Video
Video se připravuje ...

Chocobo GP - trailer Nintendo

Motokáry jsou již dlouhá desetiletí nedílným subžánrem herního závodění. I když najdeme i jeho starší zástupce, byla to právě pecka Mario Kart z roku 1992 pro 16bitovou konzoli SNES, která ho proslavila. Není se proto čemu divit, že nejnovější a značně vylepšený díl pro Switch Mario Kart 8 Deluxe, který se aktuálně dočkal nových tratí, je považován za vrchol. Některým konkurentům se přesto podařilo na trhu dojet do pomyslného cíle v závěsu – například Crash Team Racing: Nitro-Fueled.

Final Fantasy jako závody motokár

I když to ví málokdo, i slavná RPG sága Final Fantasy má své závody motokár. Už v roce 1999 vyšla pro první PlayStation videohra Chocobo Racing. Sice se nestala slavnou jako Mario Kart, ale fandové Final Fantasy včetně mě si ji náramně užili. A nyní tu máme pokračování pro Switch. To je samozřejmě mnohem hezčí, propracovanější a celkově lepší, ale hezky popořadě. Chocobo GP je arkáda duší i tělem. Jízdní model nemůže být vzdálenější skutečnému řízení motokár.

Jenže o něj se zde opravdu nikdo neprosil. Řízení je na první dobrou jednoduché, ale při závodění člověk zjistí, že musí mít um. Zatáčky je potřeba řezat smyky. Při driftování se vám totiž nabíjí turbo. Zrychlení má přitom tři fáze. Čím déle budete smykovat, tím rychleji pak vystřelíte. Používání smyků a turba je naprosto klíčové k závodění a bez jeho osvojení se neobejdete. Sbírat je potřeba i krystaly k dalšímu zrychlení, kterého se dočkáte, i pokud najedete na žluté plochy rozmístěné po tratích.

Kouzelné power-upy

Jelikož jde o spin-off série, Final Fantasy jsou zde power-upy zpracovány formou kouzel. Celkově můžete posbírat tři. Nejlepší je však získat všechny tři nebo alespoň dvě stejná. Jejich účinnost se pak stejně jako v RPG sáze násobí. Takže podle druhů kouzel můžete použít ohnivé (Fire, Fira, Firaga), ledové (Blizzard, Blizzara, Blizaga), zemětřesení (Quake, Quaga, Quara) atd. Tento systém tzv. Magiciteů je skvělý. Použít díky němu lze ale i útoky legendárního draka Bahamuta.

Každá postavička má navíc speciální schopnost. Mým nejoblíbenějším závodníkem se díky té své stal Ben (Behemoth). Při jejím spuštění vezme svoje vozidlo na záda a sám si razí rohy cestu dopředu. Chocobí samička Camilla zase vytváří kruhy pro zrychlení, kterými stačí pak projet. Využít je však mohou i protijezdci. Stejně tak i portály, které patří mezi power-upy. Závodění je v Chcocobo GP i hodně o taktice a rychlém uvažování. A když už je řeč o postavičkách, na jaké zde narazíte?

Chocobo a známí hrdinové na trati

Žlutý ptáček Chocobo chybět nemůže, závodit lze i za Mooglea Atlu, mechanika Cida, Sumonny Ifrita, Shivu, Ramuha či mága Viviho a rytíře Steinera z Final Fantasy IX. Společně s první DLC sezónou, kterou lze získat bohužel pouze za dodatečné peníze, lze odemknout i hrdiny Clouda Strifea (FF VII) a Squalla Leonharta (FF VIII). Placený obsah mě trochu zamrzel. Hra obsahuje podle mnohých hráčů i otravné mikrotransakce, ale já si nic navíc nekupoval. Vše jsem si vyjezdil a pořídil za herní měny.

Zde se sluší poznamenat, že hra je dostupná i zcela zdarma v Lite verze, která pochopitelně nabízí mnohem méně obsahu. Každý si však hru může vyzkoušet a zjistit, zdali se mu líbí, či nikoliv. Odemknutý obsah a postup vám přitom zůstane. Co se obsahu týče, je ho ve hře vážně hodně. Jediné, čeho bych tedy určitě uvítal více, jsou tratě. Je jich devět, což není mnoho. Jízda po nich je však určitě zábavná. Obsahují zkratky, překážky a závodník si je musí zapamatovat, pokud chcete vyhrávat.

Větší počet tratí by neškodil

Musím však přiznat, že tratě z Mario Kart 8 Deluxe jsou členitější a celkově propracovanější. Ty z Chocobo GP však potěší více fandy Final Fantasy ságy. Projedete se totiž na chocobí farmě nebo v království Alexandria. Na všech tratích naleznete více či méně skryté perličky, které ocení právě milovníci RPG série. Režimů je habaděj. Zlatým hřebem je jednoznačně mód Chocobo GP. Jde o obří vyřazovací turnaj, ve kterém se proti sobě postaví 64 závodníků. Ne však najednou.

Závodí vždy osm hráčů a ti, kteří se umístí na prvních čtyřech příčkách, postupují v eliminačních kláních dál. Neuvěřitelná zábava! Nechybí ani další online závody a lokální multiplayer na rozdělné obrazovce. Ten je skvělý a užili jsme si ho doma dosyta, ale upřímně mi chybí možnost hrát u jedné obrazovky ve čtyřech hráčích jako u konkurence. V Chocobo GP při splitscreenu hrát maximálně ve dvou. Škoda škodička. Dále zde najdete šampionát, jízdu na čas a v neposlední řadě i příběhový režim.

Zábavně dětinský příběhový režim

Ten se dočkal v zahraničních recenzích překvapivé nelibosti. Řekl bych však, že je spíše nepochopený. Já se u něj bavil. Jeho dětinské pojetí a třeskutý humor však pochopitelně nesedne každému. Asi jsem velké dítě. Musím si však postěžovat na mnohdy frustrující obtížnost. Na úroveň začátečník jsem mnohdy zuřil, jak mi to nešlo. Musel jsem svůj závodnický um pilovat. I přesto mi někdy přišlo, že hra lehce podvádí. Třeba když mě v cílové rovince přejeli i závodníci, kteří byli podle mapky daleko.

Mohu se však plést. Dám vám dvě nejcennější rady do závodění. Hra vám na obrazovce při možností speciálního útoku zobrazí písmeno Y ke stisknutí na ovladači. Jenže od písmene A, kterým dupete na plyn, je toto tlačítko daleko. Takže pokud chcete spustit útok, na chvíli se zpomalíte. Naštěstí je speciálním útokům věnováno tlačítko LZ, při jehož zmáčknutí „nemusíte pustit nohu z plynu.“ Druhá rada se týká oznámení, když na vás někdo útočí. Jakmile se na obrazovce objeví, uhněte ke kraji tratě.

Pestrobarevná grafika + líbivý soundtrack

Šance, že se vyhnete projektilu nebo ataku, se výrazně zvýší. Z technického hlediska je na tom Chocobo GP na Switchi dobře. Na grafiku je radost pohledět. Je pestrobarevná a tvůrcům ze studia Arika, kteří se proslavili hlavně 3D díly bojové série Street Fighter, se podařilo zachytit ducha ságy Final Fantasy. Hra vypadá dobře v dock i handheld režimu, přičemž je přeci jenom v tom druhém zubatější kvůli nedostatečnému antialiasingu. 60 fps si však zachovává v obou módech konzole.

Fotogalerie
58 fotografií

Naprosto fantastický je soundtrack. Obsahuje dobře známé melodie z nejrůznějších dílů Final Fantasy v novodobých remixech. Několikrát jsem se přistihl, jak si je pobrukuji. I vaše uši je jistě dobře poznají. Chocobo GP jsou opravdu povedené závody motokár. Ano, Mario Kart 8 Deluxe jsou ještě vymazlenější zábavou. Takže pokud chcete vrcholového zástupce, tato hra jím je. Pokud jste ale fandové Final Fantasy jako já, je dost možné, že vás bude bavit Chocobo GP více než závodění s kníratým italským instalatérem. Stejně jako mě.

Série Final Fantasy přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Obtížnost je opravdová výzva
Povedené arkádové závody motokár
Řada známých a roztomilých postaviček
Power-upy ve stylu FF kouzel
Celkově spousta obsahu (i k odemčení)
Šíleně třeskutý příběhový režim
Mocný mód Chocobo GP a multiplayer celkově
Pestrobarevná grafika s osobitým stylem
Známé líbivé melodie
Lite verze zdarma
 
Minusy:
Tratí mohlo být více
Chybí splitscreen pro 4 hráče
Všechno získáte jen s placeným DLC
Občas frustrující a nefér
 
 
Infobox
Datum vydání: 10. březen 2022
Platformy: Switch
Cena: 1299 Kč
Výrobce: Arika
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry