Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ukrajinci si od schůzky s Rusy v Turecku moc neslibují. Skepse zaznívá i z druhé strany

Jednání Ruska a Ukrajiny poblíž hranic v běloruském Homelu (28. února 2022) foto: AP

Ukrajinci si příliš neslibují od dalšího kola mírových rozhovorů, které budou probíhat v tureckém Istanbulu. „Nemyslím si, že bude nějaký průlom v hlavních otázkách,“ řekl poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. Skepse zaznívá i na straně Ruska, zvláště ohledně možnosti setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.
  13:50

Rusko-ukrajinská jednání v Turecku začnou v úterý, oznámili v pondělí nezávisle na sobě mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov i jeden z členů ukrajinské delegace, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija. Po sérii diskusí prostřednictvím videokonferencí mají vyjednavači v Istanbulu vést rozhovory tváří v tvář.

Peskov dodal, že rozhovory zatím nepřinesly žádný významný průlom. Podle něj též zatím nedošlo k žádnému postupu ohledně ideje setkání prezidentů. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že schůzka obou prezidentů bude potřebná, až bude jasné řešení klíčových otázek. V současnosti by podle něj byla „kontraproduktivní“.

„Hlavní je teď přestat přitakávat Ukajincům, kteří chtějí jen vytvořit zdání rozhovorů a řešení. V tom jsou převelice úspěšní, když sabotovali minské dohody hned od jejich uzavření v únoru 2015 a nakonec prohlásili, že je nebudou plnit,“ prohlásil ruský ministr. Dodal, že Rusové prý dobře znají ukrajinské schopnosti „imitovat“ vyjednávání, ale v tomto případě Kyjev neuspěje. „Nutný je výsledek na závěr rozhovorů, který zpečetí prezidenti,“ zdůraznil Lavrov. 

Moskva je podle něj ochotna uvažovat o různých místech pro konání rozhovorů, a to včetně Bělehradu.

Předseda tureckého parlamentu Mustafa Sentop podle agentury Anadolu vyjádřil naději, že jednání v Turecku přispějí k „nastolení reálného příměří, a to co nejdříve“. Nejde totiž jen o rusko-ukrajinský problém, ale o ohrožení míru všude ve světě a především v černomořské oblasti, pro Turecko významném regionu.

„Doufáme, že jednání povedou k dlouhodobému příměří a vytvoří podmínky pro mír,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu podle agentury Interfax.

Jsme připraveni jednat o neutralitě Ukrajiny, říká Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedělním rozhovoru s ruskými novináři uvedl, že Kyjev je podle něj připraven jednat i o neutrálním a bezjaderném postavení země za podmínky skutečných bezpečnostních záruk. Zelenskyj zároveň zdůraznil, že případnou dohodu by schvalovali Ukrajinci v referendu, které by se mohlo uskutečnit jedině po stažení cizích vojsk ze země. 

Zelenskyj současně připustil, že nelze Rusko přimět, aby se stáhlo ze všech ukrajinských území, včetně Donbasu a anektovaného Krymu. Uvědomuje si prý, že „to by vedlo ke třetí světové válce“. Proto je ochoten přistoupit na kompromis, aby se ruská vojska vrátila do pozic, v jakých byla před invazí z 24. února.

3. března 2022

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...