InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za pět minut dvanáct. Táborská Pajedla a mlýn Pod Ptákem zachráněny

Pajedla , Autor: Jana Mašková

Pajedla     Autor: Jana Mašková

TÁBOR – Nejen Staré město vykvetlo v posledních letech novými fasádami a střechami do krásy. V poslední době došlo také na historické objekty v jeho okolí. Táboráci mohou obdivovat další dva domy na periferii města, které se ještě před nedávnem stávaly postupně ruinami a hrozila jejich úplná devastace. Rozhodně si je při procházce nezapomeňte prohlédnout a ocenit kvalitní rekonstrukci, vynaložené peníze investorů, ale samozřejmě i um zedníků a štukatérů. Osvěžit jejich bohatou historii pomohla Lenka Vandrovcová z Husitského muzea.


Bývalý hostinec Pajedla
O objektu hostince Pajedla v dnešní Bechyňské ulici toho moc nevíme. Je zobrazen už na mapách vojenského mapování ve 2. polovině 18. století a na stabilním katastru z roku 1830. Jednalo se o zájezdní hostinec, na konci 19. století už to byl pouze letní hostinec, který byl otevřen od poloviny dubna do poloviny září. Tak hostinec fungoval v době, kdy ho vlastnila Eliška Koldová, která budovu Pajedel i s hostincem koupila někdy v osmdesátých letech 19. století.

Eliška Koldová dala Pajedlům dnešní podobu, když přízemní objekt nechala zvednout o jedno podlaží a přistavěla v roce 1905 taneční sál. Tehdy již hostinec sama neprovozovala, ale pronajímala. Žila z nájemného, jednak z hostince, jednak z bytů, které se v objektu Pajedel nacházely. Na Pajedlích se narodil 14. prosince1879 Emanuel Chalupný, významný advokát a přední český sociolog.

Stylový a citlivě opravený pavlačový dům na Pajedlech ve spodní části táborské vilové čtvrti přivítá nyní nájemce tří bytů (jeden 2+kk a dva 3+1 s terasami v zahradě a krytým parkováním) a jednoho prostoru využitelného jako kanceláře, ateliér a podobně.

Mlýn v Jordánské ulici
Bývalý mlýn u mostku přes Tismenický potok Pod Ptákem má od roku 1960 dva objekty v Jordánské ulici - č. p. 377 (mlýn) a 416 (hospodářské budovy). Mlýn nesl různé názvy: Podmlýnský mlýn, mlýn Pod Ptákem, Závišovský, Živnův a naposledy Neumanův. Krátký mlýnský náhon procházel mezi oběma stávajícími budovami. Asi v sedmdesátých letech 19. století byl přestavěn na americký umělecký válcový mlýn. Tehdy mlýn patřil Václavu Suchomelovi, který si ke svému jménu připojil i jméno mlýna Závišovský, podepisoval se jako Václav Suchomel-Záviš. Patřil k předním činovníkům táborských ochotníků. Na tomto mlýně hospodařil už jeho otec Václav Suchomel, ani jeden ze synů Václava Suchomela-Záviše už se mlynářským řemeslem neživil.

Ve mlýně se narodil sochař Václav Suchomel, ředitel hořické kamenosochařské školy. Pro Tábor vytvořil například znak Tábora na Bechyňské bráně, dívku se džbánem na Husově náměstí před nádražím, nebo meteorologický sloup dnes umístěný na Křižíkově náměstí.

Na počátku osmdesátých let 19. století Suchomel-Záviš mlýn prodal Josefu Živnovi. Ten v letech 1884–1885 mlýnu vtiskl podobu, kterou měl až do poslední rekonstrukce, která probíhala kolem roku 2020. Na počátku 20. století mlýn koupili táborští stavitelé Jan Šimůnek a Antonín Neuman, kteří zde nechali postavit pekárnu. Mlýn sami neprovozovali, pronajímali ho. Na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století přestal mlýn sloužit původním účelům.

Pamětníci zde pamatují v předrevolučních letech hospodu Jordánka, nazývanou štamgasty U Buňaty. Posléze zde byla ubytovna vietnamských dělníků a po ní už jen výčep sudového vína v garáži rozpadajícího se domu. V současné době bude dům u můstu pod Holečkovými sady po rekonstrukci podle našich informací sloužit jako sídlo několika společností.


Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace