Noviny

Poslání Základní umělecké školy

Rubriky: Noviny
/ Aneta Linková

V letošním roce slaví novoměstská Základní umělecká škola Jana Štursy 70. výročí založení. Při této příležitosti nám dovolte malé zamyšlení nad významem a posláním ZUŠ.

Poslání Základní umělecké školy

V letošním roce slaví novoměstská Základní umělecká škola Jana Štursy 70. výročí založení. Při této příležitosti nám dovolte malé zamyšlení nad významem a posláním ZUŠ.

Česká republika má ve světě zcela ojedinělý a unikátní systém uměleckého školství. Pilíř tvoří systém Základních uměleckých škol pro děti a mládež školního věku, včetně středních škol. To znamená od 1.třídy ZŠ, až po maturitu na střední škole. V přípravném oddělení se začíná ještě o rok dříve. Na tento základ navazují střední školy uměleckého typu, jako jsou konzervatoře a střední výtvarné školy. Cyklus je završen studiem na vysokých uměleckých školách, jako jsou hudební, výtvarné a divadelní akademie. Provázanost a zejména široká základna od nejútlejšího věku, je velkým přínosem a nespornou výhodou tohoto systému.

Ve srovnání se světem, kde se vyskytuje rovněž velké množství vysokých škol uměleckého zaměření, je pozoruhodný zejména náš jedinečný stupeň Základních uměleckých škol. V zahraničí rovněž existují různé umělecké školy, ovšem jejich kapacita je omezenější a nejsou organizovány do uceleného systému. Vyskytují se převážně ve větších aglomeracích a studium na nich není zrovna levná záležitost. Nepokrývají plošně celé území, školné je vysoké a studium je tak dostupné pro žáky z dobře finančně zajištěných rodin. Oproti tomu v České republice je síť Základních uměleckých škol zřizována rovnoměrně po celém území republiky, a to i v malých městech. Často také na pobočkách na vesnicích. Školné je relativně nízké, dotované z rozpočtu MŠMT a tím pádem je studium dostupné co nejširší populaci. Do výuky na ZUŠ v Novém Městě na Moravě dochází kolem 40 % populačních ročníků, což je vysoké číslo. Talentované děti jsou tak podchyceny již v útlém věku.

Někdo by na tomto místě mohl namítnout, že snad nepotřebujeme tolik muzikantů, herců, malířů a tanečníků. Jistě, na profesionální dráhu se vydá pouze malé procento našich studentů. Hlavní náplní studia na ZUŠ není připravit studenty na přijetí na některou ze středních uměleckých škol, i když za každého úspěšného absolventa jsme moc rádi a sledujeme jeho profesní vývoj i v dalších letech. My, pedagogové, považujeme za to nejdůležitější otevřít studentům svět umění v jakékoliv formě a přispět k obohacení jejich osobnosti o kompetence, které jim umožní vnímat a tvořit umění jako součást svého osobního života. Ať už je to pasivním způsobem poučeného diváka či posluchače nebo aktivně, interpretací umění, popřípadě přímo vlastní tvorbou.

Mladý člověk musí vynaložit hodně úsilí, aby se v uměleckých disciplínách zdokonalil. Pouze talent, který je předpokladem, rozhodně nestačí. Bez usilovného cvičení a poctivé přípravy nelze dosáhnout dobrých výsledků. Také se musí naučit zvládat trému, kterou máme při vystoupení všichni, kdo někdy vystupoval před publikem. Ale jaká je to krása, když se nacvičí hezká skladba, namaluje obrázek, vystoupí na divadelních prknech. To jsou zážitky na celý život.

Když studenti po absolutoriu od nás odcházejí, my učitelé úplně přesně nevíme, co všechno si od nás odnášejí. Snad jenom trochu tušíme tu hloubku a víme, že získané hodnoty jsou individuální a nezměřitelné. Přesto věříme, že ony jsou uloženy tam někde hluboko v nitru a budou obohacovat a kultivovat po celý život a přinášet to dobré a pozitivní. A jsou dobrým základem, na kterém se dají stavět umělecké aktivity i v pozdějším věku.

Jsou to již více než tři generace, které prošly výukou na naší ZUŠ. Ta se mezitím stala neodmyslitelnou součástí kulturního a společenského života v našem městě. A my, pedagogové, doufáme, že tomu tak bude nadále i v příštích desetiletích.

Kolektiv pedagogů ZUŠ Jana Štursy

NOVOMĚSTSKÁ KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ
Tyršova 1001
592 31 Nové Město na Moravě
  • IČ: 00372854
  • DIČ: CZ00372854
  • Datová schránka: zdcsqvm
  • Registrační značka:: OÚ 3714-1491