Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

„Nic slibného,“ hodnotí Putinův mluvčí mírová jednání. Ukrajinu ale za jeden krok ocenil

Autor: ČTK - 
30. března 2022
13:20

Moskva při vyjednávání s Ukrajinou zatím nezaznamenala žádný větší průlom, oznámil dnes na tiskové konferenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj ale vítá, že Ukrajina své požadavky vedoucí k vyřešení konfliktu konkrétně písemně formulovala, napsala agentura TASS.

Delegace Moskvy a Kyjeva usedly v úterý k dalšímu kolu vyjednávání v Istanbulu. Ukrajina podle svých vyjednavačů Rusku podala návrh na cestu k neutralitě, která by se opírala o systém bezpečnostních záruk. Rusko naopak po ukončení hovorů oznámilo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.

Vyjednávání původně měla trvat dva dny, nakonec ale skončila zhruba po čtyřech hodinách. Podle Peskova si obě strany řekly, co potřebovaly, a následně se vrátily do svých zemí ke konzultacím.

„Je pozitivní, že ukrajinská strana konečně na papír sepsala a formulovala konkrétní návrhy. To se dosud nepodařilo,“ řekl novinářům Peskov. „Co se ostatního týče, stále nemůžeme hovořit o něčem slibném, nějakých průlomech - čeká nás ještě velmi dlouhá cesta,“ dodal.

Podrobnosti z vyjednávání, jako navrhovaný seznam zahraničním garantům či řešení sporu s Ruskem o anektovaný Krym, mluvčí Kremlu blíže nekomentoval, píše TASS. Pouze zmínil, že je poloostrov „součástí Ruské federace“. Ukrajinská delegace v úterý oznámila, že součástí jejích návrhů je i patnáctileté konzultační období o Krymu.

Ohledně istanbulských rozhovorů ještě dnes vystoupí šéf ruské vyjednavačské delegace Vladimir Medinskij, uvedl Peskov. Na dotaz novinářů, zda hlavní ruský vyjednavač seznámil ruského prezidenta Vladimira Putina s návrhy ukrajinské strany, mluvčí podle agentury TASS odpověděl v jasném žertu: „Co si myslíte? Ne, nechal si to pro sebe.“

9:40
Dnes

„K udržení požadovaného tempa ofenzivy (...) je nutné zvýšit množství a kvalitu zbraní a vojenské techniky dodávané vojskům,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle telegramového kanálu ministerstva obrany.

Šojgu podle resortu obrany jednal s vojenskými veliteli, přičemž mu zprávu o situaci na bojišti podal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který je za operaci na Ukrajině odpovědný. Při jednání se mluvilo také o „zefektivnění práce armádních opravárenských jednotek“ na frontě i mimo ni.

8:54
Dnes

Ruská protivzdušná obrana podle Moskvy sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony. V Rjazaňské oblasti drony útočily na rafinérii, vypukl tam požár. 

RBK Ukrajina uvádí, že podle svědků se první výbuchy z areálu rjazaňské rafinérie ozvaly kolem 02:00 místního času (03:00 SELČ) a následně vypukl rozsáhlý požár. Ve stejnou dobu úřady vydaly výstrahu před drony.

Rjazaňská rafinérie, která je největším podnikem tohoto druhu firmy Rosněfť a sedmým největším závodem v Rusku, se terčem útoku stala i 13. března. Podle agentury Reuters byla Rosněfť tehdy donucena odstavit v rafinérii dvě poškozené jednotky na rafinaci ropy. Hlavní část produkce z tohoto podniku ruský ropný gigant vyváží.

8:33
Dnes

V noci vypukl požár v ruské Rjazanské oblasti, dronový útok hlásí také Voroněžská oblast, informuje server Kyiv Independent.

Zobrazit celý online

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa