Spí vaše dítě špatně? Neustále se dožauje vaší pozornosti? Dost možná je ve stresu!

Přidat na Seznam.cz

Pro malé dítě jsou události, jako je stěhování do nového domu nebo nástup do školky, velkou událostí, která může vyvolat velký stres. Zde se dozvíte, jak rozpoznat příznaky toho, že vaše dítě může prožívat těžké období, a jak mu pomoci se s ním vyrovnat.

Události, jako je stěhování, příchod nového sourozence, úmrtí domácího mazlíčka nebo prarodičů nebo jen zvykání si na odloučení od mámy a táty, jsou velkou změnou, po které se vaše zlatíčko může cítit vystrašené, unavené nebo dokonce nemocné, píše web WhatToExpect. Malé děti navíc ne vždy dokážou vysvětlit, co je trápí, což jejich trápení jen umocňuje.

Zde jsou některé běžné příznaky stresu u dětí. Pokud si všimnete, že se u vašeho malého dítěte některý z těchto projevů chování projevuje, pokuste se přijít na kloub tomu, co ho trápí, a použijte tyto tipy, které mu pomohou se s tím vyrovnat.

Extrémní lpění

Pokud vaše batole křičí a pláče pokaždé, když odcházíte a začne vás prosit, abyste neodcházeli, může prožívat separační úzkost. Tyto strategie mohou pomoci zmírnit stres vašeho dítěte z vašeho odchodu:

  • Rozloučení musí být krátké a milé a nesmí se zdržovat.
  • Řekněte mu konkrétně, kdy se vrátíte, a to tak, aby vám rozumělo.
  • Pokud například odcházíte na dopoledne a vrátíte se ve 12:30, řekněte: „Přijdu domů po obědě a těsně předtím, než si půjdeš lehnout“.
  • Pomozte dítěti zvyknout si na myšlenku vašeho odchodu tím, že mu několikrát připomenete, že vyrážíte ven, a začněte zhruba hodinu před odchodem.
  • Rozptylte pozornost svého malého dítěte nějakou prací. Dejte mu speciální hračku, se kterou se během vaší nepřítomnosti zabaví.
  • Dejte dítěti něco malého, co mu vás bude připomínat, například fotografii nebo malý kapesníček s vaší vůní.

Narušený spánek

Malé děti mívají problémy se spánkem z mnoha důvodů. Některé, jako například bolesti při prořezávání zubů nebo nachlazení, přicházejí a odcházejí poměrně rychle, zatímco jiné, jako například noční můry a mluvení ze spaní, vyžadují zvláštní úsilí k vyřešení.
Náhlé změny ve spánkovém režimu vašeho dítěte však mohou být varovným signálem, že se cítí ve stresu. Děti, které jsou příliš ustarané, mohou být neschopné usnout nebo mít problémy s udržením spánku, což vede k nočním děsům, náměsíčnosti nebo odmítání spát o samotě.
Pokud se vaše dítě často zdá být před spaním příliš rozrušené, může potřebovat další pomoc při uspávání po celodenních aktivitách. Nejvíce by mohlo pomoci dodržování pravidelného nočního režimu, vyhýbání se sladkému občerstvení po večeři a zákaz televize před spaním.

Regresivní chování

Významná životní událost, jako je stěhování do nového domu nebo narození sourozence, může vyvolat regresi, která může vést k tomu, že se vaše dítě vrátí k chování, ze kterého už vyrostlo. Těmi může být počůrávání nebo cucání palce. Abyste dítěti pomohly přizpůsobit se změně, ujistěte se, že se cítí důležité a potřebné.

Opakující se chování

Děti, které se cítí ve stresu, se někdy snaží uklidnit opakovaným chováním, jako je kousání nehtů, kroucení vlasů nebo škrábání kůže.
Pokud si všimnete, že se vaše dítě do těchto činností zapojuje, nenadávejte mu ani nenaléhejte, aby přestalo. Malé děti prostě nemají takovou sebekontrolu. Místo toho se snažte přijít na kloub tomu, co ho trápí, a promluvte si o tom například při zmrzlině nebo na procházce.

Samozřejmě, že zmírnění strachu a obav malého dítěte někdy vyžaduje víc než jen další objetí a vaši pozornost. Pokud vaše dítě nereaguje na opakované pokusy o utěšení nebo pokud se vaše rodina potýká s vážným traumatem nebo životními změnami, jako je například úmrtí člena rodiny, poraďte se s pediatrem, zda by vaše dítě nemělo navštívit odborníka, například terapeuta, který by mu pomohl lépe zvládat stres.

Zdroj: whattoexpect.com