepošle na Ukrajinu zbraně. Pomůže však lidem utíkajícím před válkou a poskytne jim humanitární pomoc,“ uvedl mluvčí.

V souvislosti s embargem na dovoz ropy a zemního plynu z Ruska Havasi řekl, že by to znamenalo, že cenu války by zaplatily maďarské rodiny.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zopakoval, že Orbánův kabinet není ochoten riskovat životy obyvatel Maďarska. „Chápeme, že pro ukrajinského prezidenta je Ukrajina a Ukrajinci to nejdůležitější. Pro nás je však nejdůležitější bezpečnost Maďarska a Maďarů,“ uvedl na sociální síti šéf maďarské diplomacie. „Uděláme vše, abychom zůstali mimo tento válečný konflikt a nepustíme přes naše území dodávky zbraní, které se mohou stát terčem útoku,“ dodal Szijjártó.

Opoziční politik a primátor Budapešti Gergely Karácsony označil postoj Orbána za ostudu. „Je to přesně tak, jak říkal ukrajinský prezident. Musíme se rozhodnout, na které straně stojíme. Na straně Putina, nebo Evropy? Na straně Východu, nebo Západu?“ uvedl Karácsony.

Žábou na prameni jsou Němci a Maďaři, tvrdí čeští europoslanci k tvrdším sankcím

Domácí

Kandidát sjednocené opozice na premiéra Péter Márki-Zay řekl, že Orbánova politika se tímto způsobem dostává na smetiště dějin. „Orbán se dostal do izolace a ztrácí spojence,“ uvedl Márki-Zay.

Předseda opoziční Demokratické koalice a expremiér Ferenc Gyurcsány uvedl, že Orbán se projevil jako zbabělec.

Reklama

Výběr článků

Načítám