TZ: Y: Normal Bodies v Divadle X10

Barvolam, Enge Klinkáčková, Hyenaz [ger], Jiří Gruber, Kateřina Olivová, Lívia Valková, Lucie Herzogová & Marie Bartoníková, Ondřej Trhoň & Nela Pietrová, Paulina Masenina, Wellnessssseskupení (L. Fiľáková, M. Skalíková, K. Hruboňová, E. Ženíškova, B. Kurtinová), Zander Porter / Y: Normal Bodies  / kurátoři: Anna Chrtková, Petr Dlouhý / Divadlo X10 / Praha / 18. 4. 2022 / 16:00–23:00

Na všech tělech záleží, všechna těla jsou si rovna

Událost Y: Normal Bodies přetvoří na Velikonoční pondělí 18. 4. pražské Divadlo X10 na wellness centrum, ve kterém budou umělkyně a umělci z různých sfér ohledávat (a možná i posouvat) hranice norem spojených s tělem a tělesností.

Odchylky od standardizované normy jsou vždy vnímány jako cizí, jiné, nenormální, jedovaté. Nejsme ale všichni trochu pokřivení? Jsme naočkováni různými látkami, promícháni s materiálem svého okolí, plní mikroplastů, antibiotik, cizích těl, parazitů, hormonů, ...

A co kdyby norma začínala právě tam, kde rozkvétá tisíc květů odlišností?

Další z komponovaných událostí série Y events, která mapuje okraje divadla a hledá průsečíky s výtvarným uměním, performance a teorií, se zaměří na vnímání tělesnosti a jejích projevů. Sál Divadla X10 se stane dočasným wellness centrem. Přizvaní umělci a umělkyně nabídnou řadu procedur ale i instalací či performancí, které umožní publiku svá těla hýčkat, masírovat, pozorovat, kriticky reflektovat nebo jen čistě zažívat.

„Našim cílem není definovat, co je v současné společnosti ‘norma’, ale vytvořit takové místo, kde na všech tělech záleží a všechna těla jsou si rovna. Y: Normal Bodies je pro nás prostorem, kde spolu můžeme bezpečně sdílet intimitu, trapnost, pot, slzy, sdílet svoje bolesti i slasti, otevírat se odlišnostem a společně snít o lepší budoucnosti, kde norma je definovaná odlištnostmi a nikoliv jejími odchylkami,“ dodávají kurátoři Y events Petr Dlouhý a Anna Chrtková.

Svou tvorbu představí vystavující umělci a umělkyně Livia Valková, Ondřej Trhoň a Nela Pietrová. Těla publika bude opečovávat, hýčkat a dráždit například Wellnessssseskupení (L. Fiľáková, M. Skalíková, K. Hruboňová, E. Ženíškova, B. Kurtinová) či Enge Klinkáčková. Lucie Herzogová, Marie Bartoníková nabídnou kopřivovou, žahavou seanci a Jiří Gruber bude tetovat motivy vytvořené neuronovou sítí. Umělkyně a teoretička Kača Olivová se v performativní přednášce opře o feministické texty zabývající se radikální body positivitou a fat studies a Zander Porter otevře portály digitálních realit skrze choreografie vycházející z emoticonů a kaomoji. Neurodiverzní umělkyně a umělci z organizace Barvolam pak nabídnou prolomení hranic s publikem skrze kolektivní malbu. Politickým rozměrem těla se ve své performanci bude zabývat umělkyně Paulina Masevnina a kultovní berlínské duo Hyenaz.