Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Miminko si z války odneslo popáleniny na většině těla: Pražští lékaři dívenku podrobili prvnímu náročnému zákroku

Aktualizováno -
30. března 2022
13:35
Autor: ČTK, diz, rix - 
26. března 2022
11:36

Čeští vojáci letecky dopravili z Polska do Prahy osmnáctiměsíční ukrajinskou dívku, která utrpěla popáleniny na 60 procentech těla. Na Ukrajině čelící ruské invazi by jí nebylo možné poskytnout náročnou odbornou péči. Šlo o první převoz takto popáleného člověka do Evropské unie od počátku bojů. Popálená holčička podstoupila první zákrok na klinice popálenin na Vinohradech.

Vojáci dopravili do Prahy 18měsíční ukrajinskou dívku s popáleninami na 60 pct těla. Jde o první převoz takto popáleného člověka do EU od počátku bojů. Evakuace se uskutečnila jako součást zdravotně-humanitárního programu Medevac.

Vojáci převezli do Prahy vážně popálenou ukrajinskou holčičku. Utrpěla popáleniny na 60 procentech těla. Vojáci převezli do Prahy vážně popálenou ukrajinskou holčičku. Utrpěla popáleniny na 60 procentech těla. | Twitter Ministerstva vnitra

Letecký transport z nejbližšího letiště Řešov u ukrajinských hranic zabezpečili piloti kbelské základny s letounem CASA,“ informovala armáda. Vojáci vyrazili do Polska několik hodin po žádosti ministerstva vnitra o převoz.

Na Ukrajině ošetření nebylo možné

Na Ukrajině by nebylo možné těžce popálené holčičce kvůli válce poskytnout náročnou péči, uvedlo vnitro. Převoz se uskutečnil ve spolupráci s armádou a českým velvyslanectvím ve Varšavě, zdravotní péči koordinuje ministerstvo zdravotnictví s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze.

První náročný zákrok

Dívenka v Praze na Vinohradech podstoupila první náročný zákrok. Lékaři jí z těla odstranili odumřelou tkáň. „Provedli jsme nekrektomii (odstranění mrtvé tkáně) z plochy téměř 30% povrchu těla na končetinách. Jedná se o velmi náročný zákrok, který je spojen s krevními ztrátami a extrémními ztrátami tepla,“ uvedli v tiskové zprávě. Na krytí obnažených defektů doktoři použili dárcovskou kůži. Dívčin stav je kritický, ale stabilizovaný.

9:40
Dnes

„K udržení požadovaného tempa ofenzivy ... je nutné zvýšit množství a kvalitu zbraní a vojenské techniky dodávané vojskům,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle telegramového kanálu ministerstva obrany.

Šojgu podle resortu obrany jednal s vojenskými veliteli, přičemž mu zprávu o situaci na bojišti podal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který je za operaci na Ukrajině odpovědný. Při jednání se mluvilo také o „zefektivnění práce armádních opravárenských jednotek“ na frontě i mimo ni.

8:54
Dnes

Ruská protivzdušná obrana podle Moskvy sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony. V Rjazaňské oblasti drony útočily na rafinérii, vypukl tam požár. 

RBK Ukrajina uvádí, že podle svědků se první výbuchy z areálu rjazaňské rafinérie ozvaly kolem 02:00 místního času (03:00 SELČ) a následně vypukl rozsáhlý požár. Ve stejnou dobu úřady vydaly výstrahu před drony.

Rjazaňská rafinérie, která je největším podnikem tohoto druhu firmy Rosněfť a sedmým největším závodem v Rusku, se terčem útoku stala i 13. března. Podle agentury Reuters byla Rosněfť tehdy donucena odstavit v rafinérii dvě poškozené jednotky na rafinaci ropy. Hlavní část produkce z tohoto podniku ruský ropný gigant vyváží.

8:33
Dnes

V noci vypukl požár v ruské Rjazanské oblasti, dronový útok hlásí také Voroněžská oblast, informuje server Kyiv Independent.

Zobrazit celý online
Video  Děti si připravily písničku o lásce za války. Skoro celý sál se dal do pláče  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa