Co tedy mnohočetný myelom je? Jde o druhou nejčastější rakovinu krve u nás a ročně si vyslechne tuto diagnózu asi 450 osob, většinou starších 60 let. Aby se nemoc nedostala do pozdních stádií, je potřeba na ni přijít včas.

V roce 2013 lékaři diagnostikovali mnohočetný myelom - onemocnění kostní dřeně také cyklistovi Luboši Lomovi. I díky finanční sbírce se mohl léčit v Německu a zákeřné nemoci vzdoroval devět let. Svůj boj prohrál před měsícem.

Neplést s melanomem

Mnohočetný myelom si hodně lidé pletou s melanomem (kožním nádorem), nebo také s myomem (nezhoubný nádor dělohy). Mnohočetný myelom je ale nádorové onemocnění kostní dřeně, které postihuje plazmatické buňky – typ bílých krvinek důležitých pro imunitu. Tyto buňky pak neprodukují tělu prospěšné protilátky, ale pouze jednu, která organismu naopak škodí. Protože se myelomové buňky tvoří v kostní dřeni, postihují nejvíce kosti a dochází k odbourávání kostní hmoty.

Prozradí ho příznaky

• Bolest kostí v oblasti zad • Únava • Slabost • Oslabená imunita způsobující opakované infekce • Chudokrevnost • Špatná funkce ledvin • Úbytek kostní hmoty • Časté zlomeniny

Určení diagnózy

Velkou roli zde hrají praktičtí lékaři, kteří by měli první příznaky rozpoznat. „Následuje laboratorní, rentgenologické vyšetření. Pak je nemocný léčen na hematoonkologickém či hematologickém pracovišti. Diagnóza je pak většinou stanovena až tam, a to na základě doplnění dalších vyšetření,“ upřesňuje MUDr. Alexandra Jungová a dodává: „Je proto důležité, aby se pacienti nenechali při vyšetření odbýt, že bolesti zad jsou běžnou součásti stárnutí, zejména pokud má pacient nové bolesti páteře nebo kostí trvající déle než 4 týdny.“ 

Léčba a prognóza

Cílem léčby je snížit počet myelomových buněk, aby se obnovila tvorba kostní tkáně a krve. Léčí se chemoterapií, někdy i ozařováním. V mnoha případech je potřeba transplantace kostní dřeně. Naději nemocným dává biologická léčba a genová terapie.

Podpora pacientů

Každoročním připomenutím tohoto vážného onemocnění je Národní den myelomu, který připadá na 30. března. Byl vyhlášen před pěti lety pacientskou organizací Klub pacientů mnohočetný myelom, který nabízí lidem s tímto onemocněním pomoc a podporu.

Kdo byl Luboš Lom?

Kladenský rodák startoval třikrát na Giru d‘Italia a dvakrát na Vueltě, kterou jel v roce 1993 jako první český cyklista v historii. V druhé etapě tehdy obsadil čtvrté místo. Ve stejné sezoně vybojoval celkové druhé místo v italském závodě Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho.

Výrazně na sebe upozornil v roce 1994 ve slavné klasice Paříž - Roubaix, v níž jel přes 130 kilometrů v úniku a získal až 17 minut náskoku. 

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba

Video
Video se připravuje ...

Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba Videohub

Fotogalerie
8 fotografií