Tygři jsou v juniorském semifinále. Jinak rozhodnou až páté bitvy!

Foto: Nikola Křížová, hokejkv.cz

27. března 2022, 19:33

Martin Voltr

Liberečtí junioři vstupovali do play off DHL extraligy z první pozice a i když jim Karlovy Vary skvěle vzdorovaly, svou roli splnili a stali se prvními semifinalisty. Zbylé tři čtvrtfinálové série míří za stavu 2:2 k rozhodujícím pátým zápasům, které jsou na programu v úterý.

Boleslav naložila Třinci i do zásoby

Dosud velmi dobrou sérii si junioři Třince čtvrtým zápasem pokazili a na domácí oslavy postupu mohli zapomenout. Ale na druhou stranu – v play off je úplně jedno, jestli prohrajete o gól, nebo o sedm.

Pro Oceláře nicméně platila ta druhá varianta...

Čtrnáct minut platil bezbrankový stav, ale od té doby vyšlo Mladé Boleslavi vše a Třinci nic. Bruslařům stačilo sedm minut k tomu, aby soupeři nasázeli pět branek, a v tu chvíli už nebylo co řešit. Na vítězství 7:0 se třemi body podíleli Dominik Brouček (1+2) i Vojtěch Polák (1+2), gól a nahrávku ale zapsal třeba i dorostenec Vojtěch Hradec, pro něhož to byla první radost v extraligové juniorce.

A abychom nezapomněli – brankář Marek Stuchlík pochytal domácím všem 28 střel. Bruslaři tak mají před rozhodující bitvou psychickou výhodu.

René Mucha (trenér Třince): „Dnešní utkání jednoznačně rozhodla hlava. Udělat poslední krok je nejtěžší a my ho nezvládli. Udělali jsme fauly. Možná by nám pomohlo, kdybychom dali gól, ale bohužel v první třetině došly do brány čtyři slepené góly. V takovém průběhu série se to hodně těžce otáčí. Pátý gól na začátku druhé třetiny nám na pohodě nepřidal. Série je 2:2, nicméně to odpovídá celému průběhu čtvrtfinále a rozhodne se v pátém utkání. Věřím, že prostředí v tom nebude hrát roli.“

Ladislav Kolner (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Rozhodně se nám zápas hodnotí líp než ten minulý, ze kterého jsme se poučili. Na klucích bylo vidět, že si za vítězstvím od první minuty jdou a ví, co je ve hře. Jsou ve věku, ve kterém se učí, ale dneska si mančaft zaslouží velkou pochvalu. Chtěli od prvního do posledního hráče a jsou odměněni vítězstvím. Naše cesta ale není ještě u konce a doma chceme rozhodnout.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BK MLADÁ BOLESLAV 0:7 (0:4, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 15. Václavík (Brouček), 16. Simon, 18. Brouček (Plíšek), 19. Polák, 22. Brouček (Hradec, Křepelka), 47. Hradec (Polák), 52. Křepelka (Moravec).
Rozhodčí: Obadal, Šudoma – Axman, Blažek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 28:42 (6:11, 14:17, 8:14).
Stav série: 2:2.

Nad propastí výrazně zabrala i Plzeň

Podobný průběh má i série Plzně s Pardubicemi, do níž šli indiáni v roli výrazného favorita. Dosud to příliš nepotvrzovali, ale tentokrát ano. I jejich výkon na ledě soupeře byl dominantní.

Je však velmi paradoxní, že za stavu 1:1 je nakoplo vlastní pětiminutové oslabení poté, co autor první branky Vladimír Kremláček dostal trest ve hře. Dynamo v něm totiž nabídlo gól Josefu Dáňovi, a v tu chvíli se domácím hra rozsypala.

Plzeňský kapitán Daniel Malák donutil Pardubice ke střídání brankářů, které nemělo žádný efekt. Inidáni nastříleli za druhou třetinu čtyři góly a došli si pro bezpečné vítězství 6:2, mimochodem v oslabení se trefili ještě jednou. Domácí tahouni Herčík, Kaplan a Urban byli tentokrát prakticky neviditelní, ale třeba si to šetří na úterní bitvu v Plzni...

Marek Dvořák (asistent trenéra Pardubic): „Měli jsme opět špatný vstup do utkání. Hned v prvním střídání jsme obdrželi branku, ale docela jsme se z toho oklepali. Vyrovnali jsme a myslím si, že první třetina byla vyrovnaná. Ve druhé části až do naší pětiminutové přesilovky ten náš standard z první třetiny pokračoval. Potom jsme inkasovali při naší přesilovce branku na 1:2, a tím se naše hra úplně sesypala a od té doby jsme nedokázali soupeři konkurovat. To nic nemění na tom, že se do Plzně pojedeme poprat o postup.“

Petr Vojan (trenér Plzně): „Dnes jsme utkání odehráli velmi dobře týmově. Vyvarovali jsme se individuálních chyb ze včerejšího zápasu, dělali správná rozhodnutí a byli produktivní. Měli jsme tam kvůli vyloučením těžké pasáže, které jsme nakonec zvládli a tím i celý zápas uhráli. V úterý se vše u nás rozhodne.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ŠKODA PLZEŇ 2:6 (1:1, 0:4, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Kubíček (Herčík), 54. Kaplan (Šťastný) – 1. Kremláček (Adamec, Kopic), 25. Dáňa (Marcel), 31. Malák (Adamec, Kopic), 33. Adamec (Malát, Dvořák), 39. Kvasnička (Dvořák, D. Soukup), 45. Marcel.
Rozhodčí: Veselý, Micka – Klouček, Šimánek.
Vyloučení: 4:4, navíc Kremláček (Plzeň) trest ve hře.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:2.
Střely na branku: 20:38 (6:11, 6:20, 8:7).
Stav série: 2:2.

Liberec zlomil Energii až v nájezdech

Až do posledního dechu. Karlovarská juniorka odehrála s nejmladším českým týmem v extralize fantastický ročník, ale teď už je na místě minulý čas. Nejvyššímu nasazenému Liberci totiž vzdorovala marně.

Ve druhé třetině čtvrté bitvy přitom otočila nepříznivý stav, když se během dvou minut prosadil dorostenec Matyáš Adámek a další zástupce mladé gardy Samuel Šmajda. Jiný mladíček Adam Dybal navíc znovu odváděl v brance nadstandardní výkon, takže vyrovnání série měla Energie na dosah.

Nakonec však kapitulovala. Obránce reprezentační dvacítky Jakub Šedivý ve 49. minutě vyrovnal a v nájezdech proměnil první pokus Tygrů, načež ho napodobil Jakub Zajíček.

Karlovarští nenašli na Daniela Krále recept ani jednou, a tak se loučí. Mimo jiné to znamená, že Liberec má v kapse jednu z medailí. Myslí ale jedině na tu zlatou.

Václav Eismann (trenér Karlových Varů): „Vrátil bych se ke slovům Jirky Kulicha, který po sobotním zápase říkal, že lidi chtějí show, a myslím si, že v nedělním zápase náš tým tu show, samozřejmě i se soupeřem, opravdu nabídl. Mrzí to, odcházíme ze čtvrtfinálové série poraženi, ale na druhou stranu jsme všichni viděli, že hráči mohou arénu opustit ne na kolenou, ne s hlavou v dlaních, ale se vzpřímeným pohledem. V sobotu jsem říkal, že jsem na hráče hrdý, a to platí i po nedělním zápase.“

Richard Lobo (trenér Liberce): „Opět těžké utkání, tak jako celá série. Domácí hráli velice dobře, organizovaně. Na to, jak mají mladý tým, tak hrají prostě super. My jsme se jim v nedělním zápase v tomto vyrovnali, myslím si, že to byl zápas, kde nebyly úplně obří šance na obou stranách, ale bylo to velice zodpovědné. Pro nás se šťastnějším koncem v nájezdech. Jsme rádi, že jsme tu sérii urvali, a že jsme ji ukončili už v neděli a nemusíme hrát ještě v úterý. Takže si můžeme trošku odpočinout a připravit se na další kolo.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:3 po nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 31. M. Adámek (Sapoušek, Kočí), 32. Šmajda (Seidler) – 16. Měchura (Šedivý, Nezbeda), 49. Šedivý (Nezbeda, Jansa), rozh. nájezd Šedivý.
Rozhodčí: Šindel, Kosnar – Brejcha, Charvát.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 39:40 (11:12, 12:14, 11:9 – 5:5).
Konečný stav série: 1:3.

Jedna lajna? Kometě to stejně stačí!

Ne nadarmo jsme před startem play off zmiňovali, že pro Kometu může hovořit faktor domácího prostředí zdaleka nejvíc ze všech týmů. Po čtyřciferné návštěvě tentokrát přišlo na Spartu rovněž parádních 580 diváků, kteří opět pomohl Brňanům k výhře a dotažení série z 0:2!

Oproti sobotě padla přesně polovina branek, ale znovu se projevil faktor elitní formace Komety. Ivo Sedláček (1+1), Eduard Šalé (2+1) a Jakub Malý (0+3) zařídili v útoku všechno podstatné.

Sparta sice orámovala duel trefami Jakuba Zembola a Petra Hausera, to však bylo málo. Na domácím ledě bude muset zase zabrat, jestli nechce dopustit pořádně bolestivý scénář.

Jan Zachrla (trenér Komety): „Jsme moc rádi, že jsme takto těžký zápas zvládli. Soupeř má obrovskou kvalitu a my jsme si znovu ukázali, že jsme schopni hrát i s takto těžkým soupeřem. Je velká škoda, že v sezoně není takovýchto zápasů víc, protože posouvají kluky dopředu.“

Tobiáš Slavíček (asistent trenéra Sparty): „Zápas se mi hodnotí těžko. Prohráli jsme si ho víceméně sami. Po dobrém začátku jsme se dostali do vedení, potom jsme dostali gól na 1:1 a stejně jako včera jsme úplně vypli a dostali druhý gól. Vůbec jsme nehráli to, co máme, nekomunikovali jsme na ledě, nebyli jsme schopni dát si přihrávku. Proto jsme dnes nebyli úspěšní. Ve třetí třetině jsme sice dokázali skóre zkorigovat, navíc jsme měli asi tři gólovky, ale nešli jsme štěstí naproti od začátku.“

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. I. Sedláček (Bělohlav, Malý), 14. Šalé (Malý), 32. Šalé (Malý, I. Sedláček) – 7. Zembol (Tůma), 45. Hauser (Tomov).
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Rampír, Vašíček.
Vyloučení: 3:7, navíc I. Sedláček (Kometa) trest do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:25 (12:8, 17:6, 7:11).
Stav série: 2:2.

Další program DHL extraligy juniorů

Úterý 29. března – 5. zápasy čtvrtfinále:
18:00 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno
HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 31. března – 1. zápas baráže:
HC Litvínov – HC ZUBR Přerov

Sobota 2. dubna – 2. zápas baráže:
HC ZUBR Přerov – HC Litvínov

Pondělí 4. dubna – případný 3. zápas baráže:
HC Litvínov – HC ZUBR Přerov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz