Festival Věčná naděje zakončí 5. ročník hudbou Bohuslava Martinů, Václava Nelhýbela i Karla Husy

Hrát budou Krása Quartet a Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

Festival Věčná naděje zakončí svůj pátý ročník koncerty Krása Quartetu 31. března v kostele sv. Vavřince v Praze a Hudby Hradní stráže a Policie České republiky 3. dubna v kostele U Salvátora.

Soubor Krása Quartet vznikl roku 2012 na Pražské konzervatoři. Brzy po svém vzniku vystoupil na mezinárodních festivalech Mladá Praha, Mladé pódium a na festivalu Jarmily Novotné, zúčastnil se soutěže Antonína Dvořáka. Kvarteto se podílelo na provedení opery skladatele Pavla Trojana Pastýřská pohádka, která zazněla v rámci festivalu Pražské jaro 2013. Roku 2014 obsadil soubor druhé místo v Soutěži Nadace Bohuslava Martinů a 2019 rovněž druhé místo a získal cenu za provedení skladby Viktora Kalabise, roku 2017 se účastnil Mezinárodní soutěže smyčcových kvartetů Karola Szymanoského v Katowicích. V letech 2016–19 účinkoval Krása Quartet v Národním divadle jako hudební doprovod baletu Cacti švédského choreografa Alexandra Ekmana jako součásti večera tří baletů pod společným názvem Vertigo. Kvarteto tvoří houslisté Šárka Petříková a Jan Palouček, violista Daniel Menhart a violoncellistka Marie Dorazilová.

31. března zazní v kostele sv. Vavřince Smyčcový kvartet op. 2 Hanse Krásy, Smyčcový kvartet č. 3 Bohuslava Martinů a Smyčcový kvartet op. 59 č. 2 e moll “Razumovský” Ludwiga van Beethovena.

Vojenská hudba má v Čechách dlouholetou tradici a v dobách klidu plnila kromě zábavné role osvětové úkoly. V 19. století se vojenské kapely bohatě účastnily koncertního života nejen oblíbenými samostatnými promenádními koncerty, v posádkových městech často působily jako jediné hudební těleso nebo posila místních orchestrů a při operních představeních. Hudba Hradní stráže a Policie České republiky vznikla současně s obnovou republiky a hudebního života po druhé světové válce. Orchestr vyvíjí bohatou samostatnou koncertní činnost, v jejím rámci působí komorní soubory a členové orchestru patří ke špičkovým hudebníkům svého oboru.

Spolu s Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením dirigenta Plk. Václav Blahunka vystoupí 3. dubna v kostele U Salvátora klarinetista Karel Dohnal.

Program koncertu budou tvořit skladby Kyrie Eleison Zdeňka Lukáše, Concerto for Clarinet Václava Nelhýbela, JuliuS FuCik Petra Wajsara a Music for Prague 1968 Karla Husy.

Foto: Festival Věčná naděje

Podcast