Kyjev hlásí za pátek sestřelení tří ruských letounů a pěti raket,

foto Další domy vzplály v ukrajinském Charkově 25. března po ruském útoku.

Kyjev - Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila během pátku další tři bojová letadla ruských okupantů a nejméně pět střel s plochou dráhou letu. Podle agentury Ukrinform to dnes ráno oznámila na sociální síti Telegram ukrajinská armáda. Kromě toho generální prokuratura rovněž na telegramu sdělila, že od začátku ruské agrese bylo zabito 136 dětí.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na facebooku k aktuální situaci napsal, že ruské jednotky na řadě míst pokračují v neúspěšných pokusech o útok a v ostřelování. Nadále přitom mají problémy s nahrazováním ztrát lidí i výzbroje a vojenské techniky.

Náměstkyně ministra obrany Anna Maljarová podle Ukrinformu uvedla, že na rozsáhlé frontě široké 1800 kilometrů se intenzita nepřátelských útočných operací snížila. Zároveň ale v této souvislosti upozornila, že ruská armáda mobilizuje síly a připravuje se pokračovat v ofenzivě.

Generální prokuratura dnes ráno na telegramu napsala, že během 31 dnů ruské agrese na Ukrajině zahynulo 136 dětí a dalších 199 bylo zraněno. Nejvíce, 64, jich zemřelo v oblasti hlavního města Kyjeva a pět desítek v Doněcké oblasti.

Rusko podle nové bilance Kyjeva přišlo během invaze o asi 16.400 vojáků

Ruské ozbrojené síly během agrese zahájené na Ukrajině 24. února přišly už přibližně o 16.400 vojáků. Podle agentury Ukrinform o tom dnes informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, které rovněž zvýšilo údaje o zničené ruské výzbroji a vojenské technice. O značných ztrátách ukrajinských sil ale informuje i ruská strana. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.

Podle sdělení ukrajinského ministerstva obrany zveřejněného na facebooku ruské invazní síly dosud přišly o 575 tanků, 1640 dalších bojových obrněných vozidel, 293 dělostřeleckých systémů, 91 salvových raketometů a 51 prostředků protivzdušné obrany. Zničeno také bylo 117 bojových letounů, 127 vrtulníků, 56 bezpilotních letounů, 1131 automobilů a sedm válečných plavidel.

Na druhé straně i Moskva informuje o značných ztrátách napadeného protivníka. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes podle agentury TASS řekl, že od začátku "speciální operace", jak Rusko svou agresi vůči sousednímu státu označuje, bylo zničeno 1618 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, 166 salvových raketometů, 622 děl a minometů a 1453 speciálních vojenských vozidel. Ukrajinci podle něj také přišli o 207 protiletadlových raketových systémů a 267 bezpilotních letounů.

Kyjev údaje o ztrátách ukrajinských sil neuvádí a skoupá je v tomto ohledu i Moskva. V pátek ruské ministerstvo obrany přiznalo, že během "speciální operace" přišlo o život 1351 ruských vojáků. Zato Ukrajinci podle něj přišli zatím o 30.000 lidí, z toho o 14.000 z nich "nenávratně".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď