„V řece byly především ryby, které preferují pobyt v proudu, například parmy, ostroretky či tloušti. Ale objevili se i candáti, okouni, plotice či cejni nebo doprovodné druhy jako hrouzci,“ řekl Jan Grmela z Mendelovy univerzity.

Dvě desítky rybářů, kráčející v rojnicích, podle něj nenarazily na žádný druh, který by je zvlášť překvapil nebo snad v řece neměl co dělat. „Snažili jsme se odlovit všechno, někde ale byla hloubka. Nemohli jsme jít do každé tůně. Nějaké kusy nám tedy určitě unikly,“ připustil Grmela.

Odlovené ryby, které předtím lovci lehce omráčili slabým elektrickým výbojem, vypustili pár kilometrů dál po proudu, za městem.

Ryby zůstanou za migrační bariérou

Vylovené ryby se nemohou vrátit zpět, a to kvůli migrační bariéře. Hlavním cílem bylo totiž odlovit ryby, aby nedošlo v průběhu stavby k havarijnímu úhynu.

Současně rybáři odlovili generační ryby před výtěrem tak, aby v době stavebních prací nebyl v řece letošní potěr. Až bude po stavbě, migrační bariéra se odstraní a ryby se budou moci vrátit zpět.

Svratka je černou skládkou

Nejen rybami ale Svratka v Brně oplývá. V řece našli lovci šokující množství odpadu. „Narazili jsme na velké množství dopravních značek, pneumatik, jízdních kol, ale  na nákupní vozíky, nebo mobily,“ upozornil na nepříjemné překvapení Grmela.

Svratka pode něj místy vypadá  žalostně. „Je to normální černá skládka," posteskl si. Doplnil, že rybáři neměli kapacity, aby odpad z řeky odstranili.

VIDEO: Tradiční podzimní výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic.

Video
Video se připravuje ...

Výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií