Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Králem 14. ročníku závodu v běžeckém lyžování se v roce 2022 stal Lukáš Kristejn z HZS Pardubického kraje

Neobvykle se 14. ročník tradičního závodu v běžeckém lyžování v Bedřichově konal v pozdním březnovém termínu. Nejen díky tomu bylo postaráno o skvělou zábavu a pro některé závodníky i o dost slušnou zatěžkávací zkoušku. Ať si každý závodník zvolil svůj vlastní přístup k závodu, určitě to pro mnohé včetně organizátorů byla náročná a zajímavá zkušenost.

Předně bychom chtěli poděkovat všem, kteří přijeli, ať už závodit, pořádat, nebo jen povzbudit. Každému, kdo se podílel na pomoci s cenami, tratí, zázemím nebo nás podpořil svou záštitou.

Organizovat a zúčastňovat se takových závodů je čím dál tím složitější a opravdu je to dnes na lidské vůli a chuti být toho součástí. Na každém jednotlivci také stojí tvorba kolektivu. Naštěstí my ve svých řadách takové lidi máme a díky nim to vše stojí za to.


Tak sportovní rodino jdeme ten 14. ročník pořádně shrnout.

Dne 22. března 2022 hostila Šámalova chata v Bedřichově opět závodníky z různých částí naší země. Závodu se zúčastnili sportovci ze 7 HZS krajů (HZS hl. m. Prahy, HZS Libereckého kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Středočeského kraje, HZS Zlínského kraje, HZS Pardubického kraje, HZS Královéhradeckého kraje), ale také ze sboru dobrovolných hasičů, HZS podniku a vojenské hasičské jednotky.

Celkem jsme otevřeli 5 kategorií a do Bedřichova nakonec dorazilo na 35 závodníků. Další přihlášení závodníci nakonec nemohli dorazit, ať už z důvodu nemoci, dopravy nebo proto, že v době dnešních hrůz, které se ve světě dějí, museli držet služby, aby pomáhali. Bohužel i kvůli tomu se nám na start postavila pouze jedna závodnice.

Trasa byla dlouhá 12 km a vedla obvyklou trasou ze Šámalovy chaty, přes Hřebínek, Točnu na Kristiánov a zpět k Šámalově chatě. Počasí, ač bylo nádherné a slunečné, tak už tolik nepomohlo k ideálním podmínkám na trase.

Měli jsme však štěstí, že v Bedřichově přejí sportu a běžeckému lyžování zvláště. Díky tomu nám páni rolbaři ochotně závodní trasu projeli, aby se našim závodníkům, ale i ostatním rekreačním běžcům na trati alespoň trochu ulevilo.

Sníh byl místy umrzlý a místy zase hodně rozměklý a zvláště pak v lesních partiích na něm leželo množství spadaného jehličí. Díky tomu tato jarní trať značně prověřila fyzičku i techniku závodníků.

Absolutním vítězem závodu v běžeckém lyžování v čase 35:53 se stal Lukáš Kristejn z HZS Pardubického kraje, který tak obsadil první místo v kategorii stále mladých hochů 30 – 39 let. I když v ženách jedinou účastnicí, tak přesto se Simona Kozlová z HZS Libereckého kraje mohla měřit s časem 48:57 s předními příčkami v kategoriích mužů. Zcela zasloužené první místo ji tudíž v závodě náleželo a byla ozdobou celého našeho závodu.

Nejmladší kategorii 18–29 let vyhrál s časem 38:07 Matěj Němeček z HZS Královéhradeckého kraje, druhé místo obsadil Bojislav Senohrábek (38:52) z HZS Středočeského kraje a na třetím místě dojel Oscar Preiser (43:46) z HZS Libereckého kraje.

V již zmíněné kategorii 30 – 39 let se za Lukášem Kristejnem umístil na druhém místě Jiří Veselý (40:11) z HZS Královéhradeckého kraje a na stupních vítězů je doplnil rovněž z HZS Královéhradeckého kraje Miroslav Šimerda (45:38).

Kategorii 40 – 49 let hostili již tradičně naši stálí souputníci a závoďáci, z nichž první místo vybojoval Milan Smatana z HZS Olomouckého kraje (36:02), kterému tak o vlásek uniklo i celkové absolutní prvenství. Na druhém místě se umístil Jirka Vavruška z HZS Libereckého kraje (36:45) a třetí místo obsadil Pavel Kubín z HZS Královéhradeckého kraje (37:18). Kluci opět předvedli neskutečné jízdy.

Šampionem kategorie 50 + se stal Roman Kika z HZS podniku Farmak, a.s., Olomouc s časem 41:20. Druhé místo obsadil Bedřich Němeček z HZS Královéhradeckého kraje (43:13) a třetí místo patřilo Jiřímu Machovi z vojenské hasičské jednotky Čermná nad Orlicí (49:25). Díky všem za skvělý sportovní přístup a přátelského ducha, protože právě z těchto důvodů byl závod opět nezapomenutelným zážitkem.

Dále děkujeme všem sponzorům, kterými pro tento závod byly Česká hasičská sportovní federace, lyžařský časopis Nordic Mag (www.nordicmag.cz), společnost Snow (www.snow.cz), pivovar Svijany a Šámalova chata.

Na závodníky díky nim mohly čekat hodnotné ceny, které předávali organizátoři ze Sportovního klubu pražských hasičů, z.s. v čele s předsedou klubu Mgr. Jiřím Musilem.

Velké díky také patří Jizerské o.p.s., našemu správci na rekreačním a školicím zařízení za poskytnutí ubytování a všem organizátorům, členům a přátelům z řad Sportovního klubu pražských hasičů, z.s. a příslušníkům HZS hl. m. Prahy. Rovněž díky vedení HZS hl. m. Prahy za spolupráci a poskytnutí potřebného zázemí pro organizátory závodu i samotné závodníky.

Ač v době nelehké, bylo skvělé Vás všechny vidět a trochu napomoci k uvolnění, lepší náladě, a spoustě přátelských setkání lidí se sportovním a kamarádským duchem. Díky, že Vás máme a že nám zachováváte přízeň.

Organizátoři Sportovního klubu pražských hasičů
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky.xlsx zobrazit online XLSX 20 kB