Paráda! Mladé Češky po nájezdovém dramatu vyhrály olympijský festival

Foto: ČOV / Barbora Reichová

Senzace! České reprezentantky do 18 let vyhrály hokejový turnaj na Evropském olympijském festivalu mládeže ve finském Kajaani, když v nervydrásajícím finále porazily Švédsko 2:1 po samostatných nájezdech. Rozhodující branku vstřelila Zikmunda Mazancová.

Češky udaly zápasu ráz dobrým startem, na soupeřky zvučného jména nastoupily bez sebemenší známky zbytečného respektu. Během prvních deset minut dvakrát orazítkovaly tyč, nejdřív se to i kvůli lehkému zákroku brankářky „povedlo“ Příhodové a potom Šapovalivové.

Druhá jmenovaná však ve 14. minutě přece jen poslala národní tým do vedení: Brichová vyhrála buly v obranném pásmu a Adéla Šapovalivová se dostala k puku, obhodila si soupeřku, rázem pádila do samostatného úniku a v něm prostřelila gólmanku bekhendovým zakončením přesně k tyčce – 1:0!

Dobrý výkon v poli podporovala i výtečná brankářka Michaela Hesová, jež lapila dvě velké šance Hedqvistové. V českém táboře mohlo být před pauzou ještě veseleji, kdyby ale první útok vykombinoval krásnou akci o trochu přesněji a Pištěková mohla trefit puk pořádně, nebo kdyby ho úplně volná Brichová procedila skrz gólmanku.

Foto: ČOV / Barbora Reichová

Rychlonohá Plosová přidělala švédské obraně obrovskou práci hned zkraje druhé třetiny, české hokejistky působily v poměrně atraktivní hře nahoru – dolů lepším dojmem. Když ale nevyužily přesilovku, nechaly na Hesové, aby zastavila sólo Lindellové i další možnost Rehnové.

A závěru třetiny byla zase škoda: Šapovalivová podruhé trefila tyč, načež svěřenkyně Dušana Andrašovského pohrdly minutovou přesilovkou pět na tři! Ve statickém postavení ani nemohly najít moment překvapení, dokonce nevystřelily na branku.

Trest na sebe nechal čekat, ale bohužel přišel. Češky v důrazné partii nechtěly zůstat fyzicky pozadu, a tak v obranném pásmu několikrát v rychlém sledu přibrousily – jenže za hranou pravidel. Rozhodčí je ještě vyloučily „jen“ za dva fauly a po druhém Švédky vyrovnaly. Obránkyně Olivia Sohrnerová projela od mantinelu a Hesovou prostřelila mezi betony – 1:1.

Tři korunky dál pokračovaly ve velkém tlaku, který zmírnila česká střídačka oddechovým časem. Ukončil ho až švédský faul pět minut před sirénou. Češkám se ale v přesilovce znovu nezadařilo a v samém závěru zahodily i obrovské šance Plosové a Juříčkové! Hlavně druhá jmenovaná byla před gólmankou úplně sama, ale nestihla zakončit.

Obrovské drama nepřineslo rozhodnutí ani v prodloužení, které se hrálo na dvacet minut. A obě brankářky kralovaly i v samostatných nájezdech.

Víc ale Michaela Hesová. Ta totiž nepustila ani jediný pokus, takže stačilo, že z pěti spoluhráček uspěla jediná. Ve čtvrté sérii přesně mířila Zikmunda Mazancová, která vystřelila mladým českým reprezentantkám zlaté medaile! A to hned na prvním dívčím hokejovém turnaji, který se v rámci Evropského olympijského festivalu mládeže hrál.

Výsledek finále:

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:1 po nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Šapovalivová, rozh. náj. Z. Mazancová – 51. Sohrnerová (Aleniusová, Hallinová).
Rozhodčí: Abergová – Halmeová, Raitalaová.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 20:26 (7:9, 8:4, 3:8 – 2:5).
Nejlepší hráčky: Michaela Hesová – Stina Anderssonová.
Česko: Hesová – Narovcová, Hotová, Slavíčková, Vaníčková, Velinská, Vališová, Wojnarová – Juříčková, Pištěková, Plosová – Šapovalivová, Brichová, Malicka – Příhodová, Z. Mazancová, Čabelová – Vrhelová, Matějová. Trenér: Andrašovský.
Švédsko: Franková – Lindová, Sohrnerová, Ullborsová, Nilssonová, Lioddenová, Aleniusová, Natt Och Dagová – Hallinová, Hedqvistová, Bergeby Hallbecková – Johanssonová, Anderssonová, Gustavssonová – Leijonhielmová, Rehnová, Lindellová – Utbultová, Brenkleová. Trenér: Hall.

Zápas o 3. místo:

Švýcarsko – Finsko 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Weyová (Buchiová, Eggliová) – 10. Lappalainenová (Salonenová), 12. Salonenová (Vanhanenová, Keränenová), 24. Keränenová (Vanhanenová, Salonenová), 32. Krooková, 59. Vanhanenová (Kokoraová).

Zápas o 5. místo:

Maďarsko – Slovensko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Stern (Mateičková), 21. Dobiášová (Paulínyová), 53. Blichová (Dobiášová).

Konečné pořadí dívčího turnaje EYOF

1. Česko
2. Švédsko
3. Finsko
4. Švýcarsko
5. Slovensko
6. Maďarsko

Česká soupiska

Brankářky:
Michaela Hesová (BK Selects Academy, USA), Barbora Dalecká (Chrudim).

Obránkyně:
Eliška Hotová, Beáta Narovcová (obě Příbram), Anna Vaníčková (Žebrák), Adéla Wojnarová (Poruba), Tereza Vališová (Břeclav), Klaudie Slavíčková (Louny).

Útočnice:
Nicol Příhodová (Sparta Praha), Tereza Pištěková (Příbram), Barbora Juříčková (Orlová), Natálie Brichová (Kutná Hora), Adéla Šapovalivová (Beroun), Tereza Plosová (Liberec), Dominika Malicka (Český Těšín), Petra Matějová (Vsetín), Adéla Vrhelová (Bílina), Zikmunda Mazancová (Kaufbeuren, Německo), Lucie Velinská (Rovaniemi, Finsko), Anežka Čabelová (Český Krumlov).

Realizační tým:

Manažerka: Markéta Mlíkovská
Hlavní trenér: Dušan Andrašovský
Asistent trenéra: Martin Pouska
Trenér brankářek: Václav Vacek
Lékařka: MUDr. Lucie Gahutová
Kondiční trenérka: Zuzana Maňasová
Kustod: František Buček

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz