Vondra: Albrightová v Kosovu zachránila statisíce životů

28.03.2022 8:03 | Ze sítí

Europoslanec Alexandr Vondra zavzpomínal na exministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Připomněl, v čem se názorově shodovala s prvním českým prezidentem Václavem Havlem a vrátil se i k roku 1999 a k bombardování Srbska, k němuž došlo v důsledku chování srbských jednotek na území Kosova.

Vondra: Albrightová v Kosovu zachránila statisíce životů
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Alexandr Vondra v pořadu Partie.

Bývalá ministryně USA Madeleine Albrightová narozená v Praze v polovině května roku 1937 před pár dny zemřela. Většina českých politiků této dámě složila hold, protože jako šéfka americké diplomacie v administrativě Billa Clintona se nemalou měrou zasadila o vstup České republiky do NATO, což byl z pohledu dnešní ruské války rozpoutané na Ukrajině zcela zásadní krok.

Na Albrightovou zavzpomínal také dnešní europoslanec, exministr obrany a spolupracovník prvního českého prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra.

„Madla, jak jsme ji říkali, se stala naší průvodkyní do světa americké politiky. Vždy připravená poradit, povzbudit, obhajovat naše tužby a zprostředkovat kontakty. Když jsem v létě 1990 přijel na pár týdnů do Washingtonu, připravila mi skvělý program a seznámila mě s lidmi, kteří pak po dvě dekády určovali směr americké zahraniční politiky,“ rozepsal se Vondra v textu pro server Lidovky.cz.

Spolu s Václavem Havlem tato dáma odmítala politiku appeseamentu. To se projevilo i vůči Srbsku v roce 1999, kdy docházelo k tvrdé perzekuci kosovských Albánců. Vondra vzpomínal na tehdejší slova Albrightivé. „K čemu máme tolik nákladně pořízených zbraní, když je nemůžeme použít, abychom zastavili etnické čistky a vraždění civilistů?“ ptala se prý tehdy amerických generálů.

„Zasadila se za válečnou operaci v Srbsku a Kosovu, za níž ji mnozí u nás i ve světě kritizovali, ale která ono masové zabíjení rychle zastavila. Právě díky tomuto rozhodnutí nešel počet obětí do stovek tisíců, jako v případě první války mezi Chorvatskem a Srbskem a v Bosně a Hercegovině,“ pokračoval Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…