Přípravy na zahájení sezony v objektech Českého muzea stříbra v Kutné Hoře vrcholí, návštěvníci se mohou těšit na řadu novinek

V sídle Českého muzea stříbra v Kutné Hoře na Hrádku vrcholí přípravy před zahájením sezony. Doktorku přírodních věd Janu Královou, kurátorku geologických a paleontologických sbírek, jsme zastihli v geologické části mázhauzu při instalaci exponátů do nových osvětlených vitrín. „Exponáty v nich lépe vynikají,“ chválí nové vitríny Jana Králová. Část bývalé expozice, informační panely, které zakrývaly pohled do prostoru, byly odstraněny a nabízí nový pohled do interiéru přízemí Hrádku.

Další novinkou na Hrádku je zpřístupnění nádvoří, expozice dolování ve sklepě, výstavy v přízemí Hrádku, zahrady s další částí expozice a barokními sochami světců každý lichý pátek veřejnosti zdarma. „Zájemci se budou moci přijít podívat, popovídat si, nebo jen tak posedět na sluníčku,“ uvedl Josef Kremla, zastupující ředitel Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, který je iniciátorem myšlenky „Free Friday“, která muzeum otevře více veřejnosti. „Nově otevíráme balkonek na Hrádku, odkud je krásný výhled na chrám sv. Barbory. Před vstup na balkon jsme přesunuli model chrámu sv. Barbory z konce 19. století, ještě s původní barokní střechou a jalovou západní zdí. Návštěvníci tak budou moci porovnat historický a současný stav chrámu,“ konstatoval Josef Kremla.

Další novinky čekají na návštěvníky také v Kamenném domě. Nově bude zpřístupněný balkonek, který nabídne pohled nejen na kamenosochařskou výzdobu samotného domu, ale i kutnohorské střechy nebo zámek Kačinu. „Kolegyně aktuálně předělávají měšťanský salon tak, aby návštěvníci mohli navštívit arkýřovou kapli s nádhernou klenbou,“ konstatoval Josef Kremla a pozval veřejnost na zahájení několika výstav nejen na Hrádku, ale i v dalších objektech Českého muzea stříbra v Kutné Hoře a to Tylově a Kamenném domě.

„V pátek 1. dubna v 17 hodin otevřeme v Tylově domě výstavu kutnohorského fotografa Miroslava Perného. O hodinu později zahájíme v Kamenném domě hned dvě výstavy – speleologickou s názvem Průzkum stříbrných dolů kutnohorských a historickou Čaj a stříbro, kterou doprovodí povídání o čaji a „čajový košt“ z Dobré čajovny. Nad výstavou stříbrných čajových sítek krakovské zlatnické rodiny Komorowski převzalo záštitu Velvyslanectví Polské republiky v Praze,“ konstatoval historik Josef Kremla.

V pondělí 4. dubna se opět v 17 hodin uskuteční naráz dvě vernisáže na Hrádku – Dva sochaři a fotograf ve výstavních sálech v přízemí a Česká vrcholná gotika v modelech v hodovním sále a kapli, kterou České muzeum stříbra v Kutné Hoře připravilo ve spolupráci s kolegy z Fakulty stavební ČVUT v Praze.

tz, pra

Zavřít menu