Spolkový dům bude hostit obrazy Františka Matuly, vernisáž výstavy nazvané Zasněný les se uskuteční 31. března od 17 hodin

Zasněný les je název výstavy obrazů Františka Matuly, která bude ve Spolkovém domě v Lierově ulici v Kutné Hoře zahájena 31. března v 17 hodin. Úvodního slova při vernisáži se ujme a autora představí Stanislav Diviš, hudební doprovod Míra Wanek. Výstava potrvá do 25. dubna. Otevřena bude denně od 10 do 17 hodin.

red

 

FRANTIŠEK  MATULA

(narozen 1953 v Kyjově)

Je členem sdružení malířů Podblanicka ve Vlašimi. Ovlivněn setkáním s lidovou malířkou Jiřinou Spurnou a přátelstvím s malíři Josefem Krejčiříkem, Janem Soukupem, Karlem Valtrem, Bedřichem Budilem a Zbyškem Sionem. Velkým přínosem bylo celoživotní přátelství s básníkem Ludvíkem Kunderou.

Tvorba Františka Matuly se nese ve dvou vzájemně se proplétajících liniích. Na jednu stranu jde o lyrickou abstrakci a na druhou stranu o krajinomalbu s prvky animismu a fantaskna.  Krajina je často zpodobněna v náznacích výraznými barevnými tóny, které jí dávají až snivý nádech. Jeho náměty mají často několik obrazových variant, jako doklad hledání toho nejlepšího výrazu. V posledních letech se rovněž zabývá náměty z okolí svého bydliště – vodní nádrž Želivka, která ho evokuje k návratu až k jakési prakrajině. Jeho obrazy jsou inspirovány příběhy z básní a literárních předloh např. od Jakuba Demla, Ludvíka Kundery či R.M. Rilkeho a dalších. Nejčastější technika je akryl na sololitu, plátně a dřevě.

Účast na výstavách:

2004  – se skupinou Spurní – Brno a Dolní Královice

2005 – se skupinou Bioskafandrovci – Praha Státní ústav pro jadernou             bezpečnost

2006 – společná výstava s akademickým malířem F. Janákem – Kaliště Dům Gustava Mahlera

2013 – samostatná výstava  Jindřichův Hradec, galerie Sýpka

2014 – samostatná výstava Vlašim, Muzeum zámku

2015 – společná výstava s akademickým malířem F. Janákem – Dolní Královice

2017 – Salón výtvarníků Benešovska – Benešov Muzeum umění a designu

Od roku 2005 každoroční účast na výstavách Sdružení malířů Podblanicka na zámku ve Vlašimi

Zavřít menu