Hlavní obsah

Rusové zaminovávají i mrtvoly. U Kyjeva navzdory příslibům pokračují boje

Novinky, Max Rokotansky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly v noci z úterý na středu pokračovaly v ostřelování ukrajinských měst. U Kyjeva či Černihivu se přes ruské přísliby, že budou omezeny bojové operace, nadále bojovalo. Odpálen byl největší sklad potravin na předměstí metropole a Rusové ostřelují i humanitární centra, uvádí korespondent Novinek na Ukrajině Max Rokotansky.

Zničený sklad potravin v KyjevěVideo: Max Rokotanski, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

K likvidaci skladů potravin byla použita kazetová munice už před třemi týdny. V důsledku toho bylo zničeno asi 50 tisíc tun potravin. „Následovalo odstraňování výbušnin ze samotné budovy, které trvalo více než týden,“ uvádí Rokotansky.

„Během té doby se začaly kazit zbytky zásob ryb a masa, což mohlo otrávit nejen vzduch, ale i vodu,“ doplnil.

Podle něj Rusové stříleli i na základny dobrovolníků, do nichž proudí humanitární pomoc z celého světa. Dobrovolníci se starají o uprchlíky z předměstí Kyjeva, mají pro ně potraviny, hygienické potřeby a další věci.

Během zákazu vycházení zatkli v Kyjevě 160 sabotérů, hlásí z místa zpravodaj Novinek

Válka na Ukrajině

Obráncům se v posledních dnech podařilo vytlačit Rusy z Irpině u Kyjeva, ruské síly však za sebou nechaly spoustu výbušných nástrah a min. „Zaminovány jsou i mrtvoly civilistů,“ uvedl Rokotansky.

Jeho slova potvrdil také poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko.

V okolí Irpině se nicméně stále bojuje. „Proto zatím nelze hovořit o tom, že Rusové omezují intenzivnost bojových operací v kyjevském a černihivském směru,“ řekl Denysenko.

Reportér Novinek v Kyjevě: Ve městě zůstaly dva miliony lidí. A ty se budou bránit

Válka na Ukrajině

O ostřelování Černihivu a přilehlé oblasti informoval také gubernátor Vjačeslav Čaus, podle něhož palba poškodila obytné domy, infrastrukturu či nákupní střediska.

„Rusové často říkají jedno, ale dělají druhé. Až čas ukáže, kolik pravdy je v ruských slovech. Teď k nim přistupujeme velice obezřetně,“ poznamenal Čaus k ruským příslibům.

„Navzdory všemu Kyjev konečně více ožívá. V posledních dnech výrazně přibylo lidí v ulicích, aut na silnicích. Znovu se otevírají kavárny, restaurace a autoservisy,“ píše Rokotansky.

Podle něj je některých druhů zboží, například léků, stále nedostatek. S jídlem problémy ale nejsou a fronty v obchodech jsou menší než dříve.

Foto: Novinky

Max Rokotansky: Ukrajina

Reklama

Výběr článků

Načítám