Peníze, sponzoři. Zlo s uprchlíky. Pekarová větou v TV otevřela peklo

28.03.2022 20:16 | Glosa

ANKETA Velkou kritiku schytala v anketě ParlamentníchListů.cz za svůj výrok v nedělní Partii na Primě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Hodně se do ní zapojili politici z ČSSD. Milan Štěch, bývalý předseda Senátu, poznamenal že se potvrzuje, že předsedkyně TOP 09 dělá politiku hlavně pro bohaté sponzory své partaje, třeba banky a nadnárodní korporace, vyvádějící své zisky do zahraníčí. Matěj Stropnický pak varoval, že s takovým chováním politiků se hněv veřejnosti rychle obrátí proti uprchlíkům a to bude katastrofa.

Peníze, sponzoři. Zlo s uprchlíky. Pekarová větou v TV otevřela peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

„Mnoho lidí pociťovalo dopady inflace, energetické krize. Těm lidem se nevede dobře a chtějí pomoci od vlády. A čtou a vidí, jak pomáhají okolní země. Vy jste se jako politička připravovala i na dráhu ministryně práce a sociálních věcí, jak byste jim to teď vysvětlila? Že vláda jim plošně nepomůže,“ tázala se v Partii Terezie Tománková předsedkyně Poslanecké sněmovny a lídryně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

A její odpověď zarezonovala, byla mnohými i diskutována na sociálních sítích. „Já myslím, že je důležité si uvědomit hned několik zásadních věcí – a budu i reagovat na to, co zaznělo. Víte, podle mě vlády se nemají starat o lidi, mají se postarat o to, aby tady bylo bezpečno. To bezpečí je první předpoklad toho, aby se nám vůbec nějak dařilo. A to je teď velmi důležité, a myslím si, že si všichni uvědomujeme, že Vladimir Putin se zdaleka nechce zastavit jenom na Ukrajině, a myslím si, že si nikdo nepřejeme, aby ty tanky přijely až sem. A tím, že pomáháme právě porážce Putina, tak pomáháme i našim lidem,“ zmínila Pekarová Adamová.

Co si o tomto názoru myslí, se ParlamentníListy.cz zeptaly v anketě. „Je to zcela nekvalifikované trdlo, které nerozumí politice. Neštěstí pro lidi, kteří za její hloupost nemohou, pokud bude tato osoba o něčem rozhodovat,“ uvedl Jiří Paroubek, bývalý premiér a předseda ČSSD. „Je  to v souladu s tvrzením předsedy vlády, že jsme ve válce, a je to v naprostém rozporu se skutečností, protože my ve válce nejsme. Předchozí vláda způsobila inflaci, současná ji prohlubuje a chystá se v tom pravděpodobně pokračovat. Vláda se asi řídí heslem – chudoba a válečný fanatismus je to, co potřebujeme,“ sdělil Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS.

„Nejdříve chci říci, že agrese Ruska na Ukrajině je odsouzeníhodná, nepřijatelná a že je povinností naší země i všech demokratických zemí Ukrajině maximálně pomáhat, samozřejmě při vědomí, aby se konflikt nerozšířil ještě dál za hranice Ukrajiny. Co se týká toho, jestli se vláda má starat o zkrocení inflace a pomáhat občanům, tak to je naprosto jasné. Lidé si proto také vládu volí. Pokud toto Adamová Pekarová řekla, tak to jen potvrzuje, že je to politička, které jde hlavně o nějakou kariéru, asi jí stačí, když jí sponzoři zajistí dostatek financí na volební kampaň. Přes všechny problémy s covidem tady mají banky velké zisky, které odtékají do zahraničí. Nadnárodní řetězce to samé. Česká republika je pořád zemí, odkud finance odtékají, než aby se tu reinvestovaly a použily se k rozvoji naší infrastruktury a samozřejmě k udržování a zvyšování životní úrovně lidí,“ konstatoval Milan Štěch (ČSSD), bývalý předseda Senátu ČR.

„S ohledem na to, že sem přicházejí Ukrajinci, u kterých bude dobré, když tu budou pracovat, a oni sami se chtějí maximálně zajistit, tak je potřeba – a to by vláda měla také mít jako prioritní úkol – pohlídat, aby je někteří vykukové a podnikavci nezneužívali. Aby i lidé z Ukrajiny byli placeni tak, jak placeni mají být. Ukazuje se, že výhodou by bylo, kdyby byla ještě daleko vyšší minimální mzda. Tím pádem by byla lepší kontrola, jestli lidé z Ukrajiny, kteří jsou opravdu ve svízelné situaci, nebudou zneužíváni jako dumpingová pracovní síla. Pak je to jen otázkou času, kdy se to přestane našim lidem líbit, a bude to způsobovat rozbroje, což si nepřeji. Je povinností vlády, aby tomu předcházela. Pokud tak neučiní, pak je to kardinální chyba a řeči o tom, jak pomáhají, půjdou vniveč. Toto bude rozhodující, aby tu Ukrajinci mohli pracovat, přiměřeně žít v situaci, kterou zažívají, protože raději by byli doma. Vláda má sehrát roli k tomu, aby tu nesloužili jako dumpingová pracovní síla,“ doplnil.

„Paní Pekarová ukázala svoji pravou asociální stránku. Je nehorázné, že současná vládní koalice odmítá řešit čím dál větší ekonomické problémy občanů. Pokud se bude žít špatně našim lidem, nebudeme za chvíli schopni pomoci ani ostatním. Bezpečnost našich občanů je rozhodně velmi důležitá, ale kroky, které vláda dělá, k jejímu posílení rozhodně nepřispívají. Jsem pro ekonomické sankce proti Rusku, ale rozhodně proti militarismu a tzv. odvážnému přístupu koalice, který ČR může zavléci do válečného konfliktu. Prohlášení paní Pekarové považuji za vrchol arogance vůči našim občanům,“ domníval se Marek Novák, poslanec hnutí ANO.

„Je samozřejmostí pomáhat!!! Nicméně platí, že třeba já jsem český starosta českého města, který se kromě pomoci Ukrajincům hlavně stará o české občany. Toto by mělo platit pro všechny, to znamená i pro vládu,“ vysvětlil Jan Birke (ČSSD), starosta Náchoda, poslanec v letech 2013 až 2021. „Bezpečno bude, pokud budou v bezpečí naši občané. Je špatné obětovat občany vlastní země za zájmy jiných,“ myslel si Zdeněk Škromach (ČSSD), bývalý místopředseda vlády i Senátu a ministr práce a sociálních věcí. „Pokud je mi známo, názor o dění na Ukrajině je v ČR povolen již jen jeden jediný. „Opět pochopitelně ten ‚strany a vlády‘. Nu a u paní předsedkyně Sněmovny mi v prezentaci názoru brání gentlemanství. Nicméně každý ještě soudný občan a hlavně volič si ho udělá sám. Jiným pomoci zřejmě není,“ uvedl Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD a primář interny nemocnice Na Bulovce.

„Paní Pekarová Adamová rozhodně neříká pravdu, i když tomu možná věří, a o to ještě hůře. S jejím pojetím vlády v ČR a jejích kolegů by měli okamžitě skončit. Vyslyšeli by totiž většinu populace v ČR. Tato vláda dožene během několika měsíců ČR do ohromných ekonomických a sociálních problémů. Politické utvrzování a velkolepá arogance přestala lidí bavit,“ sdělila Hana Aulická Jírovcová (KSČM), bývalá poslankyně, v minulém volebním období místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku. „Je to dost nešťastně řečeno. Vláda vládne v zájmu ČR, pro tu je bezpečí důležité, ale to i ekonomická politika. Pokud inflace v ČR je výrazně horší než jinde v EU, zjevně je co napravovat a nesvalovat to jen na válku a tržní situaci. Využívat více zákon o cenách a lépe regulovat klíčové segmenty (distributory energie, obchodní řetězce ap.) bude nutné,“ domníval se Jiří Dolejš (KSČM), poslanec v letech 2002 až 2021.

„Samozřejmě ještě dodala, že je úkolem vlády zajistit podmínky, aby se mohli o sebe lépe postarat sami. Bylo by laciné pozastavovat se nad tím, co nám chtěla sdělit, pokud by to sdělovala v době, kdy je všechno zahaleno do růžových barev. Jenže tomu tak není. Lidi nejdříve vyčerpal covid, pak situace na  trhu s energiemi, nyní Ukrajina. Už vidím, jak do mě všichni začnou kopat, ale tato věta zaznít musí. Nevolil jsem stranu, která vytvořila vládu, aby mi sdělila, že se mám postarat sám o sebe, protože nejen vládu, ale i bezpečnost, zdravotnictví či školství si platíme všichni ze svých daní. Tady můžeme doufat, že zajistí i bezpečnost, ale to teprve poznáme. Musí si paní předsedkyně PS ČR uvědomovat, že bezpečnost není jen s policií a vojáky, ale taky energetická a potravinová. Výkřiky typu, co vše dovezeme, tu LPG, tu potraviny, které zajistí snad menší farmáři, jsou tak trochu nešťastné, když neřeknu svým občanům, kolik to bude stát,“ upozornil Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné, bývalý místopředseda TOP 09. „LPG a dovoz potravin nebude levný, ale několikanásobně dražší, než je tomu dnes, a navíc si sami možná dokončíme likvidaci našeho zemědělství z 90. let, a zlikvidujeme si tak poslední chovy našich prasat a hovězího. Jen řeči typu, že svoboda něco stojí, z dlouhodobého hlediska nevystačí a ani nemůžou. Dobře se totiž tyto vyřčené věty poslouchají poživatelům nadprůměrných platů a jinak našim důchodcům nebo mladým rodinám s dětmi, kteří už dnes mají velké problémy vyjít s důchody či platy. Jediný vzkaz mezi řádky z této debaty pro naše občany z úst předsedkyně PS ČR by se dal parafrázovat – držte si klobouky, bude pořádný fičák a bude ještě hůře,“ dodal.

„Je jediné štěstí, že takových exotů, jako je tato dáma, není ve vrcholných funkcích většina,“ zadoufal Jaroslav Šulc, bývalý makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů. „Vláda musí pomáhat našim lidem, a to nejen v inflační a energetické krizi, ale také samozřejmě v zajištění bezpečnosti státu. Vše souvisí se vším, to by si měla paní Pekarová uvědomit,“ konstatoval Marian Keremidský, první místopředseda Strany práv občanů.

„Vláda musí být prospěšná lidem. Dnešní politika je bohužel jen o hádkách, rvačkách o funkce a nekonečném žvanění. A přitom je potřeba pomoci lidem, kterým se zdražuje jídlo, energie, zkrátka skoro všechno. My nechceme lacině kritizovat, ale takhle to dál nejde,“ zdůraznil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.  „Není překvapující, že současnou vládní koalici lidé nezajímají. Přesto je to od paní předsedkyně Sněmovny zarážející upřímnost. Škoda že nebyli tak upřímní před volbami. Vládní odpovědnost znamená i nyní nejen řešení války a humanitární situace na Ukrajině, ve které pomáhají všichni, ale především odpovědnost za to, jak situace dopadá do života našich občanů nyní i v budoucnu. Říci, že občané vládu nezajímají, je skandální,“ sdělila Alena Gajdůšková (ČSSD), bývalá první místopředsedkyně Senátu ČR.

„To je středověká představa o státu, o níž paní Pekarová nepochybně četla u Miltona Friedmana, protože ji nezastává ani Hayek. Podle této představy je jedinou legitimní úlohou státu ochrana bezpečnosti obyvatel, vše ostatní má řešit trh. Je to extremistická teorie. Stát je tu samozřejmě od toho, aby občanům pomáhal. A v naší konkrétní situaci, pokud nezačne vláda okamžitě řešit kromě pomoci uprchlíkům také neustále se zvyšující náklady na život českého obyvatelstva, obrátí se nakonec hněv Čechů proti uprchlíkům. V situaci, kdy jich tu bude třeba půl milionu a konec války v nedohlednu, to bude naprostá katastrofa a vinna bude úplně a zcela Fialova vláda,“ objasnil Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …