Jak léčit syndrom karpálního tunelu?

Přidat na Seznam.cz

Syndrom karpálního tunelu patří mezi onemocnění, která se týkají v drtivě většině jen dospělých. Důvodem je ta skutečnost, že se karpální tunely na zápěstí rozšiřují během puberty, kdy se zvyšuje hladina růstového hormonu. Dalším důvodem je to, že tento zdravotní problém vzniká při opakované činnosti rukou, ať už při manuální pracovní činnosti či třeba u počítače, jak uvádí healthwebmagazine.

Nejdříve si pojďme říci, co to přesně znamená syndrom karpálního tunelu. Je to stav, při kterém dochází ke stlačení středového nervu mezi kostmi v postiženém zápěstí. To může způsobovat brnění, necitlivost a bolest ruky nebo prstů.

A jaké jsou nejčastější příznaky syndromu karpálního tunelu? Tak především bolí prsty na rukou. Můžeme pociťovat brnění, až slabost, když dlouze držíme nějaký předmět. Potíže můžeme mít i s pohybem svalů v oblasti lokte.

Jak už bylo naznačeno, syndrom karpálního tunelu postihuje dospělé jedince a to v mnoha pracovních činnostech. Na jedné straně dělníky a řemeslníky (truhláře, stavebníky), na druhé straně ale i chirurgy či spisovatele. Extrémní pohyby, ale i vibrace, zápěstí, se často vyskytují i u zahradníků nebo sochařů.

Tento syndrom však může být i dědičný či vzniká během těhotenství nebo v důsledku vrozené revmatoidní artritidy. Avšak může k němu dojít i po předchozí zlomenině nebo po vykloubeném zápěstí.

To však není vše. Příčinou problémů karpálního tunelu může být i obezita, kdy tlak na zápěstí pochází z nahromaděné tukové tkáně a následně stlačuje středový nerv. A nakonec i cukrovka může způsobit tento syndrom. Zvýšená hladina cukru v krvi může vést k zánětu uvnitř nervů.

A nakonec přejděme k léčbě syndromu karpálního tunelu. Je pět možností, jak vyřešit tento zdravotní problém.

Protizánětlivé léky – snižují otok a bolest zápěstí spojenou se syndromem karpálního tunelu. Zahrnují v sobě např. námi známý ibuprofen.

Dlahování – dlahy stabilizují zápěstí v rovné a někdy i mírně ohnuté zpětné poloze, což minimalizuje tlak na středový nerv. Dlaha pacientům znemožňuje dělat činnosti, které tento stav zhoršují.

Kortizonové injekce – kortizon léči bolesti, otoky a tlak v karpálním tunelu.

Fyzikální terapie – Fyzioterapeut doporučí cviky zaměřené na nervy a šlachy. Jsou to tzv. klouzavé cviky, protože při nich ruka nebo jiná část těla klouže po kloubu, čímž se zvyšuje krevní oběh, což snižuje napětí ve svalech.

Chirurgické zákroky – jsou dva typy operací – otevřená a endoskopická. V obou případech lékař přeřízne vazy kolem karpálního tunelu, aby snížil tlak na středový nerv a zmírnil příznaky. Po operaci se vaz vrátí zpět k sobě s větším prostorem pro větší průchod nervových signálů – buď řezem (otevřený), nebo malým řezem, který se provede na každé straně (endoskopický), jak je uvedno v Health web magazinu.

Zdroj: Health Web Magazine