Rajští ptáci zpívají, a nepotřebují pružnou větev. Vychází nový soubor básní nobelisty Josifa Brodského

26. březen 2022

Držitel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1987 Josif Brodskij je známý jako mistr veršové formy, kterou výrazně modernizoval. Nakladatelství Opus vydalo pozoruhodný výbor obsahující básně, v nichž autor na klasický verš rezignoval. Nejen o tomto díle, ale také o životě a působení básníka, esejisty a literárního kritika bude hovořit Petr Šmíd s překladatelkou Maitou Arnautovou.

Josif Brodskij je znám jako virtuóz klasické veršové formy. Přesto vyšel na konci loňského roku útlý soubor jeho básní, zcela rezignujících na klasický verš. Kniha Rajští ptáci zpívají, a nepotřebují pružnou větev navazuje na dvě předchozí sbírky Josifa Brodského, vydané nakladatelstvím Opus – Římské elegie (2004) a Benátské strofy (2013). Zmiňované knihy přeložila Maita Arnautová. Právě s ní hovoří Petr Šmíd o Brodského tvorbě, životních osudech a specifickém poutu, které ji k jeho veršům váže.

Čtěte také

K básním Josifa Brodského se Maita Arnautová dostala poprvé v 60. letech minulého století. Zlomem ovšem bylo až setkání s Římskými elegiemi o dekádu později. Ačkoli byla původně přesvědčena o nemožnosti jejich překladu, nakonec se do této práce pustila. Jak je možné Brodského poezii porozumět, jestli je to vůbec možné, o tom vypráví Maita Arnautová s velkým zaujetím. Dopodrobna ale zároveň zná dramatické okolnosti jeho života, v němž nechyběl například soudní proces, po němž musel básník opustit Sovětský svaz. Naštěstí, nutno říci, protože ve své tvorbě pak mohl pokračovat ve Spojených státech amerických. V roce 1987 získal Josif Brodskij Nobelovu cenu za literaturu.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio