Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi pomáhají, za měsíc od začátku války poslali na pomoc Ukrajině 2,08 miliardy korun

Češi pomáhají, za měsíc od začátku války poslali na pomoc Ukrajině 2,08 miliardy korun
Nejvíce lidé podpořili sbírku Člověka v tísni, na které se k dnešnímu ránu sešlo více než 1,55 miliardy korun (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Za měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu přispěli Češi ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině, které vyhlásily tuzemské nevládní organizace, přes 2,08 miliardy korun.

Další stovky milionů korun lidé věnovali na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za peníze pořizuje zbraně. Nejvíce lidé podpořili sbírku Člověka v tísni, na které se k dnešnímu ránu sešlo více než 1,55 miliardy korun.

Organizace zatím využily jen část vybraných peněz. Předpokládají, že konflikt může trvat dlouho a země bude potřebovat dlouhodobou pomoc. Počítají také s tím, že se zapojí do poválečné obnovy poničené země.

„Za první měsíc od začátku ruské invaze jsme zajistili pomoc za 233 milionů. Teď máme plán zatím na 18 měsíců dopředu - válka může být dlouhá a obnova zničené země bude trvat mnoho let, je důležité tedy být schopni pomáhat dlouhodobě,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí Člověka v tísni Adriana Černá.

Podle Černé tři čtvrtiny vybraných peněz budou vyhrazené na pomoc přímo na Ukrajině, čtvrtina pak na pomoc v okolních zemích včetně Česka, kam lidé z Ukrajiny utíkají. Plán pomoci se může podle mluvčí měnit podle vývoje potřeb Ukrajiny.

Český červený kříž (ČČK) dosud vybral 216,6 milionu korun, na pomoc zatím využil 26,5 milionu korun, napsala ČTK vedoucí programového oddělení ČČK Miroslava Jirůtková. Peníze posloužily mimo jiné na nákup vozidel pro Ukrajinský červený kříž, zdravotnického materiálu, ochranných prostředků a radiostanic.

Obsah pomoci zveřejňuje organizace na svém webu. Část peněz šla na materiální podporu uprchlíkům v Česku. „Počítáme i s tím, že se zapojíme do poválečné obnovy,“ uvedla Jirůtková. Podle výše výtěžku sbírky mohou být podle ní peníze využity na nákup zdravotnických přístrojů nebo i obnovu zdravotnických zařízení.

Charita shromáždila na pomoc Ukrajině ke čtvrtku 112,6 milionu korun. „Zatím jsme ze sbírky pomohli zhruba 17 miliony korun, další materiální pomoc v hodnotě cca čtyři miliony korun, kterou jsme dopravili na Ukrajinu, se nám podařilo získat zdarma od našich partnerů,“ sdělila ČTK mluvčí Simona Cigánková. Podle ní se dají očekávat další vlny uprchlíků, v kterých může být více lidí z horších socio-ekonomických poměrů, a tedy s vyšší potřebou pomoci.

„Charita je největším nestátním poskytovatelem sociální a zdravotní péče a počítáme s tím, že naše služby budou potřebovat i ukrajinští občané prchající před válkou. Máme připravené další konkrétní projekty a další formy pomoci,“ doplnila.

Společnost Post Bellum vybrala podle dostupných informací přes 186 milionů korun. „Z toho jsme nakoupili obranný a zdravotnický materiál za 130 milionů. Kromě neprůstřelných vest, přileb nebo dronů teď přicházejí žádosti o termovize, které pomáhají hasičům hledat přeživší v troskách budov,“ uvedla společnost tento týden na twitteru.

Na účet Diakonie lidé k začátku tohoto týdne přispěli 9,8 milionu korun. Armáda spásy získala podle své mluvčí Terezy Melišové zhruba čtyři miliony korun, využila asi třetinu. Kromě hmotné pomoci, kterou odeslala na Ukrajinu, využije peníze také na poskytnutí sociálního bydlení ukrajinským uprchlíkům v ČR.

Ukrajině pomáhají také desítky dalších organizací, jejich sbírky najdou zájemci například na webu Darujme.cz.

Zdroje: