InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na setkání s architektem řekli obyvatelé Vajgaru, co chtějí na sídlišti vylepšit

JINDŘICHŮV HRADEC - Přibližně třicet obyvatel sídliště Vajgar v Jindřichově Hradci si v sobotu 26. března prošlo místo svého bydliště s architektem Tomášem Benešem, který připravuje urbanistickou studii Změň Vajgar. Na sousedském setkání pak dostali k dispozici mapy, do kterých zakreslovali a zapisovali, co by chtěli vylepšit.

 

Ještě před zahájením procházek se ve městě konalo dotazníkové šetření, o které byl velký zájem, vrátilo se více než tisíc vyplněných dotazníků. Za to o setkání velký zájem nebyl, zapisovat do map a debatovat s architektem a jeho týmem přišlo jen deset lidí. „Je to chyba, že nás přišlo tak málo. Všichni nadávají, jak je všechno špatně. Ale když můžou přijít a říct si k tomu svý, tak sedí radši u televize. A čekají, že jim pak řekneme, co se tu dělo," postěžovala si hned v úvodu Dáňa Šprinclová, která by si na sídlišti přála například vybudování cvičebních prvků pro důchodce.

„Chybí nám tu také kavárna nebo cukrárna. Původní prodejnu potravin, kde potom sídlili i skauti, by možná šlo nějak využít, například jako parkoviště. Parkovací plochy jsou tu totiž naprosto nedostatečné. Svou funkci neplní hřiště a chybí nám třeba i místo na opékání. Keře jsou tu přerostlé, není přes ně vidět. Hodilo by se tedy víc štěrkových bezúdržbových záhonů," dodala a přidala také historku z minulosti.

„Když jsme se na sídliště nastěhovali, tak ještě nebylo tak zastavěné a já jsem z balkonu viděla na naši zahradu. Když tam muž pracoval a já jsem měla hotový oběd, tak jsem pověsila utěrku přes zábradlí a on věděl, že má jít domů. Dneska už by to bohužel nešlo," poznamenala Dáňa Šprinclová.

Parkování je problém

Další obyvatelé navrhovali například stavbu dráhy pro kolečkové brusle. Uvítali by také využití volných prostor v přízemí bytových domů jako obchody. Málokomu se ale chce začít s tímto podnikání v okolí dvou hypermarketů. Místní by si přáli i lepší soužití pejskařů a nepejskařů, více laviček nebo vylepšení přístupů a nájezdů pro kočárky. Chybí jim také prodej točené zmrzliny. Opravit by se měla dětská hřiště, chodníky i stávající mobiliář. Jako velký problém lidé uváděli parkování.

„Myslím si, že by se tu neměl stavět nějaký velký centrální parkovací dům. Kdyby byl někde na kraji, stejně by v něm obyvatelé druhé strany sídliště neparkovali. Mohlo by se to třeba řešit menšími otevřenými stavbami, kde by se parkovalo na zemi i na střeše. Nějaké plonkové místo by se určitě našlo. A pokud by to bylo na svahu, obešlo by se to i bez rampy, která by patra propojovala. Z jedné strany by se jelo do přízemí a ze druhé do podlaží," myslí si architekt Tomáš Beneš.

Po ukončení sběru všech potřebných dat by měla vzniknout internetová stránka, na které bude k vidění interaktivní mapa sídliště se všemi zaznamenanými podněty. V plánu je také další setkání a veřejné projednání návrhu vznikající studie.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace