Mojmír Bártek, sólista zlaté éry Orchestru Gustava Broma, oslaví osmdesátiny koncertem

25. březen 2022

Brněnský trombonista, skladatel a jeden ze zásadních členů původní formace Orchestru Gustava Broma Mojmír Bártek oslaví letos na jaře kulatiny.

Na narozeninovém koncertu 27. dubna v brněnském Sono Centru vystoupí s jubilantem hudební kolegové Jitka Zelenková, Laďa Kerndl, Hana a Petr Ulrychovi, Helena Blehárová či Tibor Lenský. Hosty doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče. Představí se také Bártkovy projekty Trombone Summit a The Young Pekáč.

Historie Orchestru Gustava Broma sahá až do roku 1940, prestižní hudební americký časopis DownBeat zařadil orchestr mezi desítku nejlepších bigbandů planety, v té době byl jeho předním členem také Mojmír Bártek. Těleso má na kontě více než šest set nahrávek.

Mojmír Bártek patří ke stále aktivním muzikantům, v současné době řídí kromě výše uvedených souborů také Vyškovský Big Band. Svou kariéru v Orchestru Gustava Broma započal roku 1967. „Pro mě byl vždycky profesní sen mít možnost alespoň na chvíli podívat se do rádia 60. let, v té době v rozhlasových studiích vznikal náš zlatý fond. Mojda Bártek je jeho součástí,“ popisuje aktivní rozhlasovou kariéru Bártka vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

„Jak je možné hrát hudbu bezmála sedmdesát let? Odpověď je jednoduchá. Musí vás to opravdu bavit. Já měl to štěstí, že už během studií na konzervatoři jsem dostal příležitost jamovat s předními brněnskými muzikanty. Brzy také přišlo angažmá v orchestru Mirko Foreta a pak už to šlo velmi rychle. Zavolal pan Brom a nabídl mi angažmá, což předurčilo můj další hudební osud. Hra na trombon je pro mě celoživotní potřeba i potěšení,“ říká Bártek.

Oslava osmdesátých narozenin hudebníka Mojmíra Bártka se uskuteční 27. dubna v brněnském Sono Centru. Koncert uslyšíte také na vlnách Českého rozhlasu Brno.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.