https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pevnost-poznani-v-olomouci-obsadi-hadi-a-to-pri-vystave-odpudivi-nebo-kouzelni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pevnost poznání v Olomouci obsadí plazi, a to při výstavě Odpudiví, nebo kouzelní

26.3.2022 01:15 | OLOMOUC (ČTK)
Výstava představí například nejdelšího hada České republiky - užovku stromovou.
Výstava představí například nejdelšího hada České republiky - užovku stromovou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomouckou Pevnost poznání obsadí o víkendu několik desítek nejrůznějších druhů plazů, obojživelníků a bezobratlých živočichů. Interaktivní muzeum olomoucké přírodovědecké fakulty otevře výstavu s názvem Odpudiví, nebo kouzelní, která představí zvířata ze zemí blízkých, vzdálených i exotických. Návštěvníci budou moci nahlédnout do entomologických sbírek a prohlédnout si i brouky v jantaru starém 99 milionů let, informovala ČTK mluvčí muzea Martina Vysloužilová.
 

Výstava představí například největšího evropského ještěra - ještěrku perlovou, nejdelšího hada České republiky - užovku stromovou a celou řadu bezobratlých živočichů jako tropické šváby, brouky, dravé ploštice zákeřnice, štíry, sklípkany či suchozemské stejnonožce a mnoho dalších. "Pokusíme se tak, i přes v lidech mnohdy vžitý odpor, ukázat jedinečnost těchto zajímavých zvířat. V rámci přednášky (Ne)zvaní hosté našich domácností nahlédneme do malého domácího safari a představíme si jeho nezvané obyvatele, kteří nám však nemusí nutně škodit," uvedl zoolog Pavel Javůrek.

Návštěvníci budou mít možnost obdivovat entomologické sbírky, primárně zaměřené na druhovou rozmanitost brouků. Ty obsahují velké množství čeledí včetně těch nejstarších, které jsou na Zemi více než 300 milionů let. "Uvidí také jedny z největších brouků či brouky v jantaru starém 99 milionů let. Velkým lákadlem budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých organizátoři provádějí odborný výzkum," doplnila Vysloužilová.

Odborníci během expozice představí lidem také ukázky metod sběru hmyzu, a to od těch jednodušších, jako je například takzvaný exhaustor či smýkání, až po například Malaiseho pasti. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet také prosívání zeminy a lov hmyzu. Akce Odpudiví, nebo kouzelní se tradičně koná v expozici Živá voda a je zdarma v rámci běžného vstupného.

Olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání bylo otevřeno v dubnu 2015, jeho vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybaveno více než 200 modely a přístroji. Muzeum se svými aktivitami a zaměřením celoročně snaží hlavně u dětí rozvíjet zájem o přírodní vědy a nové technologie. Pevnost poznání se hned po otevření zařadila mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100 000 návštěvníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist