Portu – snadné a výhodné investování

 Portu – snadné a výhodné investování

Spousta lidí se zajímá o investice a nebo je i u některé společnosti má. My vám nyní představíme investiční společnost Portu v rozhovoru se zakladatelem Radimem Krejčím, její historii a výhody, a vy tak sami zjistíte, zda vás zaujala natolik, že si kliknete na jejich webové stránky a začnete investovat.

Představte čtenářům váš projekt.
Portu je první český investiční robo-advisor. Je to vlastně takový moderní způsob investování, který je opravdu pro každého. Na základě investičního dotazníku dokážeme klientovi sestavit investiční portfolio na míru jeho potřebám. Vše je online, efektivní, bez zbytečných nákladů. Pokud investor chce, nemusí se už o nic dalšího starat, Portu dělá vše za něj. Je s námi už více než 120 tisíc uživatelů převážně z České republiky, ale také ze Slovenska nebo Polska a spravujeme dohromady už přes 8 miliard korun.

Jak dlouho působíte na trhu a jak se vám nyní daří?
Portu je na trhu od roku 2018. Stojí za námi společnost WOOD & Company, největší investiční skupina ve střední a východní Evropě, která je na trhu už přes 30 let. Daří se nám skvěle. Nahrává tomu i rekordní míra inflace, která nutí lidi přemýšlet, jak ochránit úspory před znehodnocením.

Je mezi lidmi i v této horší době zájem o investování?
Lidé mají po covidu rekordně naspořeno a nyní se všude, kam se podíváte, skloňuje inflace. Na účtech u bank jim leží peníze ladem. Zároveň si začínají uvědomovat, že s důchodem se na stát spoléhat nemohou a sami se k důstojnému důchodu neprospoří. Proto začínají investovat a ten zájem o investování registrujeme opravdu obrovský. I v této nejisté době má určitě smysl držet se své dlouhodobé strategie a nenechat se vylekat propady na trzích. Podrobněji jsme situaci analyzovali na blogu Portu.

V čem se lišíte od jiných investičních společností?
Zaměřujeme se na dlouhodobé investování, nikoliv na trading a spekulace. Lišíme se produktově, jsme levnější a transparentnější. Na rozdíl od podílových fondů jsme navíc flexibilnější – neplatí se žádné vstupní nebo výstupní poplatky, takže investor může peníze v případě potřeby vybrat i kdykoliv před koncem plánovaného investičního horizontu. Kromě portfolií na míru si v Portu mohou zkušenější investoři poskládat i svoje vlastní portfolio z naší nabídky pečlivě zvolených ETF, nebo využít tematicky připravené strategie (např. do sektoru sociálně-odpovědných společností). Pro rodiče máme dětské investiční účty, kde mohou svým dětem investovat s bezkonkurenčním poplatkem 0,25 % ročně. Jako vlastně jediní umíme celou investici i měnově zajistit, což je obzvlášť v dnešní době, kdy koruna posiluje vůči ostatním měnám, velká výhoda. I díky tomu mají naše portfolia ve srovnání s konkurencí vyšší čisté výnosy.

Jak mám postupovat, pokud budu chtít začít u vás investovat? Co mě čekají za poplatky?
Postup je snadný, stačí jít na naše stránky www.portu.cz a kliknout na tlačítko začít investovat. Celý proces je rychlý a velmi intuitivní, stačí pravdivě vyplnit investiční dotazník a nahrát doklady. Pak už jen poslat první vklad a my se postaráme o zbytek – peníze zainvestujeme. Základní poplatek je na Portu 1 % z objemu investice ročně. Díky našemu programu pro dlouhodobé investory si ale můžete snížit roční poplatek až na 0,53 %. A je to jediný poplatek, který si účtujeme.

Vyplatí se investovat i s malou částkou?
Rozhodně vyplatí. Každý, kdo je schopen ukrojit ze svého příjmu alespoň 1 000 Kč měsíčně, by měl uvažovat nad tím, že začne investovat. Díky pravidelnému, dlouhodobému investování a principu složeného úročení se i z malých částek dá hezky zajistit třeba na důchod. Ostatně si na webu portu.cz můžete v naší kalkulačce spočítat, kolik můžete investováním vydělat.

Foto: archiv Portu

Related post

MámNapad.cz